Rasa Turcana

 

Efectivele de oi au scăzut în ţara noastră în 16 ani de la 18 milioane capete la 7,6 milioane capete. În prezent specia ovină este în revenire comercială pe plan internaţional.

.

 

 

Alte argumente pentru dezvoltarea capacităţilor şi efectivelor de ovine în fermă de catre producatorii romani sunt:

  • valorifica toate categoriilor predominant celulozice (fânuri, vreji, paie, coceni de porumb, masă verde de pe păşuni);
  • rezista la condiţiile mai aspre in conditiile actuale de modificare a climei;
  • prolificitatea de peste 105%;
  • viteza mare de creştere a greutăţii în faza de miel care permite valorificarea acestuia după câteva luni;

 

Rasa Ţurcană.

Datorită insuşirilor ei de rusticitate, rezistenţă şi adaptabilitate sporită, cât şi datorită valoroaselor aptitudini productive rasa Ţurcană este crescută de foarte multi producatori romani.

Însuşirile morfo-productive ale rasei Turcana sunt: conformaţia corporală alungită - tipică ovinelor cu producţie mixtă – pentru lână, carne şi lapte; constituţie robustă şi o pronunţată mobilitate.

Indicii de reproducţie sunt: 95% fecunditatea şi 105% prolificitatea

Greutatea corporala exprimate kg la următoarele categorii de vârstă sunt: 14 kg la 2 luni; 24 kg la 6 luni; 35-55 la oi; 48-80 kg la berbeci.

Producţia de lână la ovinele selecţionate şi bine hrănite ajunge la 3,8 kg pe turmă. Calitativ lâna se caracterizează prin fineţe 35 microni.

Producţia de lapte este de 140-160 litri la Ţurcană, din care 55 l reprezintă laptele marfă cu 7,8% grăsime şi 6,5% proteină într-o perioadă de 150-200 de zile de lactaţie.

Mieii din varietăţile brumărie şi neagră, sacrificaţi la una trei zile de la naştere, dau pielicele apreciate în confecţionarea de căciuli, gulere, mantouri.

Tehnologia de sporire a producţiei de lână

Singura cale de sporire a producţiei şi de îmbunătăţire a calităţii lânii o constituie îmbinarea metodelor de încrucişare şi selecţie cu cele de hrănire, îngrijire şi întreţinere corespunzătoare a ovinelor, în special cu aplicarea unui nivel proteic superior încă din prima fază de gestaţie.

Tehnologia de sporire a producţiei de carne

Principalele metode pe care trebuie utilizate în direcţia sporirii producţiei de carne sunt aplicarea diferitelor tipuri de încrucişare industrială, creşterea prolificităţii, repartizarea timpurie la montă a tineretului femel, organizarea a trei fătări în doi ani.

Tehnologia îngrăşării constă în lotizara mieilor la cca 2 luni (12-14kg) în grupe de 70-80 de capete unde rămân 4 luni până ajung la 40 de kg trecând prin trei faze (acomodare, îngrăşarea şi finisarea.

Tehnologia îngrăşării ovinelor adulte constă în intreţinerea lor 3 luni pe păşune. În ultima lună oile consumă 40-50 kg nutreţuri concentrate şi cca 20 kg de fân de bună caliate iar greutatea lor corporală creşte cu 20%.

Tehnologia de sporire a producţiei de lapte

Factorii de care depinde sporirea producţiei de lapte sunt vârsta, individualitatea, sezonul de fătare, durata lactaţie, greutatea corporală, numărul şi intervalul dintre mulsori, nivelul de alimentaţie, condiţiile climatice. La prima lactaţie se obţine, de regulă, 60-70% din cantitatea maximă de lapte. Indivizii care realizează o cantitate de lapte de 2-3 ori mai mare decât media pe turmă, vor constitui nucleul principal de selecţie. Fătarea de primăvară timpurie sporeşte cu 30% producţia de lapte prin prelungirea duratei de lactaţie şi valorificarea de către oi a vegetaţiei în plină dezvoltare. Nivelul de alimentaţie sporeşte

Reproducţia ovinelor

Timp de 30 de zile are loc pregătirea (august-septembrie) pentru montă. Apoi se formarea turmele de oi de 200 capete. Timp de 35 de zile (septembrie-octombrie) dureaza perioada de montă. Se recomanda 1 berbec încercător la 60 de oi pentru depistarea oilor şi mioarelor în călduri. Iar pentru monta1 berbec la 30 de oi şi mioare. Fiecare berbec încercător sau de reproducţie se va folosi 4 zile, după care urmează 4 zile de repaus. insămânţarea se desfăşoară pe durata a două cicluri de călduri. Insămânţarea se desfăşoară pe păşune

Structura optimă de oi in ferma

Sa luam ca exemplu o ferma cu 600 oi şi mioare. Ele reprezinta 62,5 % din total efectiv. Mieluţe din anul precedent reprezinta 15% respectiv 192 mieluţe. Mielutele din anul curent 20% - 144 mieluţe. Berbeci de reproducţie vor fi 24 berbeci. In total 960 capete.

Parametrii tehnologici ai rasei Turcana sunt:

  • prolificitate 105%
  • producţia medie de lână – 3,8 kg/cap
  • producţia medie de lapte –55 litri/cap
  • greutate medie de livrare –40 kg
  • reforma anuală 25%

Fluxul tehnologic la ovine este urmator:

  • 155 zile oile stau in stabulaţie (15 noiembrie – 15 aprilie)
  • 210 zile oile stau pe păşune (15 aprilie – 15 noiembrie)
  • 20 zile dureaza pregătire pentru montă (august)
  • 55 zile dureaza montă (septembrie-octombrie)
  • 150 de zile perioada de gestaţie (septembrie)
  • 50 de zile perioada de fătare (ianuarie-martie)
  • 100 de zile durata mulsului (aprilie-iunie)
  • 30 de zile perioada tunsul (aprilie-mai)