Cresterea paunilor

Paunul (Pavo cristatus domesticus), este o pasare originara din Asia, unde traieste in stare domestica si salbatica.

.







 

In Europa paunul a fost adus in secolul VI, in Grecia si Italia pentru a fi crescut in parcuri amenajate special. Mult mai tarziu paunul a fost adus la noi in tara. Primele exemplare au fost crescute in orasele Arad, Timisoara si Oradea.

 


 

Populatiile care exista la ora actuala in Romania prezinta cinci varietati de culoare: paunul comun albastru; paunul cu aripi negre; paunul alb; paunul cu gatul verde; paunul baltat.

 


Paunul comun albastru. Culoarea penajului la mascul este albastra, iar pe gat si pe partea interioara a pieptului este albastrui cu luciu metalic verzui. Culoarea de pe cap este tot albastra, avand luciri aurii. Restul pieptului este de culoare neagra. Culoarea penajului spinarii este albastru puternic si se modifica pe partile laterale in nuante verde albastrui cu chenar negru. Penajul aripilor si al umerilor este bruna ruginie, dungat cu negru si cu luciu verzui metalic. Penajul cozii este maro-cenusiu si este acoperit de coada evantai. Penajul la coada evantai are inspre varf formatiuni numite "ochi" de culoare verde cu reflexe aurii spre exterior si albastru inchis in centrul ochiului. Culoarea penajului la femela este mai putin frumos ca la mascul, predominand nuantele maro-cenusii.


Paunul cu aripi negre. Este o varietate intalnita foarte rar in tara noastra si difera de paunul de culoare albastra prin aceia ca umerii si aripile sunt negre. Penele au in cadrul marginal nuante verzuie albastra, cu luciu metalic.


Paunul alb. Paunul alb are culoarea de fond al penajului alba mata, fond pe care se observa desenele de la paunul albastru, respectiv cercuri marginale de nuanta de un alb stralucitor. Restul coloritului este asemanator cu paunul albastru. Rezistenta organismului acestei varietati este mult mai scazuta la intemperii.


Paunul cu gatul verde. Paunul cu gatul verde difera de paunul comun, doar prin coloritul verde cu luciu metalic al penelor de pe gat. Spre deosebire de paunul albastru nuantele de luciu verzui aurii sunt mult mai puternice.


Paunul baltat. Este rezultatul imperechierilor realizate intre varietatile de culoare albastra si alba. Acesti produsi prezinta penajul de aspect baltat cu alb care este clar deliminat si uniform repartizat, facandui mai apreciati de catre crescatori.


Conditii de crestere. Paunii reprezinta o specie nepretentioasa la condititiile de hranire si de clima din tara noastra, pe timpul iernii putand sa doarma in afara adapostului prin pomi, garduri, acoperisuri. Totusi crescatorul trebuie sa asigure conditii de adapostire asemanatoare cu cele pentru cresterea curcilor, respectiv stinghii pentru odihna si dormit amplasate la 1,5 m fata de pardoseala.


Ouatul. Incepand din primavara femela depune in locuri ascunse, ferite de zonele de circulatie, 6-7 oua, de culoare bruna galbuie, cu puncte de culoare mai inchisa. Clocitul dureaza 30 de zile. Paunitele sunt closti foarte bune si au o deosebita grija fata de pui, timp de pana la 6-8 luni. Rezistenta puilor mici este foarte scazuta dar cresc foarte repede.


Norme de ingrijire. Climatul din adapost si sistemul de crestere a puilor de paun este identic cu cel pentru cresterea curcilor. Pana la 12-14 luni nu se observa vreo deosebire intre femela si masculi. Dupa varsta de 16 luni incepe se se formeze la masculi coada evantai, iar penajul complet se realizeaza la varsta de 24-26 luni. Frumusetea deplina a penajului se realizeaza la 4-5 ani. Maturitatea sexuala este atinsa la 3 ani de catre masculi si la 2 ani de catre femele. Raportul optim intre sexe este de un mascul la cinci femele.


Hranirea puilor de paun. Puii de paun au nevoie de proteina de origine vegetalaun timp indelungat (oua fierte si branza proaspata de vaca).In perioada de formarea a menajului se introduce in ratie mici cantitati de seminte oleioase. Pui de adulti consuma amestecuri de cereale intregi ca si cei de curca. Totusi, este bine ca zilnic, sa fie administrate un tain, sub forma umeda, format dint-un amestec de concentrate macinate.





 

ARTICOLE SIMILARE:

 

 

www.youtube.com/watch?v=Y1nLlgNOVn0&NR=1