Rasa de oi Karakul

oaia-KARAKUL resizeRasa Karakul este descendenta din Ovis vignei arker, supusa cresterii si ameliorarii pe o perioda de 50 de ani, precum si a adaptarii acestei rase in conditiile din tara noastra. In rasa curata se creste in zonele de campie din nord estul tarii, zona Moldovei si a Sucevei si in zonele cu precepitatii anuale de pana la 700 de mm..

Culoarea cea mai frecventa este cea neagra, urmeaza culoarea brumarie, cafenie si mai rar culoarea argintie sau aurie.

Este o oaie de constitutie robusta spre fina, cu trupul in forma de para si cu coada caracteristica, care a re la baza un depozit de grasime bilobat. Capul este alungit si uscativ, iar profilul fetei usor convex, in special la masculi.

Berbecii Karakul se folosesc la incrucisarea cu oi din rasa Turcana neagra sau brumarie.

Este o rasa care se exploateaza pentru pielicele si productia de lapte.

PARAMETRII RASEI:

  • suprafata pielicelelor: 1200 - 1600 cm2 ;

  • greutatea la nastere: 4,0 - 4,5 KG;

  • greutatea oilor adulte: 42 - 45 KG; greutatea berbecilor: 70 - 80 KG;

  • productia medie de lapte marfa: 55 - 60 l ;

  • productia medie de lana: 2,5 KG la oi; 4,0 KG la berbeci;

  • fecunditatea 95-97%;

  • prolificitatea: 105 - 108%

Rasa "Karakul de Botosani", a fost obtinuta la Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprine Popauti

 

NOTA;

Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprine Popauti a fost infiintata in 1909, initial ca depozit de tauri din rasa Sura de Stepa, sub denumirea de "Tamazlac" cu o suprafata de 200 ha teren arabil.

Anul 1948 reprezintã un an de referinta cand unitatea devine "Statiune Experimentalã Zootehnica" si incepe organizarea stiintifica a actiunii de aclimatizare a oii Karakul la conditiile specifice zonei de nord si centru a Moldovei.

Incepand cu aceasta etapa s-a trecut la importul de berbeci Karakul din URSS, Austria si Germania pentru incrucisarea cu oile locale Turcane. Obiectivul urmarit a fost intrunirea pe genotipurile noi a celor mai valoroase insusiri de la berbecii Karakul din import (insusiri specifice ale pielicelelor) si de la rasa locala Turcana (rezistenta si adaptabilitatea). Dupa trei generatii de incrucisari si o selectie bine dirijata s-a reusit crearea si consolidarea genetica a noii rase de ovine romanesti pentru pielicele, omologata in anul 1988 sub denumirea "Karakul de Botosani", varietatea neagra si brumarie.

 

IMAGINI VIDEO >>