Chobani, o afacere cu iaurt – povestea din spatele succesului “peste noapte”

Chobani-afacere cu iaurtCand citesti povestile de succes ale antreprenorilor, ai impresia ca reusita a venit ireal de usor si ca o mare parte a ei se datoreaza norocului, pentru ca reusita iese la suprafata, in timp ce esecurile si riscurile asumate raman, de obicei, nevazute.

Povestea lui Hamdi Ulukaya se incadreaza in aceasta tipologie. Ulukaya a cumparat in 2005 o fabrica dezafectata de iaurturi cu un imprumut subventionat, iar in 2007 a inceput sa produca si sa comercializeze iaurtul Chobani. In 2010, devine cea mai bine vanduta marca de iaurt din Statele Unite si afacerea este extinsa in Canada si Australia. In 2014, compania asteapta vanzari de 1,5 miliarde USD si are peste 1.200 de angajati, de la doar 4 angajati in 2005.

Hamdi Ulukaya, un outsider al industriei, a ajuns in 3 ani intr-o piata extrem de competitiva sa castige din cota de piata a marilor jucatori, intr-un ritm atat de mare incat a devenit lider de piata.

In 2013, Hamdi Ulukaya a fost ales World Entrepreneur Of The Year, fiind recompensat cu marele premiu acordat de EY la nivel mondial in cadrul competitiei internationale dedicate antreprenoriatului ce urmeaza sa fie lansata si in Romania.

Din exterior, succesul lui Hamdi Ulukaya pare usor. Cum a ajuns totusi Hamdi Ulukaya EY World Entrepreneur Of The Year intr-un timp atat de scurt? Intr-o industrie capital intensiva, in care e nevoie de investitii serioase in echipamente dar si in taxe mari de plasare la raft in hypermarketuri, Ulukaya pare sa aiba mai degraba o afacere in tehnologie, daca tii cont de ratele de crestere ale business-ului, si nu o afacere cu clasicul iaurt.

Daca ne uitam insa in detaliu, succesul lui n-a fost deloc usor. Da, Hamdi este un imigrant de origine turco-kurda, care, acum 20 de ani, stia sa vorbeasca putina engleza si avea deja 33 de ani cand a inceput afacerea. Si:

Chobani1. Hamdi a lucrat impreuna cu un specialist in realizarea de iaurturi timp de un an si jumatate la perfectionarea retetei de iaurt si de abia apoi a inceput sa comercializeze iaurtul Chobani. In tot acest timp, Hamdi a dormit mai mult la fabrica decat acasa, motivat sa gaseasca reteta potrivita.

2. In plus, nu a fost vorba doar de calitatea iaurtului, ci si de deciziile tactice de ambalare, distributie si comercializare. Ambalajul a fost gandit pentru a arata altfel fata de produsele obisnuite si a fost marketat in zona de lactate. Poate suna ciudat dar, pana in momentul respectiv, producatorii de iaurturi de tip grecesc erau foarte nisati in SUA si vindeau numai in magazine specializate.

3. De asemenea, Hamdi nu era la prima incercare antreprenoriala. Pana la cumpararea fabricii dezafectate de iaurturi, acesta avusese o mica fabrica de branza feta care se lupta la punctul de break even, nefiind inca profitabila. Hamdi Ulukaya emigrase in Statele Unite in 1994 si cumparase fabrica de feta in 2002. In 2005, la momentul cumpararii fabricii de iaurt vechi de 90 de ani, fabrica de feta avea sub 40 de angajati si vanzari de sub 2 milioane de USD.

4. In ciuda pietei foarte mature, cu obiceiuri inradacinate (americanii consumand numai iaurturi dulci si colorate), Chobani a aparut pe piata in mod constient la momentul potrivit, pe valul curentului “mananca sanatos”.

5. Ulukaya si-a asumat riscuri mari pentru a creste repede, nelasand timp concurentei sa reactioneze. La momentul in care vindea 100.000 de iaurturi pe saptamana, a luat decizia sa creasca de 4 ori productia. O astfel de decizie de business, daca nu anticipeaza corect cererea, poate usor sa falimenteze afacerea.

6. In ciuda succesului rapid, riscurile pentru afacerea Chobani nu s-au diminuat, din contra. Ritmul de crestere a scazut anul trecut, au fost si probleme cu un lot de iaurt Chobani retras de pe piata. Desi, in prima instanta, iaurturile de tip grecesc introduse de concurenta nu au fost reusite, acum sunt mai multe astfel de iaurturi pe piata. Daca, la inceput, acest tip de iaurt nu avea nici 1% din piata, acum reprezinta 50%. Pentru a raspunde competitiei intense, Chobani a anuntat diversificarea in segmente diferite, precum deserturi si ingrediente culinare.

Si, ar mai fi ceva de adaugat, pe langa multa munca, riscuri asumate si strategii indraznete. Ulukaya nu a pornit pur si simplu la drum in vid: s-a nascut intr-o familie cu afaceri in lactate (familia are o ferma in Turcia) si a plecat la drum cu un ajutor de stat rambursabil de 1 milion de USD, sub forma unui credit in conditii avantajoase acordat de agentia federala Small Business Administration, care acorda anual miliarde de USD in ajutoare antreprenorilor aflati la inceput de drum.

Alte povesti de succes ale antreprenorilor vor fi premiate in acest an la World Entrepreneur Of The Year la Monte Carlo, in luna iunie.

Autor: Mihaela Matei, Supervising Associate EY Romania si Coordonatoarea proiectului Antreprenorii vorbesc: Barometrul antreprenoriatului romanesc.
Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet:
http://www.ey.com/



Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>