Plantatia de zmeur

Zmeurul este o cultura precoce care produce incepand din al doilea an de la plantare. Zmeura de cultura din soiuri ameliorate este de dimensiuni mai mari, poate sa fie pastrata 1-2 zile si se preteaza la congelare.

.

 


Cultivatorii de zmeur pot obtine venituri substantiale si sigure de la un an la altul deorece, cererea este foarte mare pe piata fructelor si se poate obtine preturi avantajose.

 

Cheluielile sunt mici atat la infiintare cat si la intretinerea plantatiei.

 

Zmeurul este o planta perene cu o durata de exploatare de 10 -14 ani. Productiile la hectare sunt intre 6-10 tone.

 

Pentru a se infiinta o plantatie comerciala de zmeur trebuie luate in considerare urmatoarele criterii economice financiare:

  • productia de fructe estimata la ha;

  • modul de valorificare,

  • beneficiarii productiei,

  • necesarul de forta de munca,

  • cheltuielile de investitii (terenul, tractorul viticol cu utilaje, suprafata de depozitare, sursa de apa, etc.)

  •  

Principala lucrare manuala este recoltatul fructelor. Intr-o ora se pot recolta 3-4 kg de catre o persoana.

 

Pentru a se putea lucra cu familia la principalele lucrari din ferma se poate infiinta exploatatii familiare de 0,2-0,5 ha in apropierea marilor orase.

 

Cei care detin suprafete mari pot face plantatii pe 5-20 ha.

 

Lucrari ce se vor executa:

 

Lucrari de pregatit teren: defrisare, eliberat teren resturi vegetale; lucrari mecanice de nivelat, scarificat in doua sensuri, dezinfectat teren, arat si discuit in doua sensuri.

 

Infintare plantatie: material saditor, gunoi, ingrasaminte chimice; manopera (scos plante de la stratificat, pichetat teren, fasonat, verificat plantele, facut gropi, plantat, taieri de formare); lucrari mecanice (arat dupa plantat, discuit aratura).

 

Imprejmuire teren si sistem de sustinere: pichetat, sapat gropi pentru spalieri, fixat spalierii, plasa de sarma si sarma zincata; materii si materiale (spalieri, sarma zincata si plasa de sarma).

 

Lucrarile de intretinere: cultivatie toala interval, gunoi de grajd la 2-3 ani, udatul, taierea tulpinilor uscate, rarirea tulpinilor anuale, stropiri contra bolilor dupa inflorit, stropiri contra daunatorilor la aparitia lor.

 

Investitia se va recupera in trei an de fructificare