Digitalizarea in agricultura cu toate implicatiile si avantajele ei

Digitalizarea in agricultura cu toate implicatiile si avantajele eiDatorita evolutiei tehnologice, digitalizarea se utilizeaza si in alte domenii fata de cele implicate in procesele de productie si in servicii. Printre acestea se afla agricultura. Fermierii pot beneficia de inovatii care sa le usureze munca si sa le sporeasca eficienta. Iti prezentam in continuare ce implica agricultura digitala si care sunt avantajele acesteia.

 

Ce inseamna digitalizarea?

Digitalizarea se refera la convertirea informatiilor de natura analogica in format digital. Acestea sunt transformate in biti cu ajutorul unor programe (softuri) si redate prin intermediul dispozitivelor create special pentru acest lucru. De exemplu, cu ajutorul unor senzori, al dronelor sau al altor aparaturi se pot capta date care sunt de mare folos agricultorilor si care ii ajuta sa ia decizii inspirate pentru afacerea lor.

Desi digitalizarea agriculturii este un concept inca destul de nou pentru multi fermieri, beneficiile pe care le ofera sunt numeroase, iar utilizarea acesteia poate fi destul de accesibila. Unele dintre solutiile digitale precum platforma de agricultura digitala Crop360 sunt de mare ajutor fermierilor deoarece permit urmarirea evolutiei culturii si contribuie la gestionarea datelor din punct de vedere financiar-contabil. In plus ofera si alerte in timp real daca sunt prognozate probleme in cultura si permit controlul tuturor echipamentelor agricole.

De asemenea, sunt si altele de care ai putea avea nevoie, ca, de exemplu, programele ce iti ofera informatii prin compararea nivelului de productivitate a hibrizilor ce provin de la diversi furnizori de inputuri agricole, cele prin intermediul carora se pot intocmi rapoarte si care ofera diverse recomandari in legatura cu fertilizarea.

Nevoia de digitalizare se face resimtita tot mai mult, datorita progresului tehnologic si a facilitatilor pe care le pune la dispozitie. De exemplu, ai posibilitatea de a accesa rapid inputuri agricole, cum sunt ingrasamintele foliare.

 

Care este scopul digitalizarii?

Aceasta are ca scop cresterea competitivitatii in ceea ce priveste productia agricola intr-o perioada mai scurta. De regula, obiectivul digitalizarii este ca inca din primii doi ani de cand a avut loc implementarea sa sa se observe rezultatele favorabile. Cu ajutorul celorlalte metode, intervalul de timp este mult mai indelungat, chiar si de zece ani, pana cand se pot observa toate efectele.

Importanta digitalizarii este foarte mare. In primii doi ani de implementare a solutiilor pe care le propune agricultura digitala, fermierii pot ajunge sa obtina un profit cu pana la 50-100% mai ridicat. Astfel, datorita procentelor incurajatoare, generatiile tinere au posibilitatea de a se orienta catre o cariera in agricultura, de a prelua cu entuziasm afacerile de familie sau de a le extinde.

Digitalizarea are rolul de a te ajuta sa previi pierderile mari care sunt specifice agriculturii realizate prin celelalte metode. Prima categorie de pierderi pe care le poti preveni sunt cele cauzate de planificarea deficitara a productiei, pe fondul datelor care sunt lipsite de acuratete. A doua se refera la cele provocate de proiectarea eronata a activitatilor agricole - de exemplu, cand aplici prea tarziu tratamente de protectie impotriva daunatorilor.

A treia este reprezentata de lipsa transparentei cu privire la informatiile pe care trebuie sa le furnizezi in legatura cu fiecare produs, in vederea vanzarii. Digitalizarea te ajuta, astfel, sa colectezi date precise, in timp real, sa proiectezi corect practicile agricole si sa oferi informatii transparente atunci cand are loc vanzarea produselor cultivate.

 

Ce presupune digitalizarea in agricultura?

Prin acest proces se pot obtine date relevante pentru fermier, cum sunt nivelul de umiditate, de radiatii solare, ce temperatura exista in aer sau la sol, gradul de dioxid de carbon, in ce directie si cu ce intensitate se deplaseaza curentii de aer. De asemenea, se pot afla si informatii despre caracteristicile fiziologice ale plantelor si ale solului. Agricultura digitala presupune urmarea mai multor pasi, astfel:

    • Pasul 1Stabileste obiectivele si familiarizeaza-te cu termenii specifici. Primul lucru pe care este indicat sa il faci este sa iti stabilesti obiective clare si sa te familiarizezi cu termenii specifici tehnologiei digitale. Te poti informa de pe diverse pagini de pe internet sau poti recurge la ajutorul cuiva din generatia care este la curent cu utilizarea tehnologiei.
    • Pasul 2 - Apeleaza la recomandarile specialistilor. Accesul la recomandarile oferite de specialisti se realizeaza mult mai usor prin intermediul digitalizarii. Te poti informa din inregistrari video despre teme care te intereseaza, de exemplu, despre produse care asigura productii ridicate, poti vedea rezultatele obtinute in urma testarii unor produse, cum este o schema de tratament pentru floarea-soarelui, sau poti afla in ce consta o gama de fungicide.
    • Pasul 3 - Acceseaza mai usor subventii si programe. Prin intermediul tehnologiei este mult mai simplu sa accesezi subventii si programe de finantare care sunt puse la dispozitie de guvernul roman sau de Uniunea Europeana. Unele dintre acestea chiar sunt create pentru a sprijini utilizarea tehnologiei in mediul agriculturii. In plus, ai posibilitatea de a obtine rapid formulare si de a le depune simplu online. In acest fel, nu va mai fi necesar sa te deplasezi la sedii.
    • Pasul 4 - Observa concurenta. A fi parte dintr-o comunitate virtuala iti ofera beneficii. Poti observa ce metode utilizeaza alti agricultori si ai posibilitatea de a interactiona cu ei pe diverse platforme online, pentru a cere sfaturi si detalii despre tehnologii digitale noi sau aparaturi moderne pe care ai putea sa le implementezi si tu. Iti va fi mai accesibil sa te pui la curent cu modele noi de aparaturi sau de strategii.
    • Pasul 5 - Imbratiseaza noutatea. Tehnologizarea agriculturii contribuie mult la reducerea muncii pe care o depui. Te poti orienta catre sisteme si instrumente de ultima generatie care se pliaza pe necesitatile fermei tale. In plus, exista echipe specializate ce se pot ocupa de instalarea lor si care iti pot arata cum sa le utilizezi, astfel ca nu trebuie sa te ingrijorezi in acest sens.
    • Pasul 6 - Descopera importanta automatizarii in agricultura. Aceasta iti faciliteaza munca si grabeste procesele. De pilda, nu mai este necesar sa te deplasezi pe teren pentru a porni manual sistemele de irigatie, ci le poti activa doar apasand pe un buton. In acest mod este posibil sa procedezi si legat de alte sisteme, de colectarea detaliata a datelor reale si de gestionarea eficienta a fermei. Automatizarea are un rol esential in procesul de digitalizare si este de viitor.

 

Care sunt avantajele digitalizarii in agricultura?

Digitalizarea agriculturii in Romania iti ofera informatii amanuntite in timp real despre cultura ta si simplifica mai multe aspecte legate de aceasta. Practic, iti va sugera deciziile care te avantajeaza, pornind de la plantare si pana cand realizezi recoltarea. In acest mod, eventualele erori umane vor fi evitate, cum sunt cele care tin de pregatirea deficitara sau de hotararile luate in mod impulsiv. Iata ce alte avantaje mai poate oferi agricultura digitala:

    • Profitul poate creste foarte mult, cu pana la 50-100%.
    • Costurile inputurilor vor fi mai reduse, deoarece, potrivit datelor reale, se vor folosi cantitatile optime, fara sa se faca risipa.
    • Iti poti spori beneficiile cu ajutorul utilizarii unui card pentru fermier.
    • Poti combate intr-un mod mult mai usor si eficient daunatorii.
    • Te poti informa si poti comanda online tipuri de ingrasaminte, aparate, utilaje sau alte lucruri de care ai nevoie pentru desfasurarea activitatii agricole, fara sa mai parcurgi distante mari sau sa faci eforturi pentru a le procura.
    • Ai posibilitatea de a mentine cu usurinta contactul cu furnizorii, clientii sau partenerii.
    • Digitalizarea iti permite sa te informezi despre sustenabilitate si responsabilitate sociala, astfel incat sa poti utiliza produse si metode prietenoase cu mediul, ceea ce va duce si la obtinerea unor produse sanatoase.
    • Modernizarea ofera mai multe oportunitati de dezvoltare, fiind o investitie inspirata pe termen indelungat.

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>