Cultura afinului


 Afinul (Vaccinium myrtillus) este un arbust fructifer care se intrebuinteaza ca planta alimentara si medicinala. Frunzele se folosesc sub forma de ceai ajutator in diabet, iar fructele in tratamentul diareei si in alte boli de stomac.

Intern: antidiareic, diuretic, antiseptic urinar, creste acuitatea vizuala, adjuvant in tratamentul de baza al diabetului, antiseptic intestinal, antihelmintic.

Afinul este un arbust inalt pana la 30-50 cm, cu tulpini taratoare si cu ramuri opuse, verzi, cu marginile costate. Frunzele cad toamna. Ele sunt alterne, de forma ovala, lungi de 1-3 cm, cu marginea dintata marunt, prezentand un petiol scurt. Florile sunt de forma globuloasa, de culoare alb-roz, corola terminandu-se in 5 dinti. Fructele sunt rotunde, zemoase, de culoare neagra-albastruie, cu aspect brumariu, continand numeroase seminte marunte. Sucul lor este violaceu-purpuriu, gustul dulce acrisor-aromat. Afinul infloreste in lunile mai-iunie. Creste in regiunea de munte prin taieturile de paduri, mai ales prin goluri alpine, in asociatie cu merisorul, unde formeaza tufarisuri compacte si intinse.


Zonare

Zona foarte favorabila: zona colinara a Carpatilor Meridionali; nordul Transilvaniei; nord-vestul Moldovei si toate zonele colinare cu panta care pot permite mecanizarea culturii.

Zonafavorabila: zonele premontane.


Soiuri

Simultan: fruct de marime mijlocie: 6-8 t/ha;

Pemkerton: fruct de marime mijlocie; 8-10 t/ha;

Heerma: fruct de marime mijlocie; 9-11 t/ha;

Azur: fruct de marime mijlocie; 5-6 t/ha;

Safir: fruct de marime mijlocie; 5-6 t/ha;

Lax: fruct de marime mare; 7-9 t/ha;

Compact: fruct de marime mare; 7-9 t/ha;

Augusta: fruct de marime mare; 8-10 t/ha;

Ivanhoe: fruct de marime mare; 7-8 t/ha;

Delicia: fruct de marime mare; 10-12 t/ha.


Infiintare

  • acidifiat terenul cu turba inainte de desfundat;
  • aplicat 50 t/ha inainte de desfundat;
  • desfundat la 30-35 cm cu 2-3 luni inainte de plantare;
  • nivelatul terenul cu 10-15 zile inainte de plantare
  • sapatul gropilor care au urmatoarele dimensiuni 30/30/30;
  • asigurarea materialului saditor toamna cu 5-10 zile inainte de plantare cu soiul prevazut in plan:
  • stratificarea soiurilor in santuri fara stagnari de apa pe perioada de 5-10 zile;
  • plantat se executa toamna intre 1 noiembrie si 1 decembrie (toamna) si intre 1 martie si 15 aprilie (primavara);
  • distanta de plantare este de 2,5 m intre randuri si 1-1,2 m intre arbusti pe rand in functie de vigoarea soiului;
  • se aplica 5 kg de gunoi la fiecare groapa;
  • udarea dupa plantare 10-15 l apa/tufa;
  • se executa aratura terenului batatorit cu ocazia plantarii; la 10 -15 cm cu rasturnarea brazdei spre randul de arbusti;
  • se proiecteaza coroana primavara la pornire in vegetatie; corana poate fi sub forma de tufa sau gard fructifer fara sustinere;

Fertilizare se executa in fiecare primavara prin aplicarea de gunoi de grajd sau aplicare de ingrasaminte verzi.


Lucrari de intretinere

  • lucrarile aplicate solului sunt aratul de toamna executat la 18 cm inainte de caderea frunzelor; mulcirea cu turba; semanatul de plante verzi, etc.
  • lucrarile aplicate tufelor sunt: taierile de formare a tufei; taierile de intretinere si fructificare; taierile de corectie, de regenerare.

Protectia fitosanitara se realizeaza prin selectarea unor soiuri reziste la boli si daunatori; arderea buruienilor; protectia organismelor in mod normal daunatorii (locuri pentru cuibarit, garduri naturale); si se aplica produse pe baze de plante, uleiuri vegetale aromatice si anumite pesticide clasice pe baza de sulf sau cupru.


Recoltarea

De la afin se recolteaza frunzele si fructele. Frunzele se culeg tot timpul verii pana toamna tarziu, rupandu-se ramurile fara flori. Fructele se aduna cu mana sau cu ajutorul pieptenilor, atunci cand sunt deplin coapte (iulie-august). Dupa recoltare se inlatura resturile de frunze, ramuri sau alte impuritati. Recoltarea se executa in doua trei reprize si dureaza 3-4 saptamani, in functie de soi.

Fructele se pastreaza in locuri umbrite, racoroase pana la livrare pe piata sau la export.

Frunzele se usuca impreuna cu ramurile, in locuri umbrite si bine aerisite. Din 7-8 kg de fructe proaspete se obtine 1 kg produs uscat.

Afinele prin strivire dau un suc negru-violaceu.