Seminar consacrat tehnologiei moderne de cultivare a marului

 

Recent, OJCA Arges a organizat in localitatea Maracineni un simpozion cu tema „Tehnologia moderna de cultura a marului.”







 

La actiune au participat producatori agricoli care se ocupa cu aceasta cultura si sunt interesanti de tot ce apare nou in domeniul lor de activitate, alaturi de reprezentanti ai O.J.C.A. Arges si ai C.L.C.A.-urilor Topoloveni, Dobresti, Domnesti, Bradulet, Mosoaia, Vedea, Micesti, Merisani, Poienarii de Muscel, Vladesti.

 

In acest context, inginerul Gheorghe Voica a facut, in calitate de specialist si de conducator al fermei pe teritoriul careia s-au desfasurat laturile practice ale seminarului, urmatoarele precizari:

  • fiecare specie pomicola trebuie cultivata in zonele corespunzatoare cerintelor fata de factorii pedoclimatici si in functie de traditia zonei respective;
  • soiurile care se cultiva trebuie alese si in functie de cerintele pietei, pentru ca fructele sa poata fi valorificate mai repede si mai usor;
  • tehnologia culturii trebuie aplicata intocmai, respectandu-se toate verigile incepand de la infiintarea plantatiei si pana la valorificarea produselor.

 

Un alt lucru important de reţinut: cei care doresc sa infiinteze o plantatie pomicola trebuie sa ia legatura cu pepinieristul din zona cu un an inainte, astfel ca acesta sa aiba suficient timp pentru a-i produce materialul saditor pomicol corespunzator si la standardele cerute.

 

Pentru a inţelege mai bine cum trebuie sa arate o astfel de plantatie, participantii la seminar s-au deplasat pe teren, unde au vizitat o plantatie de mar nou infiintata pe o suprafata de 3 ha, cu sistem de irigare prin picurare.

 

Soiurile cultivate aici – Florina, Topaz, Idared – sunt soiuri cu rezistenta genetica la rapan, mai putin la fainare, altoite pe portaltoiul de vigoare mica M9, ceea ce face ca densitatea sa fie mai mare.

 

Intervalul dintre pomi pe rand a fost erbicidat cu Rundoup, iar intervalul dintre randuri este inerbat. Fertilizarea se face odata cu apa de irigat, administrandu-se aceeasi cantitate de ingrasamant la fiecare pom.

 

Concluzia seminarului a fost aceea ca in conditiile actuale nu se mai pot infiinta plantatii de pomi la intamplare, fara a consulta un specialist in prealabil si fara a aplica o tehnologie corespunzatoare.

 

 

Autor: ing. Camelia FLOREA