Index de Seceta, primul produs de asigurare pentru seceta din Romania aduce noi beneficii fermierilor in anul agricol 2021

Index de Seceta primul produs de asigurare pentru seceta din Romania aduce noi beneficii fermierilor in anul agricol 2021Agra Asigurari, unul dintre liderii de piata in domeniul asigurarilor agricole si totodata prima companie care a adus in Romania un produs de asigurare pentru seceta, vine in sprijinul fermierilor cu noi beneficii pentru anul agricol 2021. Index de Seceta si Agrar Basis devin din acest an o polita comuna, cu avantaje suplimentare precum asigurarea culturilor de soia si despagubirea de la deficit mai mic de precipitatii si anume de 30%. Fermierii pot fi despagubiti pentru daunele produse de seceta, grindina si alte calamitati naturale asupra culturilor de camp, printr-un proces simplu si nebirocratic de subscriere a riscurilor.


Evaluarea daunelor se realizeaza transparent, iar pentru produsul de index cu ajutorul datelor istorice sau parametrilor istorici preluati de la cele 121 de statii meteorologice acreditate ANMH, cuprinse si in produsul de asigurare pentru seceta si arsita.

Valurile de canicula, lipsa precipitatiilor din ultimii ani, precum si extremele meteorologice tot mai frecvente confirma faptul ca schimbarile climatice au un impact sever asupra agriculturii. In anul agricol 2019 - 2020, seceta pedologica extrema a facut ravagii asupra culturilor in mai multe zone ale Romaniei, afectand circa 2,2 milioane de hectare de teren arabil, ceea ce reprezinta aproape un sfert din suprafata arabila a tarii, precum si o treime din portofoliul asigurat pe acest risc. Cel mai mare deficit de precipitatii s-a inregistrat in zona de sud-est a tarii, Moldova si Dobrogea, iar cele mai afectate culturi au fost cele de primavara, porumb si floarea soarelui, insa au fost afectate si culturile de toamna. Nevoia fermierilor pentru asigurare din aceste zone ale tarii este din ce in ce mai mare.

“Avand in vedere si situatia precara a sistemelor de irigatie din tara noastra, asigurarea de seceta este menita sa vina in sprijinul fermierilor romani. Agra Asigurari a adus mai multe produse de asigurare, printre care si Index de Seceta, un produs de asigurare unic in piata la introducerea lui in 2015 pe piata din Romania”, a declarat Adrian-Horia Lupu, director general Agra Asigurari Romania.

 

Noi avantaje introduse in programul de asigurare Index de seceta 2021

Incepand cu anul 2021, Agrar Basis si Index de Seceta devin o polita de asigurare comuna, menita sa sprijine fermierii, adaptandu-se cat mai bine realitatii din teren. Index de Seceta este un supliment acordat la polita Agrar Basis in contextul submasurii 17.1 si vine cu mai multe noutati si avantaje, menite sa consolideze sprijinul acordat fermierilor.

Cel mai important avantaj este reprezentat de subventia acordata de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale. Incepand cu 2019, seceta si arsita sunt riscuri subventionabile de catre AFIR prin Submasura 17.1. Suplimentul financiar acordat prin polita Index de Seceta se poate acorda alaturi de polita de baza destinata culturilor mari, Agrar Basis. Astfel, fermierul are cultura asigurata atat pentru riscul de seceta, cat si pentru grindina sau inghet, intr-o singura polita. La incheierea acestei polite Asiguratul are posibilitatea de a alege suma asigurata pe hectar pentru fiecare cultura, precum si statia meteo de la care va fi preluat nivelul precipitatiilor.

Agra Asigurari are parteneriat cu 121 de statii meteo acreditate de ANMH, Administratia Nationala de Meteorologie. Fiind un produs de index, evaluarea daunelor produse de seceta se face in mod transparent, in baza analizei parametrilor istorici oficiali pe ultimii 7-10 ani, furnizate de catre statiile meteo eligibile, alese de fermier la incheierea politei.

 

Incepand cu acest an, sunt incluse in polita de asigurare si culturile de soia, alaturi de graul de toamna, culturile de porumb si floarea soarelui.

Agra Asigurari pune la dispozitia fermierilor o noua optiune disponibila la incheierea politei, respectiv varianta de despagubire 60/30. In acest sens, despagubirile pentru seceta pornesc de la un deficit mai mic de precipitatii, ceea ce constituie un avantaj important pentru fermieri. De asemenea, despagubirea se acorda pe fiecare punct procentual al deficitului de precipitatii si pe intreaga suprafata asigurata in polita. 

Fermierii beneficiaza acum si de un termen prelungit pana la data de 30.04.2021 pentru subscrierea politelor pentru culturile de floarea soarelui, porumb si soia, iar pentru cultura de grau de toamna, termenul limita de depune a cererii de asigurare este de 26.02.2021.

 

Retrospectiva si provocarile sezonului de vanzari 2019-2020

Evenimentele declansate de seceta, impreuna cu criza mondiala generata de raspandirea virusului Covid-19, au accentuat impactul negativ resimtit de fermieri. Acest lucru a solicitat evaluarea daunelor conform masurilor de siguranta impuse de catre autoritati.

Viitorul culturilor insamantate in primavara anului trecut, care au fost afectate de seceta, inca se afla sub semnul intrebarii. Din partea MADR nu exista inca o hotarare oficiala privind aceste despagubiri. 

Index de Seceta primul produs de asigurare pentru seceta din Romania - Lupu Horia“Echipa Agra Asigurari isi doreste sa raspunda cu promptitudine solicitarilor de asigurare si evaluare a culturilor, garantand siguranta si continuitate in acest sector. Contextul distantarii sociale si trecerea la desfasurarea activitatii in mediul online a constituit o provocare, atat pentru piata asigurarilor, cat si pentru industria agricola. Cu toate acestea, ne uitam la un sezon de vanzari reusit si ne bucuram ca am reusit sa fim alaturi de fermieri si in aceasta perioada dificila”, a declarat Adrian-Horia Lupu, director general Agra Asigurari Romania.

Despre Agra Asigurari: Societatea de asigurari Österreichische Hagelversicherung a fost fondata in anul 1947 in Austria, la initiativa fermierilor de catre companiile de asigurare austriece. Datorita experientei exclusiv in domeniul agricol, Agra Asigurari este una dintre putinele companii de asigurari din Europa care are in portofoliu o asigurare pentru seceta inca din anul 2000.

Odata cu deschiderea sucursalei locale din Romania in 2016, asigurarea riscului de seceta este disponibila acum si pentru fermierii romani, alaturi de acoperirile standard pentru grindina, incendiu, furtuna, ploaie torentiala si inghet.

Agra Asigurari Logo

 

 

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>