Piata de flori din Aalsmeer

 

 

Aalsmeer este un oras din nordul Olandei, situat la 13 km de Amsterdam. Este cunoscut pentru cea mai mare licitatie de flori din lume, pentru statiunea experimentala de floricultura si pentru numeroasele plantatii floricole.


 

Solului din jurul orasului Aalsmeer a fost atat de bogat, incat a fost necesar gasirea de noi piete de desfacere a recoltelor lor abundente. Pentru inceput s-au intalnit la o cafenea numita "Welkom" iar mai tarziu intr-o sera unde negociau cu cumparatorii produsele lor.

In 1912, o cooperativa de agricultori a infiintat prima casa de licitatii si au ales un consiliu de administratie, a acesteia, dintre proprii membrii.

La inceputul lui 1920, casa de licitatie de la "Bloemenlust" a ajuns la o cifra de de vanzari de 0,45 milioane de euro, iar in 1960 la peste 11 milioane de euro.

In 1972, au fuzionat mai multe centre de licitatii, din mai multe tari, si au deschis pe 88000 metri patrati complexul de licitatie, cunoscut sub numele de "Bloemenveiling Aaslmeer." Astazi, cladirea a crescut in dimensiune si are o suprafata in care pot intra 250 de terenuri de fotbal sub un singur acoperis. Cifra de vanzari a ajuns in 2002 la aproximativ 1,7 miliarde de euro.

Peste 6000 de cultivatorii participa la licitatie. Recent au fost permisi sa participe, la licitatie, cultivatorii si din afara Uniunii Europene. Fiecare membru are obligatia de a participa cu un imprumut, la cooperativa, egala cu 1% din vanzari. Membrii pot de asemenea, sa faca in mod voluntar imprumuturi speciale pentru cooperare.

Aici se gasesc cele mai avansate tehnici culturale si sunt dezvoltate noile produse. Mai mult de 13000 soiuri sunt oferite spre vanzare la Aalsmeer. Un departament special cunoscut sub numele de "Centrul de testare" testeaza calitatea florilor. Noile soiuri, care promit spectacol sunt testate prin programul "Fleur Primeur". Acest program este conceput pentru a stabili standarde de calitate si pentru a extinde gama de produse care vor satisface cererea consumatorilor pentru flori noi si plante exotice. In fiecare an, toamna, cultivatorii expun la International Hortifair din Amsterdam, cele mai bune soiuri de flori.

Mai mult de 2000 de cumparatori, reprezentand aproape 1000 de firme membre platesc 6000 dolari euro anual pentru a avea privilegiul de a cumpara flori prin sistemul ceas. In unul dintre cele cinci niveluri sunt camere de licitatie care ar putea sa va amintesca de o sala de curs de la facultate. Cumparatori stau la un terminal si sa se concentreze pe imensele ceasuri de perete si pe parada de produse care se muta de pe carucioare in partea din fata a camerei. Primul cumparator apasa pe butonul stabileste pretul si cumpara lotul. Exista un număr total de treisprezece ceasuri de manipulare si o medie de 60.000 de tranzactii pe zi. Diferenta dintre licitatia din camera de licitatie si celelalte, precum cele de la animale, este ca nu se aude nici un zgomot! Aceste licitatii comerciale electronice sunt foarte civilizate.

Sala de distributie reprezinta activitatea carucioarelor de flori care ruleaza de-a lungul liniilor si care sunt urmarite printr-un sistem de coduri de bare. Acestea permit localizarea lotului oriunde in reteaua de distributie. Este ceva similar cu sectorul de bagaje dintr-un aeroport.

Cele mai multe dintre aceste flori sunt livrate pe o raza de 1500 km si merg in Germania, Anglia, Italia, Spania, Rusia si Europa de Est. Doar un mic procentaj ajung in Statele Unite. In cateva ore, distributie sa incheiat, sala devine goala si florile parasesc cladirea.

Olanda este considerata de secole tara florilor, mai ales pentru lalelele sale, cu varietati care pot ajunge la mii de euro pentru un singur fir. Cu un climat potrivit pentru cultura florilor timp de mai bine de jumatate de an, Olanda a dezvoltat o industrie de proportii, in care aceste produse atat de delicate si pretentioase, dar si atat de pretuite, sunt adapostite mai ales in sere uriase, cu temperaturi atent monitorizate.

Specialistii prefera sa se axeze pe cateva specii sau chiar pe una singura, inventand noi si noi variatiuni florale pe aceeasi tema, existand si o comunitate a pasionatilor, care schimba idei, "retete" si secrete ale artei cultivarii florilor. Iar datorita specializarii si schimbului de experienta, calitatea este deosebita.

O traditie istorica in Olanda, cultivarea florilor a inceput sa fie tot mai importanta din 1950, cand guvernul a inceput sa acorde o atentie sporita acestui sector economic, sprijinind cultivatorii si exportatorii si mai ales diversificarea ofertei. Multi dintre cei care in trecut preferasera sa se axeze pe cultivarea de legume si fructe au preferat astfel sa inceapa sa cultive la randul lor flori. Treptat, Olanda s-a impus pe piata mondiala ca principalul exportator de flori si plante ornamentale.

Florile si plantele sunt recoltate de cultivatori si pregatite pentru licitatie. Adesea cultivatorii aduc la licitatie plantele, alteori firme specializate se ocupa cu asta. Se completeaza un formular special, foarte amanuntit, cu toate detaliile necesare pentru licitatie - varietate, numar, calitate.

Produsele sunt aranjate pe randuri, in sali climatizate, fiind apoi controlate de specialisti care dau note si scriu pe formularul fiecarui participant elementele pozitive sau negative.

Dupa achizitionare cumparatorul primeste produsele, si le poate refuza daca nu au calitatea anuntata. Intotdeauna produsele se platesc direct vanzatorului.

Cateva imagini de la licitatie de flori Aaslmeer, le gasiti pe:  www.youtube.com/watch?v=2U47yGQEon8