Capsuni de Bihor

 

Simpozionul căpşunului la Petid - Bihor

.

Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă Bihor, în colaborare cu Centrul Local de Consultanţă Agricolă Cociuba Mare a organizat recent, în localitatea Petid, un simpozion consacrat culturii căpşunului.

Au fost prezenţi la întâlnire specialişti din cadrul OJCA Bihor si producători agricoli din zonă care i-au avut ca invitaţi pe domnul dr. ing.Orlaie Ioan de la Pepiniera particulară HIDA, judeţul Sălaj, şi pe domnul dr. ing. Cărbunaru Mihai de la Facultatea de Protecţie a Mediului Oradea.

Datorită multiplelor solicitări din partea producătorilor agricoli din zonă privind tehnologia de cultivare a căpşunului şi modalităţile de procurare a materialului săditor, OJCA Bihor a considerat oportună această întâlnire, cu atat mai mult cu cat la nivel de ţară se asigură doar 30% din necesarul de căpşuni din producţie internă, iar căpşunul se incadreaza bine în agricultura de nişă.

In Romania se consumă doar 0,5 kg căpşuni/cap de locuitor, în timp ce in alte ţări consumul ajunge la 1-1,5 kg/cap de locuitor.

În aceste condiţii, în care piaţa are capacitatea de a absorbi o cantitate mai mare din acest produs, pentru agricultorii din judeţul Bihor cultivarea căpşunului reprezinta cu adevarat o oportunitate.

O întîlnire similară cu cea din localitatea Petid va avea loc în data de 4 octombrie 2007 în comuna Cherechiu. Sunt asteptati sa participe producătorii agricoli din zonă, o parte din ei fiind si in prezent cultivatori de căpşuni.

(Drd. Ing. Mihaela CIUTACU, OJCA Bihor)