Proiectul Praxis

Proiectul PRAXIS - antreprenoriat rural a cautat sa se adreseze lipsei curente de oportunitati si de angajare in zonele rurale ale Europei. Perceptia generala negativa asupra zonelor rurale face ca acestea sa nu fie privite ca locuri unde afacerile se pot dezvolta. Aceasta conduce la faptul ca generatiile tinere si calificate abandoneaza zonele rurale pentru cele urbane, rezultand un deficit de calificare care va constrange in viitor noi angajatori in a infiinta afaceri.

 

 

 

Obiectiv general

PRAXIS – a expus toturor partenerilor noilor idei si abordari asupra antreprenoriatului in zonele rurale. Parteneriatul si-a asumat si diseminat rezultatele unor cercetari care au investigat experienta partenerilor PRAXIS in sprijinirea afacerilor din mediul rural pentru a inova cu succes si a devenii mai competitive.

Din partea Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Arad, la proiectul PRAXIS, a participat directorul institutiei, Ing. Malaies Ioan.

Rezultatele studiilor au ghidat activitatile a patru proiecte pilot, care au testat eficacitatea diferitelor cai de a implementa politici de dezvoltare rurala.

Durata proiectului a fost din Octombrie 2004 - Septembrie 2007.

 

Rezultate asteptate

PRAXIS a identificat bune practici, a facilitat dezvoltarea de strategii si parteneriate privind antreprenoriatul rural, a sprijinit afacerile inovative si a promovat cultura antreprenoriala in zonele rurale.

De asemenea a asigurat faptul ca activitatile antreprenoriale rurale sa fie eligibile pentru finantarile din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala precum si din cele de Cooperare Teritoriala din Fondurile Structurale.

Proiectul a avut patru proiecte pilot si a produs o serie de instrumente pentru a comunica rezultatele obtinute: un website, un plan de comunicare, doi fluturasi de informare, newsletter, o metodologie pentru dezvoltarea strategiilor regionale, recomandari pentru elaborarea politicilor, un ghid pentru infiintarea micro intreprinderilor, o analiza finala si o evaluare cuprinsa intr-o lucrare despre initiativele antreprenoriale rurale inovative de succes din Europa.

In cadrul proiectul sa organizat o serie de intalniri si seminarii in care partenerii au putut face schimb de idei si experienta.

 

Rezultate obtinute

Proiectul PRAXIS a fost aprobat conditionat in 12 Iulie 2004. Dupa îndeplinirea conditiilor au fost stabilite structurile de coordonare si conducere. Acordul de parteneriat a fost transmis partenerilor subliniind rolul si responsabilitatile in cadrul proiectului.

Studiul referitor la parteneriatul si strategiile rurale a fost finalizat de catre toti partenerii in primavara anului 2005 si rezultatele acestuia au oferit o privire asupra capacitatii partenerilor de crea si sustine parteneriate rurale astfel incat serviciile de asistenta pentru dezvoltarea de afaceri in mediul rural sa fie furnizate intr-un mod coordonat si eficient antreprenorilor existenti si potentiali.

Primul proiect pilot dezvoltat în cadrul PRAXIS „Innovation Development Amongst Rural Entrepreneurs” (I DARE) (imaginea de sus) a fost condus de Parteneriatul Rural Essex si a oferit sprijin unui numar de 25 IMM – uri rurale trans-sectoriale prin intermediul unui program de mentorat in vederea sustinerii unor abordari inovative.

Cel de al doilea proiect pilot „Micro Enterprise Start-ups in Rural Areas” (MESURA) a fost condus de Agenti de Dezvoltare Heraklion, Creta, Grecia si a avut ca obiective, facilitarea infiintarii de micro-intreprinderi individual sau de catre grupuri.

Al treilea proiect pilot „Virtual Community of Entrepreneurs in the Rural World” (VICOR) a fost condus de Institutul Tehnologic Aragon, Spania si a avut ca obiectiv dezvoltarea unui forum si a unei baze de date on line pentru partenerii din reteaua PRAXIS.

Al patrulea proiect pilot a fost condus de Provincia Flandra de Vest si a avut ca obiectiv dezvoltarea unui pachet de sprijin pentru diversificarea productiei fermelor.

Prin intermediul retelei PRAXIS, partenerii sau intrunit in vederea efectuarii de schimburi de idei, cunostinte si bune practici. Aceasta este cea mai eficienta cale de a influenta politica regionala prin intermediul schimburilor de experienta si idei, care sa ajute la aplicarea strategiilor rurale si sprijinirea antreprenorilor din zonele rurale.

 

A doua conferinte a retelei Praxis sa organizat la Arad

Prin acordul de colaborare Arad - Flandra de Vest, Belgia, a fost posibila implicarea judetului Arad în cadrul PRAXIS. La nivelul judetului Arad a fost tradus si diseminat Strategiei de Dezvoltare Rurale Essex si Ghidul practic pentru stimularea antreprenoriatului in zonele rurale.

Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Arad prin intermediul proiectului Praxis a diseminat in judet, bunele practici in ceea ce priveste antreprenoriatul rural.

Diseminarea informatilor relevante au avut loc si in cadrul unui seminar organizat cu Asociatia Viticola din Podgoria Minis – Maderat, Arad.

La Arad a fost organizat seminarului transnational PRAXIS in luna septembrie 2007.


Vedere din Maderat (ulita mare)

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>