Fonduri europene pentru dezvoltare sustenabila prin agricultura, pescuit si turism a Deltei Dunarii

Fonduri dezvoltarea sustenabila Delta DunariiBruxelles aduce vesti excelente pentru tulceni: Instrumentul financiar 'Investitii Teritoriale Integrate' in Delta Dunarii, aprobat de Comisia Europeana.


In aceasta saptamana a fost semnat Acordul de Parteneriat 2014-2020 intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana, prin care se asigura fondurile necesare celor mai importante investitii ce urmeaza a fi derulate in Romania in urmatoarea perioada de programare.


'Felicit Guvernul Romaniei pentru semnarea acestui Acord de Parteneriat, care asigura sprijin in vederea finantarii obiectivelor de investitii care urmeaza a ridica standardul de viata al tuturor romanilor', a declarat presedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.

Articolul 1122 din acest Acord se stipuleaza ca '(...) Romania va folosi instrumentul ITI cu prioritate in cadrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (...) Strategia va fi implementata printr-un plan de actiune elaborat, de asemenea, cu expertiza Bancii Mondiale, care va include interventiile propuse si mecanismele de punere in aplicare (...) '.

"Este o veste foarte buna pentru judetul Tulcea si pentru tulceni", spune presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu. Conform Acordului, in perioada de programare 2014-2020 Romania va beneficia de fonduri in valoare totala de aproximativ 43 de miliarde de euro.


Extras din Acordul de Parteneriat

1119. Pentru a asigura o buna elaborare si coordonare a strategiei 'Investitii Teritoriale Integrate' (ITI) Delta Dunarii, un grup de lucru inter-ministerial a fost constituit la nivelul Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratie Publica. Toate partile interesate de la nivel local, regional si central vor fi implicate. Principala atributie va fi elaborarea strategiei, dar si analizarea posibilelor suprapuneri, sinergii si complementaritati intre strategia ITI Delta Dunarii si alte strategii teritoriale. Acest grup va fi parte a mecanismului de coordonare institutionala, propus pentru urmatoarea perioada de programare, dupa cum se detaliaza in capitolul 2.1 (Nivelul 3 — Grupuri de Lucru Functionale).

1120. Complementaritatea GAL-ului si FLAG—ului cu strategiile teritoriale va fi asigurata avandu-se in vedere ca strategiile teritoriale locale elaborate de catre GAL-uri si FLAG pot identifica proiecte care pot fi finantate din diverse fonduri, dar in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si al Fondului de Pescuit (EMFF) finantarea actiuni/ operatiuni se va face numai dintr-un singur fond. In acest sens, coordonarea strategiilor va fi asigurata prin intermediul grupurilor de lucru constituite din partile interesate relevante, sub coordonarea Ministerului Fondurilor Europene (MEF), o data cu instituirea unui mecanism adecvat de coordonare si cooperare la nivel de viitoarele programe operationale. Pentru a asigura coerenta si calitatea strategiilor de dezvoltare locala pentru zonele urbane sau rurale, se va furniza suport de pregatire prin intermediul viitorului program operational.


Investitii teritoriale integrate (ITI) in Delta Dunarii

1121. Investitii Teritoriale Integrate (ITI), va utiliza abordarea bazata pe loc, stimuland dezvoltarea integrata si cooperarea trans-sectoriala la nivel sub-regional, ceea ce duce la sinergii intre fondurile ESI si alte surse de finantare (de exemplu, bugetul national sau local,) si evitarea finantarii proiectelor divergente sau disparate. ITI este un instrument de promovare a utilizarii integrate a fondurilor si are potentialul de a determina un rezultat global mai bun la aceeasi cantitate de investitii publice.

1122. Romania va folosi instrumentul ITI cu prioritate in cadrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (un teritoriu unic, cu caracteristici foarte speciale: populatie rara si izolata, specializare economica si vulnerabilitate, accesul limitat la servicii, etc); elaborarea strategiei integrate pentru aceasta zona a inceput cu expertiza Bancii Mondiale impreuna cu autoritatile locale competente. Strategia va fi implementata printr-un plan de actiune elaborat, de asemenea, cu expertiza Bancii Mondiale, care va include interventiile propuse si mecanismele de punere in aplicare, cu utilizarea tuturor Fondurilor Structurale Europene de Investitii ESIF (Fondul European de Dezvoltare Regionala, Ministerul Fondurilor Europene, Fondul European Agricol si de Dezvoltare Rurala, Fondul European pentru Pescuit, Fondul de Coeziune).

1123. Primul pas pentru elaborarea Strategiei Integrata de Dezvoltare Durabila a Deltei Dunarii, Raportul de Diagnostic, identifica urmatoarele provocari principale pentru dezvoltare in zona Deltei Dunarii:

    • Dezvoltarea economica sustenabila presupune acces la piete, infrastructura, forta de munca si beneficii financiare, toate oarecum limitate in zona Deltei Dunarii
    • Nevoia unui turism bazat pe turism, a unui management a destinatiilor, de dezvoltare a unui set de obiective turistice din regiune si a unor investitii in infrastructura
    • Pescuitul comercial este important pentru asigurarea locurilor de munca, iar pescuitul recreational are potential de dezvoltare
    • Agricultura va ramane principala ocupatie (si sursa de venit) pentru populatia din mediul rural din Delta Dunarii
    • Accesibilitatea scazuta a cauzat probleme semnificative in procesul de ridicare a standardului de viata pentru localnicii din inima Deltei, atat in ceea ce priveste sistemul de sanatate sau de educatie, cat si atunci cand discutam despre asigurarea serviciilor publice elementare
    • Mediul inconjurator asigura principalele mijloace de trai si oportunitati economice de dezvoltare (pescuit si turism bazat pe natura)
    • Ca urmare a eforturilor depuse, biodiversitatea este mentinuta la un nivel extins, dar se inregistreaza anumite probleme legate de sistemele ecologice
    • Structura institutionala creata pentru managerirea teritoriului Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii este complexa si nu foarte bine coordonata, fapt care ar putea zadarnici eforturile de conservare


1124. Fondurile ESI vor juca un rol important in indeplinirea rezultatelor asteptate ale strategiei integrate pentru zona Deltei Dunarii si a programelor 2014-2020. Contributia fiecarui program, tipurile de proiecte si alocarile finale se va stabili o data ce va fi finalizata strategia pentru Delta Dunarii.


1125. O serie de proiecte sunt deja in curs de elaborare si alte proiecte vor urma sa fie incluse in pachetul integrat de proiecte pe parcursul anului 2015.

1126. Coordonarea strategica a fondurilor Investitiilor Structurale Europene (ESI) 2014-2020 va fi asigurata prin intermediul Comitetului de Supraveghere al Managementului Acordului de Parteneriat. Doua niveluri ulterioare de coordonare, sub-comitetele de supraveghere tematica si grupurile de lucru functionale, vor sprijini activitatile MPASC (a se vedea capitolul 2.1).

1127. Grupul de lucru functional ITI va asigura o coordonare puternica intre toti partenerii implicati in punerea in aplicare a ITI Delta Dunarii printr-un mecanism de coordonare institutionala. Ministerul Fondurilor Europene va asigura o comunicare eficienta, ca unic punct de contact intre toti partenerii implicati in punerea in aplicare a mecanismului ITI prin intermediul unui secretariat permanent. In plus, este avut in vedere pentru a asigura coordonarea implementarii proiectelor ITI. In acest sens, principalele ministere implicate in coordonarea si gestionarea fondurilor ESI 2014 Ź 2020 au incheiat un parteneriat cu Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara — ITI Delta Dunarii, pe baza unui protocol de colaborare interinstitutionala. Protocolul va fi parte din Strategia Integrata de Dezvoltare Durabila a Deltei Dunarii, care va fie asumata de catre Guvernul roman. Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara ITI Delta Dunarii va prioritiza proiectele relevante pentru strategia integrata, avand un rol important in stimularea beneficiarilor la nivel local si in sprijinirea pregatirii proiectelor, precum si pentru a asigura preventie in faza incipienta a oricaror probleme cu care se confrunta proiectele. In acest sens, ministerele vor atribui Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara responsabilitati specifice corespunzatoare ciclului de proiecte. La nivelul fiecarei Autoritati de Management proiectele ITI vor urma procedura generala a fiecarui program operational.


Consiliul Judetean Tulcea



Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>