Cea mai mare livada din Romania

 

Actionarii Romstrade si Blue Air au investit 7 mil. euro in amenajarea fermei pomicole “La Mosie”, in Adunatii Copaceni, in apropiere de Bucuresti.

 







 

Ferma se intinde pe o suprafaţă de 100 ha, fiind cea mai mare livada din Romania la nivel de productie.

 

De noua afacere se ocupa Gheorghe Racaru, fost manager al Blue Air, el fiind in prezent si directorul de strategie al holdingului, la care detine actiuni, alaturi de Nelu Iordache.

 

Pe cele peste 100 ha ale fermei sunt plantati meri, peri, ciresi, piersici, pruni, gutui, visini, dar si vita-de-vie si nuci.

 

Toti pomii au fost adusi din Olanda la varsta de doi ani, au fost aclimatizati, acesta fiind primul an cu recolta semnificativa, potrivit reprezentantilor holdingului.

 

Ferma a inceput sa livreze fructele in retelele de supermarketuri Real si Carrefour din intreaga tara. in viitor sunt vizate si alte retele.

 

Livada de “la Mosie” este exact pe dos fata de o livada traditionala romaneasca. Pomii sunt de aproape zece ori mai desi decat intr-o ferma clasica, ajungandu-se la 2.500 pe un singur hectar, in loc de 300. Sunt pomi mici, cu crengile crescute pe orizontala, aerisite si atinse de soare pana la tulpina. Nu se doresc mai mult de 120 de fructe de fiecare pom, dar productia totala este cam de trei ori mai mare decat intr-o livada traditionala.

 

Am vazut ca la roamani sunt pomi putini, care sunt lasati sa creasca inalti, cu crengile pe verticala, sa formeze coroana, insa productia e scazuta pentru ca fertilizatorii duc la cresterea ramurilor si nu a fructelor. Apoi, cu cat tulpina este mai groasa, cu atat fructele sunt mai mici. Cel mai bine e sa ai copaci mai multi, care sa nu fie lasati sa creasca mai mult de 2,5 metri si sa aiba crengile pe orizontala. In acest fel, pomul este mai aerisit si, cel mai important, soarele patrunde la toate fructele de pe creanga, pana la tulpina, si permite pastrarea tuturor vitaminelor în coaja lor. Daca nu sunt atinse de soare, fructele nu cresc, nu capata culoare si nici gust. Daca la ferma romaneasca se obtine productie dupa sase ani, la aceasta am avut fructe si anul trecut, in al treilea an. Aici avem peste 30 tone de mere pe hectar, iar la cealalta se ajunge la cel mult 10 tone pe aceeasi suprafata", a explicat Adrian van der Heide, unul dintre inginerii olandezi. Acesta spune ca in Romania este unul dintre cele mai bune soluri pentru agricultura si a ramas impresionat cum toti puietii au prins radacina, au crescu si acum au rod. Unii chiar mai mult decat trebuie. In mod normal, la meri si peri nu trebuie sa fie mai mult de 120 de fructe la fiecare pom. Se raresc manual acei copaci care dau semne de superproductie. "Prea multe fructe înseamna o calitate mai scazuta, pentru ca fertilizatorii din seva pomului nu mai ajung atat de concentrati la fiecare fruct", spune inginerul olandez.

 

Ferma are 4 puturi forate la mare adancime, doua bazine pentru prelucrarea termica a apei, 4 statii de pompare si dozare a solutiei de amestec pentru fertirigat si o retea de distributie formata din doua conducte magistrale subterane, electropompe si ramificatii cu picuratori la radacina plantei. Astfel, fiecare pom primeste zilnic un amestec de fertilizatori intr-o anumita cantitate de apa, dupa specificul sau, aceasta irigatie fiind computerizata. De exemplu, ciresele au nevoie de o concentratie însemnata de potasiu, pentru a le da gust, pe cand perele au nevoie de o concentratie mai scazuta de potasiu dar au alti fertilizatori care le ajuta la crestere.

 

Puietii au fost adusi din Olanda de la cel mai mare producator de pomi fructiferi fara virusi. In plus, timp de cinci ani olandezii au promis ca vor asigura consultanta, un specialist venind lunar la ferma romaneasca sa supravegheze productia si sa ii instruiasca pe inginerii romani cu cele mai noi tehnici de curatare, taiere si întretinere ale pomilor.

 

La Mosie” sunt 5 ingineri romani, fiecare avand grija de 20 de hectare de pomi. Nici unul nu are mai mult de 30 de ani.

 

In aceasta ferma se vrea sa se produca soiuri romanesti fara virusi. Pentru asta se vor trimite altoi in Olanda pe care specialistii de acolo le altoiesc pe portaltoiul lor, astfel incat sa rezulte un soi curat, fara virusi de pomi scurti, cu fructe mari si frumoase.

 

Livada are suplimentar, o zona in care cresc puieti si una in care vor sa cultive legume, plante tehnice, pentru industria farmaceutica si cosmetica.

 

Ferma are si doua hale industriale pentru sortare, ambalare si depozitare in "atmosfera controlata", adica la temperaturi de 1-4 grade C si cu continut scazut de oxigen.

 

La Mosie” distribuie doar fructe pentru consum, in stare proaspata, insa in viitor ar putea intra si pe piata preparatelor din fructe. Deocamdata, exista un cazan de tuica adus din Germania.

 

In supermarketuri produsele ajung cu cel mult 15% mai scumpe decat pretul cu care pleaca de la producator: nu se platesc taxe, la fel ca la produsele de import, si toate fructele sunt deja ambalate si etichetate la ferma, asa ca se scad si taxele pe care le-ar fi perceput vanzatorii pentru acest serviciu.


 

Sursa: www.gandul.info