10 pasi pentru a imbunatati marketing-ul fermei

10 pasi pentru a imbunatati marketing-ul fermeiMarketingul fermei sau al produselor agricole poate fi perceput de multi fermieri ca un hobby costisitor. Cu toate acestea, cei mai multi dintre acestia spun ca si-ar dori sa aiba clienti mai seriosi, buni platnici si care sa le respecte munca pe care o fac. Aceasta diferenta in atitudine poate fi reconciliata cu usurinta cu o strategie de marketing ca ii va ajuta pe fermieri sa isi gaseasca bucuria si valorile cu care au plecat la drum in aceasta afacere aducand, in acelasi timp, clientii pe care si i-au dorit.


O strategie de marketing a fermei poate sa inceapa de la cele mai simple activitati, cum ar fi invitarea clientilor sa viziteze ferma si poate fi dezvoltata intr-o serie de activitati mai complicate cum ar fi crearea unui brand unic si promovarea sa. Toate aceste informatii vor fi prezentate intr-un modul de marketing al fermei din cadrul celui mai recent curs de agricultura lansat de agentia Creative Business Management: Manager de ferma. Prima editie a cursului incepe pe 2 martie, in Bucuresti.

Printre recomandarile de promovare prezentate de trainerul Bianca Preda, specialist in comunicare si redactor sef al revistei online Eco Ferma, se numara 10 pasi prin care fermierii vor putea sa seteze o strategie. 

    1. Primul pas consta in identificarea clientilor carora te adresezi. Cine vrei sa devina clientul tau? Odata ce ai aflat cine este, unde sta si care sunt preocuparile clientului iti este mai simplu sa stii ce ai putea sa ii oferi. Daca ferma are deja clienti, gandeste-te la cei mai buni. Pe ei vrei sa ii pastrezi si apoi sa te recomande altora. Lor le vei spune cele mai importante lucruri despre ferma si produsele ei. 
    2. Gaseste-ti unicitatea. Este important sa gasesti acel unic lucru care te va diferentia de concurenta ta. Fie ca este vorba despre calitatea produselor, unicitatea lor sau o reteta cu totul speciala, gaseste o fraza pe care o vei folosi de aici inainte pentru a te prezenta.
    3. Creeaza un logo care sa integreze acest mesaj unic. Imaginea va trebui sa se regaseasca in toate materialele de prezentare si sa devina emblema activitatii tale. Logo-ul si sloganul tau te vor prezenta oamenilor cu care nu comunici in mod direct. Ele vor ajunge inaintea ta la clienti, vor vorbi despre tine pe raftul magazinelor si vor comunica de pe un site cu viitorii tai clienti. Prin urmare, ce vrei sa spuna despre tine?
    4. Prezinta o oferta cu produsele pe care lei ai. O poti printa sau expune intr-un site. In oricare din cazuri, oferta trebuie sa comunice nu numai pretul produselor, dar si calitatea lor. Cu cat folosesti mai multe argumente pentru client cu atat el va fi mai decis ca produsul tau este suficient de bun.
    5. Stabileste ce servicii conexe oferi. Pune pe hartie toate argumentele pe care le poti oferi atunci cand este vorba despre serviciile conexe. Un produs poate avea rezultate exceptionale, dar in lipsa posibilitatii de a fi transportat intr-un mediu corespunzator el nu va fi cumparat de clienti. Serviciile determina mai mult de un sfert din decizia de cumparare a unui produs. Usurinta cu care clientul iti gaseste oferta, ce detalii comunici si care sunt serviciile post-vanzare sunt argumente care pot influenta decisiv cumparatorii. Atunci cand creezi o oferta, alatura informatiilor despre produs si pe cele care vorbesc despre serviciile conexe (depozitare, transport, asistenta).
    6. Enunta certificarile si premiile. Intr-o piata competitiva nu este mereu suficient sa ai produse bune. Oamenii trebuie sa creada in tine. Acest lucru poate fi realizat daca anumite entitati cu credibilitate iti recomanda produsul. O emblema generala folosita ca recomandarea onestitatii foloseste mereu in a dobandi credibilitate. Daca ne gandim la siglele de “produs certificat” sau “produs premiat” ele sunt puse intr-un loc vizibil, uneori chiar pe eticheta.
    7. Participa la evenimente. Contractele se semneaza intre firme, dar relatiile se fac intre oameni. Prezenta la diverse evenimente iti poate asigura un statut de om informat si un cerc de cunostinte utile pentru promovarea produselor tale. Cateodata este recomandat sa fii chiar tu cel care genereaza aceste evenimente. O excursie in ferma poate fi un prilej de a comunica cu potentialii clienti. In felul acesta ei cunosc produsele si vor fi incantati sa petreaca o zi in aer liber.
    8. Comunica rezultatele bune. Nu toti anii sunt buni in agricultura, dar atunci cand ai incheiat unul cu succes anunta clientii si presa. Este important pentru oameni sa stie ca faci performanta in domeniul tau. Acest artificiu de comunicare iti va asigura fidelizarea clientilor actuali. Comunicarea nu trebuie sa fie intr-o forma foarte complicata. Un text corect scris poate pleca pe email catre toti clientii tai. Foloseste cateva poze reprezentative si date importante cum ar fi “Anul acesta am inceput sa cultivam doua produse noi. Ele se vor adauga portofoliului actual”.
    9. Planifica momentele in care vei face o actiune de marketing. Nu iti va cere nimeni sa te ocupi mereu de marketing. Managerul de ferma are si alte indatoriri. Cu toate acestea, gandeste-te care sunt cele mai importante momente in care vrei sa comunici si fa-ti un calendar cu ele. Datele targurilor si evenimentelor pentru fermieri sunt cunoscute cu mult timp inainte si ai timpul necesar sa pregatesti o brosura cu cele mai noi produse.
    10. Evalueaza strategia intr-o anumita perioada de timp. Este momentul in care vedem ce actiuni au functionat si le putem continua pe termen lung.

Mai multe detalii despre modul in care fermierii pot aborda strategia de marketing vor fi prezentate in cea de-a patra zi a cursului de Managementul fermei. In primele zile, trainerii vor aborda subiecte precum planificarea activitatilor in camp, dar si despre intocmirea bugetelor si a planului de afaceri al fermei. Prima editiei a cursului are loc in perioada 2-5 martie, iar inscrierile au inceput. Cei interesati pot cere detalii la telefon: 0743.183.353 sau prin e-mail la: cursuri@cbmanagement.ro . Locurile acestei sesiuni sunt limitate la 8 persoane.

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>