Taierile in verde la pomi

taiere-pomi resize



MOTTO: “ Ranind pamantul singur te ranesti; numele lui e sfant ca numele de mama”.





Taierile in verde la pomi

Taierile (operatiunile) in verde sunt lucrari speciale si absolut necesare in ciclul biologic anual al pomilor, incepand chiar cu momentul formarii coroanei pomilor.

Prin efectul pe care il determina prin schimbarea pozitiei punctului de crestere, al unghiului fata de axa verticala imaginara a pomului, a pozitionarii ramurilor in plan orizontal si buna iluminare si aerisire a interiorului coroanei pomilor, taierile in verde au efect determinant in pastrarea echilibrului intre cresterea si dezvoltarea pomilor, pe de o parte si obtinerea de productii constante si controlate.

Referitor la schimbarea pozitiei punctului de crestere trebuie precizat:

  • mugurii pornesc in crestere diferentiat pe lungimea ramurilor:
  • cresterea este accentuata de la baza spre varf;
  • mugurii favorizati sunt situati pe ramurile mai apropiate de axa verticala;
  • aplecarea ramurilor spre orizontala schimba modul de crestere in intensitate al lastarilor porniti din mugurii de pe respectiva ramura; Sunt favorizati mugurii de la varf sau de pe partea superioara a curburii, in functie de felul conducerii ramurilor; aici trebuie precizat ca se tine cont, la fiecare specie in parte, de pozitia pe ramuri a mugurilor de rod;
  • operatiunile in verde reduc suprafata foliara a pomului; cu rol foarte important in pastrarea echilibrului intre incarcatura pomului si suprafata foliara corespunzatoare fiecarui fruct (se considera 20-25 frunze adulte pentru un fruct).

Deosebit de importanta este si alegerea datei la care se vor efectua operatiile in verde. La mar, de exemplu, perioada optima este sfarsitul lunii iulie si inceputul lunii august. La aceasta data mugurii terminali ai mladitelor scurte isi inceteaza cresterea.

Aceste operatiuni (taieri) permit indepartarea portiunilor de lemn si vegetatie care sunt bolnave.


Ing Dorel Dronca 

sisesti.jpg

Cu invrednicire, de la Gh Ionescu-Sisesti citire.

Din articolul “Un fapt politic agrar” din “V. agricola” nr 1, 1916, razbate dragostea lui puternica fata de tarani. El atrage atentia asupra starii de neincredere, de risipa, de descurajare, care se intronase in tara, afirmand: “De desubtul acestei spume pe care o vor rascoli-o valurile, e adancul limpede. Nu e nici violenta adancului, dar nici neincrederea si sila. Ci e calmul, un calm maret, o rabdare de mucenic, o munca tacuta, ritmica, singura creatoare. Rau guvernat, taranul nu blesteama carmuirea. Alimentator al bugetului el reclama cea mai mica parte din acest buget pentru el...Nu tine discursuri, nu face diplomatie, nu vorbeste de idealul national. Dar el il va indeplini la vremea lui...”

Gh Ionescu-Sisesti (16.10.1885-04.06.1967) Ed.Ceres-1974