Salvarea fructelor romanesti

Pomicultorii romani au pierdut 100 de milioane de euro in 2007. In aceste conditii ei acuza Directia Horticola din cadrul Ministerului Agriculturii ca pana in prezent nu are nici o strategie in domeniul pomicol si ca aplica o politica agricola care-i transforma pe pomicultori in cobai.

.

 

"Intre Ministerul Agriculturii si sectorul producatorilor nu exista nicio legatura. Structurile MAPDR sunt existente. Directia horticola nu a facut nimic pentru horticultori, deoarece 90% din minister este politizat. Au acordat cupoane agricole doar producatorilor de cereale, deoarece ei reprezinta un un segment mai mare », acuza presedintele Sindicatului Pomicultorilor din Romania, Iosif Petrascu. Acesta doreste ca reprezentantii agricoli sa fie consultati cand se iau decizii in ceea ce ii priveste, deoarece altfel se risca falimentarea majoritatii pomicultorilor.

In anul 2007 pierderile horticultorilor s-au ridicat la 100 de milioane de euro, atat din cauza secetei, cat si din cauza lipsei de initiativa a Directiei Horticole din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, spun reprezentantii sindicali. Directia Horticola este acuzata ca nu se sesizeaza.

Pentru iesirea din aceasta situatie sindicalistilor Agrostar cer:

· acordarea unui sprijin material de urgenta in valoare de 500 de lei pentru jumatate de hectar,

· elaborarea unei strategii pe termen lung cu bugetul garantat care sa asigure siguranta sectorului,

· modificarea legislatiei in conformitate cu standardele europene,

· subventionarea in mod constant si consistent a actiunilor fitosanitare

· acordarea de credite pentru investitii pe termen lung, cu dobanda subventionata.

Reducerea patrimoniului in sectorul horticol cu aproape 70% este un alt de semnal de alarma pe care sindicalistii vor sa-l atraga autoritatilor. "Din 240.000 de hectare care reprezinta suprafata pomicola totala in anul 1989 mai avem doar 133.578.

Pomicultura romaneasca inregistreaza un declin accentuat care se resimte atat la nivelul producatiei, cat si al consumului » semnareaza presedintele Agrostar. Acesta considera ca Planul National de Dezvoltare Rurala si masurile din domeniul agricol sunt luate de neprofesionisti si cere consultarea celor direct implicati in probleme pentru a rezolza intr-un mod adecvat problemele.

In cazul in care Ministerul agriculturii si Guvernul nu vor ajunge la o intelegere cu sindicalistii pentru rezolvarea problemelor din dorticultura, Sindicatul Pomicultorilor din Romania va organiza incepand cu 1 octombrie actiuni de protest care cuprind pichetarea prefecturilor si a MAPDR si, ulterior, organizarea unui mars in Capitala pentru "salvarea fructelor romanesti"