Cum sunt ajutati tinerii antreprenori sa inceapa o afacere pe cont propriu?

 

"De ce ar trebui sa gasim o oportunitate sa facem banii pe care apoi sa ii investim in pasiunea noastra? Nu ar fi mai usor sa ne concentram de la inceput pe o afacere intr-un domeniu care ne place?", i-ar intreba Vlad Nedelcu pe tinerii de astazi. 

 

 

 

 

 

 

 

Altfel spus, banii necesari pentru inceperea unei afaceri nu sunt intotdeauna si suficienti pentru tinerii care vor sa isi puna in practica ideile de afaceri. Strategia, consultanta in afaceri si sprijinul celor cu experienta oferite in cadrul programelor pentru tinerii cu idei inovatoare se dovedesc mai eficiente decat sprijinul guvernamental, sunt de parere consultantii Organizatiilor pentru viitorii antreprenori. Iata cateva astfel de programe care va pot ajuta daca doriti sa demarati o afacere.

Pentru ca toate afacerile pornesc de la vise, si ajung doar mai tarziu la bani, programele de antreprenoriat le explica tinerilor ca proiectele de investitii trebuie sa se bazeze pe idei consolidate si foarte bine inchegate pentru ca o afacere sa poata aduce profit pe viitor. Pe langa acestea, strategia, consultanta in afaceri si sprijinul celor cu  experienta, dar mai ales pasiunea sunt ingrediente esentiale care pot transforma o idee intr-o afacere durabila, spune Vlad Nedelcu, trainer, mediator si mentor in antreprenopriatul pentru tineri. 

"Viziunea noastra este focusul pe pasiunea omului. Gandeste-te la visul tau si imagineaza-ti cum ar fi sa il transformi in afacere. Noi credem ca numai pasiunea poate sa iti dea resursele interioare necesare ca sa poti sa strabati drumul pana la reusita visului tau", mai spune Vlad Nedelcu, cofondator in cadrul Arka Nuova.

Un prim exemplu de program menit sa ii ajute pe tinerii antreprenori este cel desfasurat de Arka Nuova. El se adreseaza atat tinerilor, cat si celor care au deja o afacere sau managerilor care lucreaza in companii mari si vor sa isi construiasca afacerea mult visata.


Criza financiara, oportunitate pentru tineri?

In pofida efectelor negative pe care le aduce criza financiara, situatia existenta poate sa duca la aparitia de idei noi in domenii de afaceri insuficient exploatate pana acum.

"Tinerii nu ar trebui sa vada criza ca o piedica, ci mai degraba ca fiind generatoare de noi oportunitati. Mai mult, consider ca existenta unor astfel de programe pentru tineri antreprenori sunt o reala oportunitate: ii pregatesc pe acestia in demersul lor antreprenorial, cel putin la nivelul de know-how si networking in industrie", spune si Elena Iordache, vicepresedinte Business Club in cadrul VIP Romania.

VIP Romania dezvolta proiecte pentru studentii pasionati de business, iar Clubul de antreprenoriat 'Business Club' isi propune sa "inspire tinerii si sa ii motiveze in alegerea unei cariere in antreprenoriat", mai spun reprezentantii organizatiei.

Perioada de criza poate fi pentru tineri o motivatie in plus care ii poate propulsa in mediul de afaceri, tocmai pentru ca situatia actuala ii face pe multi dintre ei sa nu mai vada siguranta vietii  intr-un loc de munca. "Se pare ca actuala criza aduce in prim plan ideea ca banii nu reprezinta totul ca motivatie si ca ei nu mai sunt un raspuns pentru ideea de siguranta. Acum exista insa si optiunea de a deveni antreprenor", explica Nedelcu. 

Despre aceeasi pasiune in afaceri ne vorbeste si Elena Iordache. "Cheia succesului in afaceri este sa dezvolti o companie intr-un domeniu care te pasioneaza si despre care ai ceva cunostiinte, pentru a putea inova in acest domeniu", spune ea.


De unde vin banii?

In ce priveste sprijinul financiar pentru lansarea unei afaceri, fiecare tanar ar trebui sa ia in calcul faptul ca exista surse financiare special create pentru ei. Printre acestea se numara fondurile nerambursabile oferite de Guvern prin Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii (Programul Start), proiectele desfasurate de Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania (Erasmus), dar si finantari private prin fonduri de investitii, cum sunt fondurile "business angel" sau cele de capital de risc (venture capital) ori societati de investitii specializate pe anumite domenii.

Astfel, majoritatea bancilor, a fondurilor de investitii, cum sunt fondurile "business angels" sunt concentrate acum pe incurajarea antreprenorilor, in ideea ca afacerile mici pot sa aduca rulajul economic atat de util deblocarii situatiei actuale. Explicatia este simpla: nimic nu mai aduce profit iar banii existenti trebuie rulati", crede Nedelcu.

Si cum o afacere nu consta numai intr-o idee, scolile de business organizate de VIP, spre exemplu, le ofera tinerilor solutii legate de cum se identifica oportunitatile de business din viitor. Totodata, scolile pentru viitorii oameni de afaceri se mai concentreaza pe cum sa obtii finantare si cum sa intri in in contact cu personalitati din domeniul afacerilor si al investitiilor.

Experienta celorlalti, o resursa importanta pentru o afacere la inceput

Orice afacere are nevoie de sprijinul antreprenorilor cu experienta, astfel ca toate programele derulate de organizatiile si asociatiile care sutin tinerii in afaceri, se bazeaza pe cursuri de mentorat derulate de antreprenori cu experienta care cunosc mediul de afaceri si oportunitatile existente.

"Reusim sa ii punem in legatura cu oameni de afaceri si le facilitam ocazia sa isi imbunatateasca cunostiintele antreprenoriale", mai spune Iordache.

Printre proiectele VIP se numara si Investment School - program care isi propune sa formeze viitorii brokeri si sa faca tranzactii pe bursa, prin gestionarea virtuala de portofolii.

"Spre exemplu, din cei 20 de participanti la proiectul Investment School, mai mult de jumatate tranzactionau virtual pe bursa, iar la finele proiectului toti cei 20 au primit un portofoliu virtual pe care sa il gestioneze", spune reprezentantul VIP Romania.

Printre povestile de succes lansate prin intermediul programelor VIP se numara eJobs - o afacere lansata de Liviu Dumitrascu, Internet Corp, contruit de Mihai Seceleanu, energie-verde.ro - Claudia Langa, sau e-Learning, Laura Molnar.

Insa nu numai bursa poate fi un sector promitator pentru tineri. Potrivit lui Florin Jianu, presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR), predilectia tinerilor spre afaceri ramane orientata catre domenii inovatoare care nu necesita o investitie initiala foarte mare. Printre acestea se numara serviciile, sectorul IT, soft, publicitate, consultanta economica, webdesign sau promovare in domeniul online.

"Odata cu cresterea si maturizarea acestor firme, tinerii isi diversifica in general sfera de activitati si se orienteaza catre productie sau domenii conexe serviciilor pe care le desfasoara. Spre exemplu, un tanar care initial si-a dezvoltat o agentie de publicitate, pasul urmator va fi sa investeasca in utilaje de productie publicitara", spune Florin Jianu.

Proiectul Open Eye, lansat la inceputul acestui an prin programul Erasmus - Young Entrepreneurs, se desfasoara pe principiul mobilitatii si al schimbului de experienta cu antreprenorii din celelalte tari europene. Astfel, pe intreaga perioada de instruire, viitorul om de afacerj are posibilitatea sa isi dezvolte propria afacere, iar antreprenorul gazda poate beneficia la randul lui de sprijin in cazul in care doreste sa isi deschida o filiala in tara de origine a micului antreprenor.

Una dintre ideile de afaceri care s-a materializat prin intermediul PTIR este Ameya Solutions - firma de soft lansata de Andrei Neamtu. Acesta a beneficiat de consultanta si asistenta pe parcursul initierii si dezvoltarii afacerii, precum si la nivel de networking, subcontractare de proiecte soft din firmelor cu experienta mai mare si proiecte consistente.


Cum ajuta statul tinerii?

Si Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii (MIMMC) incurajeaza dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii prin fondurile europene, dar si prin programe finantate de la bugetul de stat. Programul este special adresat tinerilor cu proiecte de tip start-up.

Pentru acestia, ministerul pune la dispozitie finantari si o documentatie nu foarte stufoasa. Acestea vor fi disponibile antreprenorilor incepand cu luna iulie, Adrian Panait, consilier in cadrul ministerului.

Pe de alta parte, programul exclude de la finantare domenii cum sunt consultanta si serviciile de training, ceea ce este un mare dezavantaj crede Florin Jianu, tocmai pentru ca majoritatea tinerilor care doresc sa initieze o afaceri se orienteaza spre domenii de nisa care nu necesita investitii majore.

In ce priveste initiativele guvernamentale, nici Radu Limpede, manager general al Initial Advisory, nu este convins de eficienta lor. "Autoritatile au mai multe proiecte pe hartie, insa eficienta e foarte scazuta sub toate aspectele. Si finantarile prin Start si banci suna bine pe hartie, dar tinerii castigatori au renunat pe parcurs la acele credite", spune Limpede.


Si mediul privat poate sustine ideile de afaceri

Proiectul Best Business Plan pe care il organizeaza Junior Chamber International (JCI) ajuta viitorul afacerist sa elaboreze un plan de afaceri fezabil la nivel international, ceea ce inseamna ca planul poate fi sustinut oriunde in lume, in fata oricarei audiente si oricaror potentiali investitori.

Succesul unei afaceri are nevoie si de noroc, considera Radu Limpede. Tinerii trebuie sa reuseasca sa convinga investitorii ca ideile lor merita implementate. Astfel, programele ofera sansa ca micii antreprenori sa cunoasca acei "angels investors", care sa intre ulterior cu bani in viitoarea afacere. De asemenea, o solutie pentru acestia sunt si parteneriatele public-privat cu asociatii si ONG-uri sau companii private.

"Sansele exista, in masura in care acestia conving ca au un proiect unic, bun si ca au experienta si ambitia necesara pentru a duce ideea la bun sfarsit, a atinge obiectivele principale ale proiectului propus", spune Limpede.

Spre exemplu, in 2006, am reusit sa trimitem o echipa romaneasca la Congresul Mondial de la Seul pentru tinerii antreprenori. Proiectul lor a ocupat locul 2 in lume, din cateva mii de participanti.


Autor: Nicoleta Galeteanu

www.newschannel.ro

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>