Acordul comercial UE-Japonia - o sansa imensa pentru exportatorii romani de produse agricole

Acordul comercial UE-Japonia - o sansa imensa pentru exportatorii romani de produse agricoleNoul parteneriat economic UE - Japonia faciliteaza exportul unor produse agricole cheie in Tara Soarelui Rasare. Cel mai mare acord comercial negociat vreodata de UE va crea o zona comerciala deschisa pentru peste 600 de milioane de persoane. Acordul va deschide piata japoneza (127 de milioane de consumatori) principalelor exporturi de produse agricole din UE si va spori oportunitatile de export ale UE intr-o serie de alte sectoare.


In cadrul summitului UE-Japonia de la Tokyo, presedintii Jean-Claude Juncker si Donald Tusk si prim-ministrul japonez Shinzo Abe au semnat ieri Acordul de parteneriat economic (APE) UE-Japonia.

Cecilia Malmström, comisarul pentru comert, a declarat: „Sectorul agricol european in special are motive de satisfactie, dobandind acces la enorma piata japoneza si protectie pentru peste 200 de produse alimentare si bauturi distinctive, precum Champagne si jambonul de Parma. Fac apel, cu aceasta ocazie, la Parlamentul European sa aprobe rapid acest acord, astfel incat intreprinderile, cetatenii si fermierii sa ii poata valorifica avantajele cat mai curand posibil.”

In ceea ce priveste exporturile de produse agricole din UE, acordul, in special:

    • va elimina taxele vamale aplicate de Japonia pentru multe branzeturi, precum Gouda si Cheddar (care sunt in prezent de 29,8 %), precum si pentru exporturile de vin (actualmente de 15 %, in medie);
    • va permite UE sa isi sporeasca in mod substantial exporturile de carne de vita catre Japonia, in timp ce pentru carnea de porc vor exista schimburi comerciale scutite de taxe vamale la exportul de carne prelucrata, precum si schimburi comerciale scutite aproape complet de taxe vamale pentru carnea proaspata;
    • va asigura protectia in Japonia a peste 200 de produse agricole europene de inalta calitate, care beneficiaza de asa-numitele indicatii geografice (IG), precum si protectia unei selectii de IG japoneze in UE.

Acordul urmeaza sa fie ratificat de Parlamentul European si de Dieta Japoniei, dupa care ar putea intra in vigoare in 2019.

Comisia Europeana

 

Stefan Radu Oprea: Exportatorii romani au o sansa imensa prin aplicarea acordului comercial UE-Japonia

'Semnarea unui acord de liber schimb intre Uniunea Europeana si Japonia este o sansa imensa pentru exportatorii romani, iar acestia trebuie sa fie constienti de oportunitatile care se deschid. Economia Romaniei nu are voie sa rateze oportunitatea de a fi prezenta masiv pe piata celei de-a treia economii a lumii, iar actiunile Ministerului nostru din ultimele luni arata ca toate premisele sunt la locul lor', afirma Stefan Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

Informatii de background: Pe data de 17 iulie, s-au semnat Acordul de Parteneriat Economic (EPA) si Acordul de Parteneriat Strategic (SPA), in cadrul Summit-ului UE-Japonia, care a avut loc la Tokyo.

EPA reprezinta un acord de liber schimb a carui implementare va duce la inlaturarea a 99% din tarifele aplicate asupra exporturilor UE catre Japonia, in valoare neta de 1 miliard de euro. Acesta este cel mai mare acord comercial negociat vreodata de UE. Dupa ratificarea EPA in Parlamentul European, Japonia si UE vor crea o zona de comert liber cu 600 de milioane de locuitori, care va reprezenta aproximativ o treime din PIB-ul mondial. De asemenea, EPA va crea oportunitati mari pentru exporturile agricole, eliminand taxele pe produse precum branzeturi sau vinuri, oferind si drepturi de proprietate intelectuala asupra marcilor. Piata serviciilor se va deschide, oferind sansa companiilor din UE de a participa la licitatiile publice.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat este implicat in procedurile de organizare a unei misiuni economice japoneze la Bucuresti, in luna noiembrie, in parteneriat cu JETRO (Japan External Trade Organization).

Stefan Radu Oprea a condus o delegatie oficiala, intr-o vizita de lucru in Japonia, in perioada 23-25 mai, avand intalniri cu Yoji Muto, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Industriei, si cu membrii grupului de prietenie Japonia-Romania din Dieta. In marja acestei vizite, s-au organizat doua forumuri sub titulatura 'Business Bridge Romania-Japan', la care au participat reprezentanti din partea unui numar de 200 de companii japoneze, la Tokyo si Osaka, tema principala fiind atragerea de investitii japoneze. De asemenea, au avut loc intalniri cu lideri ai unor mari companii, precum Hitachi Capital Corporation, Mizuho Bank, IHI Corporation, Calsonic Kansei, Mitsubishi Heavy Industries sau NTT Data.

In primele 5 luni ale anului 2018, schimburile comerciale bilaterale au totalizat 309,4 milioane USD, din care export romanesc 122,4 milioane USD (in crestere cu 30% fata aceeasi perioada a anului precedent) si import 187,0 milioane USD (in crestere cu 18,3% fata de aceeasi perioada anului precedent).

Principalele produse romanesti exportate in Japonia: lemn si semifabricate din lemn; tutunuri prelucrate si inlocuitori de tutun; instrumente si aparate pentru reglare sau control automat; parti si accesorii de autovehicule si vehicule; miere; anvelope pneumatice noi; imbracaminte si accesorii.

Principalele produse japoneze importate in Romania: autoturisme si alte autovehicule, parti si accesorii ale acestora; masini si dispozitive mecanice si parti ale acestora; masini, aparate si materiale electrice si parti ale acestora; produse din fonta, fier sau otel; cauciuc si articole din materiale plastice; articole din sticla.

Potrivit datelor agregate de institutiile europene, exporturile anuale dinspre UE spre Japonia se ridica la 86 miliarde de euro, cu implicarea a 74.000 de companii si 600.000 de locuri de munca. Aplicarea acordului comercial cu Japonia ar putea duce la cresteri ale exporturilor de 180% pentru alimente procesate, de 22% pentru produse chimice si de 16% pentru echipamente electrice.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>