Evolutie negativa a veniturilor in sectorul de prelucrare/conservare a carnii: Scadere cu 19%

Sectorul de prelucrare si conservare a carnii - evolutie negativa a veniturilor in 2018 in scadere cu 19 la suta fata de anul precedentUn nou studiu realizat de Coface Romania privind sectorul de Prelucrare si Conservare a carnii indica o evolutie negativa a veniturilor pentru 2018, in scadere cu aproximativ 19% fata de anul anterior. Astfel, Pesta Porcina Africana (PPA) a sters peste 1 miliard de RON din cifra de afaceri a companiilor de profil, veniturile consolidate la nivel sectorial scazand de la 6,13 mld RON (2017) la doar 4,96 mld RON (2018), minimul ultimilor 5 ani.


Conform ANSVSA (Autoritatea Nationala, Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor), in Romania sunt inregistrate aproape 1.000 de focare de pesta porcina africana, cu doar doua luni inainte de Craciun. Studiul Coface a agregat datele a 507 de companii care au depus situatiile financiare pentru anul 2018 si care au generat o cifra de afaceri consolidata de 4,96 miliarde de RON.

 

Puncte forte:

    • Cresterea profitabilitatii sectorului de la 1,2% in 2017 la 3,5% in 2018
    • Reducerea cu aproximativ 50% a numarului de companii care au inregistrat datorii la Bugetul de Stat in 2018
    • Din perspectiva Coface, 66% dintre companiile analizate din acest sector au risc mediu spre mic de insolventa

 

Vulnerabilitati:

    • Veniturile sectoriale au scazut la 4,96 mld RON in 2018, minimul ultimilor 5 ani
    • 35% dintre companiile din sector au inregistrat pierdere
    • 50% dintre companii au grad de indatorare peste 80%


Companiile care activeaza in acest sector de activitate au inregistrat o lichiditate curenta pe parcursul anului 2018 de 0,96, in timp ce capitalul de lucru, aflat la un nivel usor negativ, a fost relativ expus unor socuri negative si volatilitatii (scaderea veniturilor sau neincasarea creantelor). Durata medie de incasare a creantelor a crescut la 64 de zile in 2018, comparativ cu 55 zile in 2017, indicand apelul semnificativ la creditul comercial primit din partea furnizorilor. Astfel, din cauza dificultatilor financiare in crestere, companiile din acest sector isi platesc furnizorii cu aproape 3 saptamani mai tarziu, crescand dependenta acestora de partenerii de afaceri. 

In 2018, rezultatul net consolidat la nivel sectorial a fost de 3,5%, in crestere fata de nivelul din 2017 (1,2%). Cu toate acestea, 35% dintre companii au inregistrat o pierdere neta la sfarsitul anului 2018, cu 17% dintre companii avand o pierdere mai mare de -20%, iar 7% dintre companii au generat profit peste 20%. 

Cresterea marginala a profitului se datoreaza aproape exclusiv cresterii pretului in contextul excesului de cerere peste oferta disponibila, aceasta din urma fiind afectata pe plan domestic de virusul PPA. Astfel, conform ultimelor cifre publicate de INS (Institutul National de Statistica), pretul mediul al carnii de porcine a crescut cu 5,4% in primele 9 luni din acest an, dupa o crestere de 2,5% in 2018 si 5,5% in 2017 (o crestere medie a pretului consolidata de aproape 14% in ultimii 3 ani). 

Pe parcursul anului trecut, companiile din sectorul analizat au alocat investitii semnificative pentru extinderea activelor fixe. Raportul dintre cheltuielile cu capitalul (CAPEX) si amortizare a fost de 155% in 2018, ceea ce inseamna ca investitiile in activele fixe au acoperit mijloacele fixe amortizate. Aproape jumatate din companii (44%) au efectuat investitii in 2018, cu un raport Capex/Amortizare supraunitar.

 

Un sector foarte polarizat, care sufera la varf 

Din cele 372 de companii active* in acest sector, doar 134 de firme au inregistrat venituri mai mari de 1 milion EUR in 2018, concentrand aproape 99% din sector. Analiza evolutiei companiilor cu cifra de afaceri de peste 1 million de euro releva faptul ca in 2017 frecventa incidentelor de plata, atat majore cat si minore, a fost una foarte scazuta. Totusi, la aproximativ un an de la semnalarea virusului de Pesta Porcina Africana, incidentele de plata ale companiilor mari din acest sector au explodat, atingand maximul ultimilor cinci ani in trimestrul III din anul 2018.

*companii cu CA +0 RON

Sectorul de prelucrare si conservare a carnii - Grafic 2 Sectorul de prelucrare si conservare a carnii - Grafic 1


“Studiul Coface surprinde situatia dificila a companiilor de procesare a carnii care activeaza in Romania: veniturile consolidate scad la minimul ultimului deceniu, jumatate din companii sunt supraindatorate, instrumentele refuzate la plata au explodat in 2018 in conditiile in care furnizorii sunt platiti cu intarziere, iar datoriile fiscale restante inregistrate la primul semestru din 2019 sunt la maximul ultimului deceniu. Virusul Pesta Porcina Africana (PPA) a taiat aproape 20% din veniturile companiilor din acest sector, pierderile fiind estimate la aproape 1 miliard RON. Desi autoritatile declara ca numarul focarelor active se afla in scadere in ultima perioada, mai sunt doua luni pana la Craciun si inca 1.000 de focare active. Situatia financiara vulnerabila a companiilor active in acest sector, asa cum reiese din studiul Coface, creeaza premizele continuarii accelerate a importurilor produselor din carne pentru finalul anului curent si anul urmator”, a declarat Iancu Guda, Services Director Coface Romania.

Conform unui comunicat al Autoritatii Nationale, Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, „De la prima semnalare a prezentei virusului PPA in Romania, de pe 31 iulie 2017 si pana in prezent, au fost eliminati 524.590 de porci afectati de boala si exista 2.208 de cazuri la mistreti". In acest context, datoriile fiscale restante raportate de companiile active in acest sector au explodat, depasind constant pragul de 500 mil. RON in perioada 2017-2018, de 3 ori peste media precedenta a ultimului deceniu.

 

Sectorul de prelucrare si conservare a carnii - Infografic


Coface: for trade - Dezvoltam afaceri impreuna

70 de ani de experienta si cea mai rafinata retea au transformat Coface intr-o referinta in domeniul asigurarilor de credit, a gestionarii riscurilor si a economiei globale. Cu ambitia de a transforma Coface in cel mai agil partener mondial in domeniul asigurarilor de credite comerciale, expertii lucreaza in centrul economiei mondiale, sprijinind 50.000 de clienti sa construiasca afaceri de succes, in crestere si dinamice. Serviciile si solutiile Grupului protejeaza si ajuta companiile sa ia decizii de creditare pentru imbunatatirea capacitatii de a vinde atat pe pietele interne, cat si pe pietele de export. In 2018, Coface a avut aproximativ 4.100 de angajati si a inregistrat o cifra de afaceri de 1,4 miliarde de euro. 

Analiza sectorului agroalimentar - Coface

  

 

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>