Clasificarea speciilor pomicole

Dupa particularitatile biologice si argrotehnice, speciile cultivate la noi sunt grupate in: pomacee, drupacee, nucifere, bacifere si specii subtropicale.








Grupa pomaceelor
cuprinde speciile: mar, par, gutui si mosmon, care fac parte din familia Rosaceae, subfam. Pomoideae. Aceste specii formează "fructe false", rezultate din concresterea ovarului cu receptaculul florii. Fructul poarta denumirea de poama. Speciile de pomacee traiesc in medie 60-70 de ani, intra in perioada de rodire tarziu, insa dau recolte bogate.



Grupa drupaceelor
cuprinde speciile pomicole care au fructul o drupa, si anume: prunul, caisul, piersicul, ciresul, visinul. Acestea intra mai repede pe rod (sunt mai precoce) si traiesc mai putin decat pomaceele, unele ating 45-50 de ani (ciresul), altele abia 10-15 ani (cais, piersic). Soiruile de drupacee existente in cultura sunt numeroase. Se inmultesc prin altoire pe portaltoi, obtinuti in pricipal prin inmultire sexuata si numai in mica masura pe portaltoi vegetativi.



Grupa nuciferelor
cuprinde nucul, castanul, migdalul si alunul, specii din familii diferite, care formeaza fructe uscate. Ele sunt, in general, pretentioase fata de caldura, unele traiesc mult si intra tarziu pe rod (nucul, castanul), altele au viata mai scurta si incep sa rodeasca mai devreme (migdalul).



Grupa baciferelor
include coacazul, agrisul, zmeurul si capsunul, specii cu fructe usor perisabile (care se alterează rapid in timpul transportului si pastrarii). Din punct de vedere morfologic, fructele speciilor din aceasta grupa sunt foarte variate: bace false la coacaz si agris, polidrupe la zmeur si receptacul ingrosat la capsun. Ele traiesc 10-15 ani si incep sa rodeasca din al doilea an dupa plantare.