Ingrasarea tineretului taurin

 

  • Infiintarea exploatatiei;
  • Faza de pregatire;
  • Faza de crestere si ingrasare;
  • Faza  de finisare;
  • Adaposturile;
  • Asigurarea climatului..

 

 

 

Infiintarea exploatatiei

In fermele vacilor de lapte, din cauza surselor limitate de furaje, este necesar ca tineretul mascul de la varsta inca tanara sa fie vandut care exploatatiile specializate in acest sens.

Infiintarea de exploatatii pentru cresterea si ingrasarea taurinelor este o activitate rentabila ce contribuie la sporirea veniturilor realizate din aceasta actiune, atunci cand se urmareste sa se obtina o cantitate cat mai mare de carne, intr-un timp cat mai scurt, cu calitati superioare si la un cost de productie cat mai scazut.

In tarile cu zootehnie avansata, ingrasarea intensiva se realizeaza in 16-18 luni cand tineretul taurin ajunge la 650-700 kg.

In cazul in care tineretul este supus ingrasarii de la varsta de 12 luni, perioada de pregatire dureaza 25 de zile, ingrasarea propriuzisa 90 de zile si cea de finisare 35 de zile.

Rezulta ca procesul de ingrasare se face in trei perioade distincte.

 

Faza de pregatire

Exista doua situatii de pregatire a tineretul taurin: cand viteii sunt adusi neintarcati si cand vitei sunt adusi intarcati.

Transportul viteilor se face cu mijloace auto special amenajate, fara curenti de aer si care asigura 0,8 - 1 metru patrat/vitel.

La sosire viteilor li se aplica un tratament antistres cu glucoza (120 grame la 750 ml apa) in doua tainuri, la interval de 12 ore. Solutia se prepara in apa calduta la 38 grade C.

Adapostul trebuie sa fie curat, dezinfectat si sa asigure o temperatura de 18-20 grade C.

Daca vitei sunt adusi la 10-14 zile, durata alaptarii se face pana la 45 de zile, perioada in care viteii trebuie sa realizeze un spor mediu de minim 650 grame / cap / zi. In aceasta perioada sunt obisnuiti cu fan si cu concentrate. Laptele sau substituentul de lapte se administreaza la biberon sau la galeata, la temperatura de 38 grade C.

Viteii intarcati se supun la un proces intensiv de crestere pe durata a 90 de zile, in care realizeaza un spor de 600 grame zilnic iar la sfarsitul perioadei ajung la o greutate de 130 kg. Furajare zilnica consta in fan, nutret combinat si siloz la discretie, respectiv consum zilnic de 3 kg SU / 100 kg greutate vie.

 

 

Faza de crestere si ingrasare

Perioada de crestere si intarcare dureaza 370 de zile, timp in care tineretul ajunge la greautate de 550 kg / cap, inregistrand un spor mediu de 1200 grame / cap / zi.

In aceasta perioda se administreaza hrana la discretie format din 20 % fan tocat, 50% suculente si 30% nutreturi combinate.

Completarea necesarului de hrana se face cu un supliment proteino - vitamini - mineral introdus in amestec.

 

Faza  de finisare

Durata finisarii este de 90 de zile, timp in care tineretul ajunge la 650 kg/cap si la varsta de 18 -19 luni, cand de fapt perioada de ingrasare este cea mai eficienta.

In aceasta perioada sporeste consumul de nutreturi combinate din amestec. Amestecul este format din 40% siloz, 20 % fan si 40 % concetrate cu adaos de PVM.

In reusita ingrasarii un rol important il are hranirea corespunzatoare  a viteilor cu furaj in amestec si administrat la discretie, asigurarea apei proaspete, a brichetelor pentru lins din sare si microelementele.

Pentru obtinerea sporului scontat trebuie sa se asigure un front de furajare de 0,75 m/animal, iar densitatea in boxe sa fie corelata cu lungimea frontului de furajare.

 

Adaposturile

Ingrasarea taurinelor se realizeaza in adoposturi inchise prevazute cu boxe dispuse deoparte si de alta a unei alei de furajare.

Evacuarea dejectilor se face prin canale acoperite cu gratare din beton sau fose de colectare.

Un alt sistem de ingrasare este pe asternut permanete intretinut zilnic iar evacuarea dejectilor se face la sfarsitul perioadei cu un tractor dotat cu lama.

In compartimentele de pregatire si de ingrasare propriuzisa vor trebui pastrate 1-2 boxe, in care vor fi introdusi vitei cu afectiuni pentru a fi supusi tratamentelor specifice.

 

Asigurarea climatului

In faza de pregatire

  • temperatura 18 grade C;
  • umiditatea relativa 70 %;
  • concentratie CO2 0,3%;
  • NH3 0,026%;
  • H2S 0,01%.

 

In faza de ingrasare

  • temperatura 10 grade C;
  • umiditatea relativa 75 %;
  • concentratie CO2 0,3%;
  • NH3 0,026%;
  • H2S 0,01%.

 

Reglarea microclimatului se face prin deschiderea  si inchiderea geamurilor reglabile, prin usi si deflectoare in functie de cerintele prezentate mai sus.