Fructele si legumele in top 5 categorii de produse vandute in comertul modern din Romania

77 la suta din vanzarile valorice ale supermarketurilor si hypermarketurilor sunt reprezentate de fructe si legumeAproximativ 200 de profesionisti au participat la Ro-Fruits & Vegetables Show, eveniment dedicat exclusiv industriei de fructe si legume. Vorbitorii invitati au oferit informatii relevante despre noile trenduri specifice sectorului de activitate si exemple de bune practici in domeniu, conturand, in acelasi timp, o imagine de ansamblu asupra pietei. Din informatiile prezentate in cadrul evenimentului reiese ca fructele si legumele se claseaza pe primele cinci locuri atunci cand vine vorba despre categoriile de produse vandute in retail-ul modern din Romania.


Raioanele de fructe si legume proaspete din marile lanturi de retail modern atrag tot mai multi consumatori romani, chestiune care se reflecta si in vanzarile inregistrate de comercianti. In ceea priveste topul vanzarilor pentru categoria fructelor, acesta este reprezentat de banane, mere, portocalele, lamai, struguri, avocado, clementine si pepene rosu, reprezentand o valoare de 77% din totalul vanzarilor din hipermarketuri si supermarketuri si 84% din punct de vedere al volumului. Atunci cand vine vorba despre legume, rosiile, cartofii, ardeii, ceapa, ciupercile si castravetii sunt preferatele romanilor. Topul celor mai bine vandute legume reprezinta 77% din vanzarile valorice si 90% din punct de vedere al volumelor.

Potrivit datelor prezentate de compania RetailZoom in cadrul evenimentului RO-Fruits & Vegetables Show, editia 2019, consumul de fructe din retail-ul modern a fost mai mare cu 15% in volum si cu 10% in valoare, in perioada noiembrie 2018 - octombrie 2019 (date extrase din analiza vanzarilor pentru sase lanturi de retail modern din Romania). Din punct de vedere valoric (bani cheltuiti de consumatori), evolutia inregistrata in categoria fructelor a fost mai mica decat cea inregistrata de categoria legumelor (+ 8,5% in volum si +30% in valoare).

Ro-Fruits and Vegetables Show 2019 728x90


Din punct de vedere valoric, in ultimul an (noiembrie 2018 - octombrie 2019), fructele si legumele s-au aflat in top 5 categorii vandute in comertul modern (lanturi internationale de supermarketuri si hipermarketuri), in universul monitorizat de RetailZoom. Concret, fructele si legumele au ocupat locurile 4 si 5 in valoare a vanzarilor, imediat dupa categoriile-vedeta ale vanzarilor: carne, tigari, bereFructele s-au vandut, in valoare, cu 19% mai mult decat legumele, iar in volum cu 34%”, a precizat Bogdana Gheorghe, Managing Director al RetailZoom.

Atractivitatea categoriei de fructe si legume proaspete din comertul modern este stimulata si prin actiuni promotionale diverse realizate de comercianti. Conform datelor unei analize prezentate exclusiv in cadrul RO Fruits & Vegetables Show de catre Ionut Parfente, consultant IQ Arconsult, in perioada iulie – octombrie 2019, numarul total de articole promovate in noua retele comerciale prin intermediul unor actiuni promotionale saptamanale bine definite (exceptie Auchan, care dezvolta promotii doar in-store), a fost de 1.347, cele mai multe dintre acestea fiind inregistrate in retelele de tip hypermarket. La polul opus se situeaza retelele de proximitate. Cel mai mare numar mediu de articole se regaseste in cazul retailerilor care aloca suprafete generoase departamentului de fructe si legume.

"Ceea ce vedem noi ca simpli consumatori – un material promotional (de cele mai multe ori o revista) si o reducere de pret la raft, reprezinta de fapt, o etapa finala a respectivului ciclu promotional. Etapa care face parte dintr-un calendar elaborat anual de catre fiecare retailer in parte. In general, reducerile de pret in categoria legume – fructe au valabilitate saptamanala si sunt puternic influentate de sezonalitate", a declarat Ionut Parfente, IQ Arconsult.

 

Profitabilitatea industriei cultivatorilor romani

Cifrele de afaceri ale cultivatorilor de plante nepermanente (inclusiv legume) au crescut marginal fata de 2017, depasind cu 5,4% nivelul din 2014 (date extrase in luna octombrie 2019). Pentru anul 2019, specialistii estimeaza un avans de pana la 4%, aproximativ 20,8 miliarde de RON. Industria cultivatorilor de plante nepermanente (legume si radacinoase inclusiv) a fost reprezentata de aproximativ 10.000 de companii in 2018, dintre care: 4 companii mari, 98 medii, 975 mici si 8.700 micro. Cea mai mare pondere din cifra de afaceri a fost generata de microintreprinderi (41% din total). Cu toate acestea, peste 20% (1.994) au declarat, in 2018, cifre de afaceri egale cu zero. Analiza industriei cultivatorilor romani prezentata de Tudor Malearov – Business Development Manager, KeysFin aduce in atentie si industria cultivatorilor de plante permanente (inclusiv struguri si fructe), industrie care a fost reprezentata de aproximativ 1.900 de companii in 2018, dintre care: o companie mare, 15 medii, 96 mici si 1.782 micro. Cea mai mare pondere din cifra de afaceri a fost generata de companiile medii (45% din total). Si in acest caz, peste 41% (779) dintre companii au inregistrat cifre de afaceri din 2018 egale cu zero.

 

Oportunitati pentru sectorul de fructe si legume

Alaturi de achizitori, producatori, analisti si furnizori de servicii, s-a aflat si europarlamentarul Daniel Buda, Vicepresedinte al Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din cadrul Parlamentului European si membru al Grupului PPE din PE. Acesta a transmis ca noul regulament al Politicii Agricole Comune (PAC) aduce plati directe mai mari, la hectar, pentru Romania. Ajutorul cuplat din Pilonul I (plati directe) va pastra lista actuala de produse care beneficiaza de sprijin cuplat: cartofi, legume de solarii, rosii, prune, mere, caise, legume de sera si castraveti. Schema revizuita pentru fructe si legume in scoli stabileste noi reglementari si se acorda prioritate legumelor si fructelor de sezon, precum si celor regionale. Anual, Uniunea Europeana aloca 2 milioane de euro Romaniei pentru acest program, fonduri carora li se adauga si suma de 465.000 de euro, cu titlul de contributie nationala.

O alta directie pe care este recomandabil sa o aiba in vedere fermierii de legume si fructe este cea legata de dezvoltarea capacitatilor de procesare a produsului brut. Romania are previzionati 6,2 mild euro pentru dezvoltarea rurala, in perioada 2021-2027. O buna parte din aceste fonduri trebuie sa se regaseasca in dezvoltarea capacitatilor de procesare. Acest lucru va permite atat dezvoltarea lantului scurt de aprovizionare, cat si a capacitatilor mari de procesare. Scopul este ca, in final, consumatorii sa aiba acces la produse de calitate la preturi rezonabile.

 

Despre Organizatori

Prezenta de peste 10 ani pe piata romaneasca, publicatia online Modern Buyer se adreseaza profesionistilor in achizitii si vanzari din industriile retail, FMCG, HoReCa, do-it-yourself, electro-IT si e-commerce.

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>