Marul columnar

In mileniul trei au aparut tehnologii capabile sa revolutioneze productia de fructe. Intre acestea se numara si introducerea soiurilor columnare de mar, specie care anual produce la nivel mondial peste 56 milioane tone de mere. Soiurile de mar columnar au un pontential productiv cuprins intre 75 - 110 tone/ha.

.

 

In anul1960, a aparut in Canada o mutatie la soiul Mc Intosh de tip columnar, cunoscuta sub denumirea de Wijcik. Acesta se caracterizeaza printr-un ax vertical puternic cu ramificatii slabe, laterale, internodii scurte si dispunere directa a mugurilor de rod pe ax si ancorare puternica in sol incat nu necesita tutore sau spalier. Fructele sunt asemenatoare la gust si culoare cu soiul de baza, respectiv de o calitate medie.

Cercetarile afectuate au arata ca o densitate de plantare poate fi de la 7000 pomi/ha la 28 000 pomi/ha. In conditiile unor densitati mari apare pericolul atacului de rapan.

Avantajele soiurilor columnare in productia de fructe constau in cresterea buna a portaltoilor de vigoare redusa M9, B9, Supporter, fara mijloace de sustinere care aduc o economie de 5000 euro/ha, care necesitata taieri putine si aduc economii de 800 euro/an. De asemenea se fac economii la recoltare de 1000-1500 euro, deoarece pomii se culeg de jos.

In anul II se obtine o productie de 2,5 kg /pom, iar  in anul V se ajunge la o productie de 15 kg/ha. Dupa acest an se recomanda scurtarea tijei la 2 m.

La noi in tara soiul Mc Intosh Wijcik a fost introdus pentru studiu in anul 1968 la Institutul Pomicol Pitesti -Maracineni, iar mai tarziu s-au selectionat forme columnare rezistente la rapan si care in anul 8 de plantare au dat 10 kg/pom.

Din observatiile de pana acum reiese faptul ca soiurile columnare rezistente la rapan se pot cultiva cu un numar redus de tratamente, obtinandu-se productii de mere mai putin poluate, in cantitati mari pentru industria de sucuri si nectarine naturale. De asemenea se pot cultiva pe aliniamente in curti si in locuri restranse ca pomi de ornament si chiar pentru nevoile locale de consum.