Sedinta filialei Societatii Romane de Horticultura

 

Recent,  la  Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Pomicola Bistrita  a avut loc sedinta Societatii Romane de Horticultura, filiala Bistrita-Nasaud.

 

 






In cuvantul de deschidere, directorul statiunii, dr. ing. Ioan Platon, a prezentat situatia pomiculturii din judetul Bistrita-Nasaud, in prezent si in perspectiva. Domnul dr. ing. Platon a aratat ca in judetul Bistrita-Nasaud a existat unul dintre cele mai mari bazine pomicole  din tara noastra.

Din pacate, in ultimii 19 ani situatia a suferit schimbari negative, suprafete importante de plantatii pomicole fiind abandonate, multe dintre acestea invecinandu-se cu plantatii aflate in exploatatie, ceea ce duce la cresterea incidentei bolilor si daunatorilor. Este, in primul rand, efectul retrocedarilor conform Legilor fondului funciar, cea mai mare parte din suprafetele retrocedate fiind transformate in terenuri pentru constructii.

Statiunea pomicola a fost intotdeauna alaturi de pomicultori si a pus la dispozitia acestora rezultatul cercetarilor  efectuate de-a lungul anilor. Pentru cresterea productivitatii suprafetelor cultivate cu pomi, SCDP Bistrita - prin programul de cercetare RELASING AGRAL - a experimentat infiintarea de livezi de inalta densitate,  cu pana la 5 000 pomi/ha, cu soiuri care se preteaza unei asemenea tehnologii complexe. Astfel, s-a concluzionat ca soiurile Florina si Generos pe portaltoi M 26 pot fi cultivate in regim de mare densitate (2 500 pomi/ha),  in conditiile irigarii in perioadele secetoase. De altfel, prin programul SAPARD, in ultimii ani au fost infiintate peste 50 de hectare de livezi de mare densitate la  SC Miro S.A.

Dar ce este de facut pentru redresarea pomiculturii? In primul rand, este necesara constituirea grupurilor de producatori de fructe in cadrul fiecarui judet si a federatiei cultivatorilor de fructe, organizarea bursei fructelor la nivelul fiecarei regiuni pomicole si protejarea  productiei interne. Pentru a obtine productii mari la un pret cat mai mic, se impune imbunatatirea tehnologiilor de cultura prin reducerea lucrarilor manuale si infiintarea de livezi prin accesarea fondurilor europene. Acestea sunt doar cateva solutii pentru viitorul pomiculturii, valabile atat in judetul Bistrita-Nasaud, cat si la nivel national.

Domnul dr. ing. Ioan Zagrai a prezentat rezultatul cercetarilor asupra virusului Plum Pox sau Sarka, cea mai distrugatoare boala a speciilor pomicole samburoase, la ora actuala neexistand livada care sa nu fie atinsa de aceasta boala. Rezultatul cercetarilor a aratat ca singura metoda cu adevarat eficienta pentru obtinerea de soiuri rezistente la această boala distrugatoare  ramane ingineria genetica.

Cu ocazia intalnirii de la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Pomicola Bistrita, au fost inmanate 3 diplome de excelenta acordate unor membri ai SRH, filiala Bistrita-Nasaud. In acelasi context, firma LANTEC  a prezentat o demonstratie practica cu utilaje si echipamente specifice pomiculturii si viticulturii.

Participantilor le-a fost distribuit Buletinul documentar informativ horticol nr. 29, editat de catre Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Pomicola Bistrita, Societatea Romana de Horticultura, filiala Bistrita-Nasaud, si Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Bistrita-Nasaud.



Ing. Marioara MURAR