Commoditrader - O noua piata digitala dedicata sectorului agricol se lanseaza in Romania

Commoditrader - O noua piata digitala internationala dedicata jucatorilor din sectorul agricol se lanseaza astazi in RomaniaJucatorii din sectorul agricol vor putea, incepand de astazi, sa comercializeze cereale si alte marfuri agricole si sa-si organizeze transportul pe o noua piata. Commoditrader.com, un start-up danez, se lanseaza astazi in Romania. Platforma Commoditrader creeaza acces mai bun la piata, intr-un mod optimizat, unde digitalizarea limiteaza distanta dintre cumparator si vanzator. Ofera posibilitatea de a compara preturi si alti termeni contractuali, la nivel intern in Romania si peste granite, marind puterea de negociere a fermierilor si oferindu-le comerciantilor acces mai usor la piata.


Misiunea Commoditrader ApS este sa creeze o perspectiva de piata mai buna pentru cumparatori si vanzatori, oferindu-le posibilitatea sa compare termeni si preturi disponibile in piata. Commoditrader.com este construita cu un algoritm de transport care calculeaza transportul rezervabil pe toate anunturile, astfel incat utilizatorii pot face comparatii intre mai multe locatii ale depozitelor si pot obtine acces la noi cumparatori si vanzatori. Algoritmul dezvoltat de Commoditrader este distruptiv pentru piata traditionala de comert al produselor agricole, datorita accesului neingradit si posibilitatii de comparabilitate a tuturor termenilor care stau la baza unei decizii de vanzare sau de cumparare in acest sector. 

Se creeaza astfel o transparenta mai mare, o intelegere mai buna a pietei si putere de negociere crescuta a fermierului, pe o parte, si un acces mai usor la piata pentru crescatorii de animale, mori, producatori de furaje si case de comert, care cumpara cereale, porumb si soia de la fermieri, pe de alta parte. Platforma poate fi folosita gratuit, scopul Commoditrader este sa sprijine fermierii si sa le ofere instrumente mai bune in negocierea termenilor comerciali.

“In sectorul agricol, privim la un decalaj in care foarte multi fermieri sunt serviti de doar cateva case de comert. Atunci cand deschidem piata si oferim acces mai multor cumparatori sau vanzatori potentiali sa tranzactioneze, oferim si certitudinea ambilor jucatori, fermierul si casa de comert, ca primesc mai multe oferte cand sunt prezenti pe aceasta piata online”, spune Julie Koch Fahler, co-fondator al Commoditrader.

“Astazi, un fermier suna, in mod normal, 2-3 comercianti sa ceara preturi si termeni. In general, poti spune ca atunci cand ceri mai multe oferte, ai mai multe sanse sa primesti preturi mai bune pentru bunurile tale si termeni de negociere mai avantajosi. Commoditrader eficientizeaza acest proces si ofera un serviciu care raspandeste interesele de vanzare/cumparare ale utilizatorului, asigurandu-l ca primeste cel mai bun pret de pe piata – si din toate regiunile geografice”, concluzioneaza Julie.

Commoditrader - Julie Koch Fahler si Ida Boesen - Co-fondatori

Julie Koch Fahler si Ida Boesen, co-fondatori ai Commoditrader


Platforma faciliteaza segmentarea pietei, utilizatorii pot crea anunturi vizibile doar celor care intrunesc conditiile unui profil optim cu care sa tranzactioneze, de exemplu comercianti cu un rating de credit ridicat, cifra de afaceri mare sau apropiati din punct de vedere geografic (in special daca transportul de bunuri este efectuat cu propriile camioane sau tractoare).

Piata Commoditrader este usor de accesat, prin crearea unui profil de utilizator, care poate fi cumparator, vanzator, sau ambele. Odata ce profilul este configurat, utilizatorul creeaza un anunt sa atraga atentia cumparatorilor sau vanzatorilor. Toate preturile sunt listate pe platforma, inclusiv costul transportului. Utilizatorul poate alege propriul sau furnizor de transport, iar platforma va calcula toate costurile logistice incluse sau poate rezerva transportul de pe platforma. Daca vanzatorul si cumparatorul se decid asupra tranzactiei, ei pot intra intr-un contract din cadrul platformei, toate informatiile partilor fiind disponibile inainte sa intre in tranzactie.

Commoditrader ApS a fost fondata in primavara anului 2018 de Julie Koch Fahler si Ida Boesen, doua femei daneze, si un grup de fermieri danezi cu ferme in Danemarca, Lituania si Rusia. Platforma Commoditrader.com s-a lansat in Danemarca acum 4 luni, iar astazi grupeaza in jur de 15% dintre fermierii danezi. In Danemarca, acest segment de 15% al fermierilor produce 40% din productia de cereale a tarii. Commoditrader.com va fi lansata in Europa de Est in urmatoarele luni, incepand astazi cu Romania.

“Am ales Romania pentru ca este o piata care se dezvolta rapid, cu o populatie de oameni deschisi in gandire, gata de schimbare – lucru pe care il consideram un aspect cheie in deschiderea catre noi cai de tranzactie. Romania este, de asemenea, unul dintre cei mai mari producatori de cereale din Europa, desi structura comertului necesita optimizare pentru a putea oferi fermierilor din Romania acces mai bun la piata, si este asadar, una dintre cele mai importante prioritati ale afacerii noastre”, spune Ida Boesen, co-fondator al Commoditrader.

Romania are o pondere de 53.4% a terenurilor agricole din totalul teritoriului sau, si desi detine o treime din fermele din Uniunea Europeana, mult mai mult decat orice alt stat membru din UE, are doar 4% din totalul productiei agricole din regiune, potrivit Eurostat, pe baza datelor din 2016. Exportul cu produse agricole in 2017, in UE, a fost 9% din totalul exporturilor din Romania si 14.4% din tarile din afara UE.

Romania a inregistrat 3.42 milioane de ferme in 2016 si suprafata sa totala agricola a ajuns la 12.5 milioane de hectare (7.3% din totalul terenurilor agricole din UE), fiind pe locul 6 in UE la suprafata agricola. Procentul de ferme mici (mai putin de 5 ha) din numarul total de ferme din Romania, este cel mai mare din UE, respectiv 92.2%. Doar 4.7% dintre fermieri au sub 34 de ani (6.0% in UE), in timp ce 41% au peste 64 de ani (31.1% in UE).

 

Despre Commoditrader ApS

Commoditrader ApS este un start-up fintech danez infiintat in 2018 de Julie Koch Fahler si Ida Boesen si un grup de fermieri danezi. Lansand platforma de comert online www.commoditrader.com, compania isi asuma misiunea de a sprijini comertul transparent si deschis si sa creeze conexiuni mai bune la nivel de ferme, folosind digitalizarea. 

Commoditrader a fost premiat ca fiind “Cea mai inovatoare companie din industria Agro” de catre Danish Agriculture & Food Council si YARA si “Start-up-ul nordic fintech nr. 1 in 2019” de catre Copenhagen Fintech si The Danish Industry Foundation. Compania a fost, de asemenea, desemnata in mod oficial drept “Unul dintre cele mai importante 10 lucruri care s-au intamplat in ultimii 100 de ani in industria Agro in Danemarca”, de catre Danish Agriculture & Food Council.

  

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>