Fermele de familie, pilon de dezvoltare durabila a agriculturii

Fermele de familieConceptul fermei de familie este asociat cu valori familiale precum solidaritatea, continuitatea si angajamentul. Din punct de vedere economic, ferma de familie se identifica cu abilitati antreprenoriale specifice, management, evaluarea riscurilor, rezistenta si implinire profesionala. Fermele de familie ofera mai mult decat o ocupatie profesionala, acestea reflectand stilul de viata a numerosi cetateni romani si europeni.

 

 

 

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) saluta sustinerea fermelor de familie de catre factori de decizie de nivel national si european.

Cel mai raspandit model operational din domeniul agriculturii, la nivelul Uniunii Europene, este reprezentat de fermele de familie. Majoritatea celor 12 milioane de ferme europene este constituita sub forma fermelor de familie, transmise de la o generatie la alta, contribuind astfel la sustenabilitatea socio-economica a zonelor rurale. Acest tip de ferme contribuie la asigurarea securitatii alimentare, crescand astfel nivelul sigurantei alimentelor, calitatii, valorii, originii si diversitatii mancarii.

Recomandarile Organizatiei Natiunilor Unite, care a declarat anul 2014 Anul International al Fermelor de Familie, privind dezvoltarea acestui sector economic la nivel national, includ accesul la finantare al fermierilor, crearea conditiilor pentru cresterea demografica si economica in zonele rurale, disponibilitatea programelor de educatie specializata si accesul la terenuri, resurse naturale si piete de desfacere.


Masurile din noul PNDR 2014-2020 pentru fermele de familie

Oportunitatea de dezvoltare a agriculturii romanesti pleaca de la sustinerea consolidarii fermelor de familie. CCIR sustine masurile incluse in noul PNDR 2014-2020 referitoare la accesul la cofinantare pentru fermele de familie, prin acordarea de microcredite in conditii avantajoase, garantate de autoritati in proportie de 80%. Salutam seria de masuri din PNDR adresata dezvoltarii sectorului fermelor de familie si a resurselor umane din cadrul acestora, precum sub-masura 1.1, ce ofera sprijin pentru formarea profesionala si dobandirea de competente, sub-masura 4.1, care incurajeaza investitiile in agricultura si aloca resurse distincte fermelor de familie, sau sub-masura 6.3, care priveste direct catre dezvoltarea fermelor mici si a celor de familie, cu un ajutor public nerambursabil de pana la 15.000 EUR.

CCIR si Sistemul Cameral din Romania incurajeaza aceste masuri, care reprezinta esenta politicilor guvernamentale si europene de sustinere a afacerilor mici si mijlocii din agricultura. Constituirea fermelor de familie drept beneficiari ai masurilor de sprijin in cadrul PNDR 2014-2020 va contribui la fiscalizarea acestor activitati, consolidand astfel bugetul autoritatilor publice si sporind baza de investitii pentru dezvoltarea ulterioara.

Camerele de Comert si Industrie din Romania sustin dezvoltarea agriculturii romanesti. Potentialul mediului rural este urias si urmarim sa contribuim activ si eficient la o crestere sustenabila si durabila a acestuia.

 

Presedinte Comitet pentru Politici in Productie, CCIR
Mihai Apopii, Presedinte CCI Neamt


Foto: Hakan Yayla (Turcia)