Magiun natural de prune Topoloveni (IPG)

dulceatasas.jpg

 

 

Prima cerere depusa, in Romania, este pentru obtinerea protectiei denumirii „MAGIUN NATURAL DE PRUNE TOPOLOVENI”, Indicatie Geografică Protejata (IGP).

 

 

 

 

 

 

 

Descrierea produsului

MAGIUN NATURAL DE PRUNE TOPOLOVENI



Clasa 1.6. Fructe, legume si cereale in aceeasi stare sau transformate



Indicatia geografica: localitatea Topoloveni, judetul Arges, tara Romania



Descrierea produsului alimentar :

Magiunul este un produs alimentar natural , obtinut din prune, prin fierbere in recipiente deschise , fara adaos de zahar, sau alte ingrediente. Materia prima folosita o constituie exclusiv prunele, provenite doar din livezile Topolovenilor si din alte regiuni ale tari : Arges, Bistrita Nasaud , Bacau , Galati, Constanta, Arad , Dolj, Mehedinti, Prahova, Buzau, Olt, Vaslui,Valcea.

Livezile de pruni au existat pe pamanturile din Topoloveni din timpuri stravechi (gasim lamuriri in hrisovul lui Stefan Cantacuzino din 1 aprilie anul 7222 (1714) unde se aminteste de „Dealul Topolovenilor” ).

Soiurile de prune utilizate in obtinerea acestui magiun sunt numai din varietati de toamna, bine coapte, care apartin soiurilor: Grasa Romaneasca (dau aroma si gust agreabil produsului finit, avand un randament bun de prelucrare cu toate ca samburele nu este detasabil de pulpa ), Grasa ameliorata, Vinata Romaneasca, Tuleu Gras (ambele soiuri cu randament foarte bun numai ca aroma nu este la fel de pronuntata), Bistriteana sau Brumarie (cele mai indicate in obtinerea unui magiun de calitate, aroma puternica si placuta de prune, gust dulce – acrisor placut, aciditate mica si consistenta buna, definitoriu in culoarea produsului finit – brun inchis ), D’Agean, Anaspath, Stanley.

Prunele destinate obtinerii magiunului trebuie sa fie sanatoase, curate si foarte bine coapte (pentru ca numai atunci calitatile acestora: continutul de zaharuri, gustul, aroma, culoarea si continutul de substanta uscata ating optimul de recoltare in vederea prelucrari).

Judetul Arges detine ponderea in cultura acestor soiuri de pruni in Romania.

Materia prima, prunele sunt extrem de bogate in glucide (fructoza si levuloza), hidrati de carbon, acizi organici, vitaminele A si B, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, pentru a aminti doar o parte din componentii ei. Prin urmare, proprietatile remarcabile ale acestui fruct consumat proaspat sau preparat conduc la fortifierea sistemului nervos, combaterea starilor de oboseala, stimularea tranzitului intestinal, normalizarea volumului ficatului (reduce hepatomegalia). Magiunul natural de prune Topoloveni este o pasta omogenă , vascoasa usor tartinabila, produs ce se foloseste in alimentatia persoanelor de toate varstele, atat ca mic dejun cat si ca desert, ca atare sau ca umplutura in diverse produse de patiserie.

Ca produs traditional, in bucataria romaneasca, magiunul a reprezentat un aliment cu pondere in randul produselor conservate, consumat de populatie din toamna pana in primavara, mai ales in gospodariile nevoiase.

Mai mult cititi pe site-ul:

www.agriculturae.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=505&Itemid=132