Merele din Beira Alta ( Portugalia)

4interpoma.jpg

.

 

 

Comisia Comunitatilor Europene a inregistra in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate (JO L 148, 21.06.1996), Maçã da Beira Alta IGP

 











Descrierea produsului traditional "merele din Beira Alta"



Tipul produsului

Clasa 1.6: „Fructe, legume si cereale proaspete sau prelucrate”



Denumire

Maçã da Beira Alta



Descriere

Termenul de Maçã da Beira Alta se refera la soiurile de mar Malus domestica Bokh, cultivate traditional in aceasta zona, cu pulpa foarte consistenta si care se conserva foarte bine. Aceste soiuri au un continut ridicat de zahar si o culoare intensa.

Fiecare mar cantareste, in medie, 160 - 170 grame si are un diametru de 50 - 55 mm. Merele din Beira Alta apartin soiurilor: Golden, Gala, Red Delicious, Starting, Jonagold, Granny Smith, Jonared e Reinetas.

Indicatia geografica a fost inregistrata si protejata de Regulamentul (CE) nr 1107/96 al Comisiei din 12-06.

Caracteristicile merelor in clasificare, dimensiune, toleranta trebuie sa fie conforme cu standardele europene, indiferent de soi.

Merele pot beneficia de utilizarea Indicatiei geografice daca apartin categoriilor extra, I si II; se distinge prin aroma caracteristica, cu continut ridicat de zahar, de culoare intesa si cu pulpa de consistenta severa, ca rezultat al conditiilor de sol si climatice din regiunea Beira Alta.

Specificatiile de a obtine produsul: in conformitate cu normele lor de conduita si de implementare in livezi; de practicile culturale si efectuarea tratamentelor; de conditiile referitoare la productie, recoltare, transport,clasificare si ambalare pentru oricare soi; sunt specificate in caietul de sarcini pe care producatori, care apartin grupului - Felber - Centrul de valorificare a Fructelor si legumelor din Beira Alta, trebuie sa-l respecte.



Prezentarea comerciala
- a Maçã da Beira Alta

Maçã da Beira Alta trebuie sa fie pre-ambalat in ambalajul original si etichetat in conformitate cu legislatia in vigoare.



Etichetarea
- fara a aduce atingere legislatiei generale si specifice aplicabile la mere, trebuie sa indice marimea si categorie, precum si cuvintele Maçã da Beira Alta IGP, avand in plus marca de certificare aplicat de catre organismul certificator.



Zona geografica
- zona geografica de productie (productie, prelucrare si ambalare) este limitata la judetele: Armamar, Carregal do Sal, Castro Daire, Cinfães, Lamego, Mangualde, Moimenta da Beira, Mortágua, Nelas, Oliveira de Frades, Penalva do Castelo, Penedono, Resende, Santa Comba Dão, S. Zona de raspandere a produsului Maçã da Beira Alta IGP se intinde pe o suprafa de de 918 010 ha.




Reteta portugheza de mere coapte




Ingrediente:

10 mere;

10 linguri de zahar;

10 linguri de vin de Porto.




Metoda de preparare:

Spalati foarte bine merele in apa rece.

Eliminati partea centrala (samburii) cu instrumentul adecvat.

Puneti-le intr-o tava, si pe fiecare mar puneti o lingura de zahar si o lingura de vin Porto. (Merge si vinul romanesc!)

Se tine Ia cuptor pana primesc o culore aurie si devin moi.

Atat cald, cat si rece, se derveste ca desert pentru pranz.



Cateva imagini din zona Beira Alta, puteti viziona pe site-ul:

www.youtube.com/watch?v=wsFLY1T4lFE