Antreprenorul

 

 Antreprenorul este cel care scoate resursele economice dintr-un domeniu cu productivitate mică şi le introduce într-un domeniu cu productivitate mare.  Antreprenorii inovează. Inovaţia este instrumentul specific al sistemului antreprenorial. Puterea de cumpărare este creaţia unui antreprenor inovator. Cumpărarea cu plata în rate, inventarea containărului, inventarea manualului, inventarea spitalului, imitaţia creatoare la japonezi care a introdus inovaţia socială sunt toate create de antreprenori.

.

Majoritatea inovaţiilor de succes exploatează schimbarea. Pentru  un antreprenor  este importanta sursa  de ocazii. Sunt 7 surse de ocazii: neprevazutul; succesul neasteptat; esecul neasteptat; evenimentul neasteptat din exterioar; discrepanta intre realitate asa cum e si cum ar trebui sa fie; schimbarile de pe piata si in structura industriala; schimbarile demografice (venituri, profesii, varsta )

Inovaţia începe cu analiza ocaziilor, a surselor ocaziilor. Trebuie apoi să vezi, să asculţi şi să intrebi. Inovatia trebuie să fie simplă şi concentrată. Mica la început, ea tinteste să fie o afacere mare.

Pentru a fi un bun antreprenor nu trebuie să fi prea deştept. Nu trebuie inovezi pentru viitor ci pentru prezent. Nu trebuie să faci mai multe lucruri deodată.

Pentru antreprenor inovaţia inseamnă muncă. Pentru a reuşii inovatorii trebuie sa se bazeze pe puterea lor. Inovaţia este un efect în economie şi în societate. Antreprenorii de susces sunt conservatori pentrucă nu se concentrează asupra riscului ci asupra ocaziei.

Firma antreprenoriala trebuie să aibă resurse umane necesare şi o echipă de conducere deja formată.Sistemul antreprenorial este muncă.Conducerea antreprenorială are nevoie de o anumită politică şi o anumită practică. Organizaţia trebuie să fie receptivă la inovaţie să perceapă schimbarea ca pe o acazie şi nu o ameninţare.

Pentru antreprenori este obligatorie evaloarea sistematică a performanţelor cât şi de îmbunătăţirea deprinderilor. Trebuie respectate practicile de conducere antreprenoriale şi de premiere. Trebuie aplicate interdicţiile respectiv lucruri pe care nu trebuie să le facă conducerea antreprenorială. Fiecare conducător antreprenorial trebuie să fie avid pentru lucruri noi.

Inovaţia trebuie să fie atractivă pentru antreprenor.  Antreprenorul trebuie să sesizeze că viaţa produselor şi a servicilor este scurtă. Trebuie să sesizeze şi să umple prăpăstia care va veni. Pentru asta trebuie să existe un plan antreprenorial cu buget, număr de oameni, cu obiective şi termene finale.

In practica antreprenoriala concentrarea are loc, doar asupra ocaziei. Pentru asta se tin şedinţe lunare cu două registre în care una se ocupă de probleme şi una se ocupă de ocazii. La şase luni se ţine şedinţe de două zile  în care se prezintă rapoarte cu rezultate extraordinere obţinute de antreprenori. Şedinţele periodice se tin  de 3 ori pe an cu subalterni pentru idei noi. La cinci ani se pune intrebarea dacă sa câştigat supremaţia în inovaţie.

Antreprenoriatul se organizează separat de structura veche. Funcţia de antreprenor şi de inovator se realizează la nivelul conducerii celei mai înalte. Trebuie separată pentru a face faţă greutăţilor. Sistemul de salarizare trebuie calculat diferit. Fiecare persoană sau grup are responsabilitate faţă de proiect.

Oameni în vârstă î-şi crează o nouă carieră în antreprenoriat. Firma pentru a prospera trebuie să-şi facă o conducere în interiorul ei. In firma, sa nu se amestece departamentul managerial cu cel antreprenoral, sa nu  se difersifice domeniul de activitate si sa nu se cumpere o firmă antreprenorială.

Antreprenorul se bazeaza pe urmatoarele strategii: aruncă în luptă toate resursele pe care le ai; loveşte acolo unde nu există nimeni; găseste şi ocupa breşa ecologice; schimba caracteristicelor economice ale unui produs, ale unei pieţe sau ale unei industrii.

Prin schimbarea valorilor şi a caracteristicilor se creeaza o utilitate. Un serviciu oferit este de fapt  o utilitate pentru client. Prin sisteme de preţuri se plăteşte cea ce reprezintă de fapt valoarea pentru client. Prin adaptarea la realitatea socială şi economică a clientului se oferă satisfacţie cumpărătorilor. Profiturile nu se obţin prin grade diferite de inteligenţă, ci prin grade diferite de prostie. Strategia antreprenorială este capacitatea de înţelegere. Strategiile care nu trebuiesc folosite sunt cele mai populare. Lancea este antreprenoriatul, iar vârful de lance este tehnologia de vârf.

Revoluţia este eşecul renaşterii şi rezultatul decadenţei. Tocmai de acea este  nevoie de inovaţii şi de un sistem antreprenorial.

 

Noutati

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>