5 sfaturi pentru a avea o livada reusita

 

.

 

  1. Conditiile climatice

Una dintre cele mai importante aspecte pentru productia de fructe este temperatura. Majoritatea pomilor fructiferi necesita 150 zile pe an fara temperature de sub 0 grade.

 

  1. Conditii de sol

Inainte de cumpararea unui pom fructifer alege cu grija terenul. Pomi fructiferi se dezvolta cel mai bine in plin soare si conditii bune de sol. Solul ideal este: fara excese de umiditate, fertil, putin acid, si cel putin 2 m de adanc (pana la roca).

 

  1. Conditii privind plantatul si materialul saditor

Intotdeuna plantati pomi din soiuri certificate. Pomi fructiferi de doi ani sunt sub forma de varga cu lastari anticipati. Pomi de obicei sunt livrati fara sol in jurul radacini. Aceste radacini trebuie mentinute umede si ferite de temperature extreme.Cu cit sunt plantati mai repede dupa cumparare cu atat starea radacinilor este mai buna.Daca nu se pot planta imediat acestia trebuie tinuti in zone umbroase. Pomi pot fi asezati impreuna in aceasta locatie temporara. Pentru plantarea pomilor cu radacini fara pamint trebuie sapata o groapa destul de larga astfel incat radacinile sa nu fie indoite sau intoarse. Marginile gropi trebuie sa fie tari si nu alunecoase. Umpleti gropa cu apa si asteptati sa se scurga in pamant. Daca apa nu se scurge in citeva ore trebuie gasita o alta locatie cu un drenaj mai bun.

 

  1. Condititii privind fertilitatea solului

Solul trebuie sa contina toate elementele necesare pentru cresterea pomilor fructiferi.Cresterea pomilor va spune care din aceste elemente este in deficient. Azotul este ingrasamantul chimic cel mai necesar. Un pom care are carente in azot are frunzele de un verde deschis spre galben si o crestere lenta. Cand trunchiul unui pom creste mai putin de 20 de cm pe an, este nevoie de o fertilizare cu nitrogen. Pentru a nu arde pomul aplicati ingrasamantul chimic la o distanta minima de 20 cm de trunchi. Puteti aplica ingrasamantul chimic oricand incepind cu sfarsitul toamnei pina la inceputul primaverii.

 

  1. Conditii de depozitare a fructelor

Mere: temperatura 0 grade C; umiditatea 85-90%; durata depinde de soi;

Caise: temperatura 0 grade C; umiditatea 85-90%; durata 1-2 saptamani;

Cirese: temperatura 0 grade C; umiditatea 85-90%; durata 10 zile;

Pere: temperatura 0 grade C; umiditatea 85-90%; durata 50 zile - depinde de soi;

Piersici: temperatura 0 grade C; umiditatea 85-90%; durata 2 saptamani;

Prune: temperatura 0 grade C; umiditatea 90%; durata 2 saptamani;