Cultura pomilor in Italia

.

  

Italia, un mare producator de fructe

Italia este unul din marii producatori de fructe ai Europei.

Ocupa locul 1 la productia de:

  • pere cu 900 mii tone;
  • cirese cu 116 mii tone;
  • caise cu 200 mii tone;
  • nectarine cu 1700 mii tone.

Ocupa locul 2 la productia de:

  • mere cu 2 255 mii tone;
  • capsun cu 173 mii tone.

De asemenea ocupa locul 4 la productia de prune cu 171 mii tone.

 

 

 

 

 

Institute regionale de cercetare pomicola

Productia pomicola a Italiei se bazeaza pe ferme private de productie pomicola, pe cooperative de valorificare si pe institutele de cercetare regionale.

Institutiile regionale de cercetare pomicole, ofera pomicultorilor italieni cele mai noi tehnologii de producere si cultivare a diverselor specii pomicole.

De exemplu, societatea Vitroplant (Cesena - Forli), infiintata in 1980, este axata pe producerea materialului saditor pomicol si ameliorarea unor specii de maslin sau kiwi.

Materialul saditor se produce in vitro pornind de la merismete pentru portaltoi de piersic, prun, cires, cais, maslin, par, kiwi (imaginea de sus) si mar, precum a soiurilor de par prin autoradacinare. Materialul saditor produs astfel este liber de viroze.

 

 

 

 

Costul pomilor livrati

Costul unei plantule inradacinate in vitro este de 0,25 euro.

Costul unei plante aclimatizate in sera este in jur de 0,75 euro

Costul unui unui pom produs in pepiniera variaza intre 2 si 13 euro in functie de specie si anul de livrare.

Pomii de mar sunt altoiti pe portaltoi M9, M26 SI M27. Ei se livreaza in anul II cu 10 - 15 lasatri anticipati, pentru a fructifica inca din anul 2.

 

 

 

 

Controlul calitatii pomilor

Calitatea buna a pomilor este determinata de tehnologia aplicata, de irigare si fertirigarea prin picurare, precum si de tratamentele fitosanitare efectuate corect si la timp.

Serviciile fitosanitare zonale supravegheaza prin controale de sezon, pepinierile pomicole si conditioneaza eliberarea actelor de autenticitate, starea de sanatate, inclusiv etichetele cu datele complete pentru fiecare pom care urmeaza sa fie valorificat.

 

 

 

 

Fermele pomicole private

Fermele private contracteaza pomi pentru infiintarea de noi plantatii. Marimea fermelor este cuprinsa intre 5 si 15 ha, pe care se cultiva mai multe specii. De regula plantatiile se exploateaza 12 ani. Din anul 3 se obtine intre 30 -40 tone de fructe anual. Dupa 12 ani plantatiile se defriseaza si se inlocuiesc cu soiuri noi, in functie de cererea pe piata.

Pretul de livrare din ferma este in jur de 0,50 euro/kg si acopera costurile cu productia. Daca livreaza la pret mai mic de 40 euro/kg, pomicultorii italieni sunt in pierdere.

 

 

 

 

Sortimentul soiurilor de fructe

La mar sortimentul cel mai intalnit in livezi este alcatuit din soiurile: PINK LADY; ROYAL GALA; STARKRIMSON; GRANNY SMITH; GOLDEN LASA; DELORINA.

La par cele mai cultivate soiuri sunt: ABATE FETEL; CONFERENCE; B. BOSC; WILIAMS.

La piersic si nectarine cele mai cultivate soiuri sunt: SPRINGEREST; SPRINGBELLE; SPRING LADY; REDHAVEN; PADANA; FLAMINIA; ROME STAR; MARIA EMILIA; MARIA LAURA; AURELIA; SILVER KING; SILVER STAR.

 

 

 

 

Cooperativele de valorificare a fructelor

Productia obtinuta in ferme este preluata de cooperativa de valorificare, dotata corespunzator cu depozite frigorifice cu atmosfera controlata, dupa care se stocheaza.

Apoi regulat fructele sunt livrate in diverse moduri de prezentare (ladite, cosulete, plase) in supermaketuri sau in unitati de desfacere cu amanuntul.

Fructele scoase din depozite sunt riguros sortate, ambalate si etichetate, dupa care sunt livrate la unitatile mentionate mai sus.