Romania risca sa piarda finantarea europeana pentru programul Laptele si cornul

Finantare europeana program Laptele si cornulPentru a deconta mai departe la UE, Romania trebuie sa alinieze programul la initiativa europeana Laptele in scoli si sa elaboreze cat mai repede o strategie nationala. Programul Laptele si cornul este eficient din punct de vedere economic daca raportam suma de pana la 200 de lei alocata pe parcursul unui an scolar pentru ca un elev sa beneficieze de program la avantajele pe termen mediu si lung ale programului.



Aceasta este una dintre concluziile unui raport de politici publice realizat de Centrul Roman de Politici Europene care analizeaza programul national Laptele si cornul pe mai multe dimensiuni - sociala, economica, de educatie si sanatate – si modul in care acesta este aliniat la initiativa europeana Laptele in scoli prin care se deconteaza sume importante. Raportul atrage atentia asupra faptului ca Romania poate pierde finantarea europeana pe acest program daca nu-si aliniaza obiectivele la cele europene si nu reuseste sa elaboreze o strategie nationala pe parcursul acestui an.


Uniunea Europeana considera Laptele in scoli o investitie strategica in viitorul cetatenilor si bunastarii comunitatii. Din perspectiva europeana, consumul unui aliment sanatos precum laptele educa tinerii in spiritul unei alimentatii sanatoase si poate contribui la reducerea obezitatii, o problema reala in prezent la nivel comunitar. Intrucat Romania se confrunta cu probleme similare, raportul recomanda ca statul sa investeasca in continuare in educarea copiilor pentru o alimentatie sanatoasa si echilibrata prin programul Laptele si cornul, dar sa faca si eforturi de promovare si constientizare a acestei dimensiuni in randul profesorilor si parintilor. In Romania, un sfert dintre copiii cu varsta de 8 ani sunt supraponderali sau obezi, conform unui studiu realizat in 2013 de Ministerul Sanatatii in cadrul European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI), coordonat de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

“Sunt necesare redefinirea si alinierea obiectivelor programului national cu cele ale schemei europene Laptele in scoli prin care este sustinuta in buna masura initiativa nationala si prin care Romania a atras pana acum peste 40 de milioane de euro. In plus, atragem atentia asupra necesitatii armonizarii strategiilor nationale sectoriale din domeniile educatie, sanatate si agricultura cu programul national. In acest sens se poate acorda o consistenta in interventie si un impact mai mare al programului la nivelul industriei, comunitatii, scolii si elevilor”, declara Ciprian Ciucu, director de programe CRPE.

Similar initiativei europene, programul Laptele si cornul este o masura importanta de sprijin economic pentru industria laptelui, una dintre cele mai semnificative segmente ale industriei alimentare din Romania (locul sase ca cifra de afaceri). Peste 400 de tone de lapte sunt distribuite zilnic in cadrul acestui program, respectiv 1/6 din productia nationala de lapte (aproximativ 15%). Prin urmare, programul reprezinta un adevarat balon de oxigen pentru o industrie puternic afectata de criza si, in curand, sub o presiune concurentiala fara precedent, ca urmare a eliminarii cotei de lapte in UE (aprilie 2015) si embargoului impus Rusiei.

„Embargoul i-a determinat pe producatorii din Europa Centrala si statele baltice care exportau pana acum in Federatia Rusa sa se reorienteze spre piata romaneasca. Pretul la 100 de litri de lapte in tarile baltice este cu aproximativ 5 euro mai mic, iar operatorii economici din regiune (Ungaria, Polonia) achizitioneaza laptele la un pret similar cu al nostru, dar au costuri de transport mai mici. In plus, sistemul de colectare este mai eficient, deoarece se colecteaza mai mult lapte de la mai putini producatori, in timp ce, in Romania, producatorii sunt dispersati geografic si ofera cantitati mai mici de lapte”, spune Dorin Cojocaru, Presedinte Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL). „Programul Laptele si cornul este important pentru industria lactatelor din Romania in primul rand pentru ca ne asigura volume si o piata de desfacere constanta, iar in al doilea rand pentru ca ne ajuta sa cream obiceiuri sanatoase de consum in randul copiilor si sa crestem, astfel, consumatorii de maine. 

Din pacate, valoarea portiei de lapte si corn, de 1,17 lei inclusiv TVA, nu a mai fost actualizata (indexata) din 2008, desi pretul de achizitie a laptelui de la producatori s-a dublat, ceea ce a scazut atractivitatea programului pentru producatori si a afectat calitatea produselor oferite in program. Astfel, pentru a se mentine in mod real elementul de sprijin oferit industriei de lapte, raportul propune indexarea/ actualizarea sumelor alocate, in vederea cresterii calitatii si atractivitatii produselor si, concomitent, a impactului programului in randul beneficiarilor.

Din punct de vedere institutional, raportul constata ca programul Laptele si cornul a functionat in ultima perioada din inertie, fara sa existe in spate o strategie, obiective clar stabilite, o monitorizare si o evaluare a acestuia. Mai mult, de mai bine de trei ani nu mai exista nicio autoritate centrala care sa coordoneze acest proiect deosebit de complex, ce presupune o actiune pe diferite paliere, de la nivel central la nivel judetean si local.

Pentru a eficientiza programul si a mari impactul sau, raportul recomanda Guvernului sa desemneze o autoritate centrala cu rol de coordonator, aceasta detinand atributii si in implementarea, monitorizarea si revizuirea programului. De asemenea, se recomanda organizarea, cu participarea directa a Ministerului Agriculturii, a unui proces de consultare publica, in vederea definirii strategiei Romaniei pentru punerea in aplicare a Schemei Europene Laptele in Scoli.

“Considerand Laptele in Scoli o initiativa strategica, autoritatile europene cer statelor membre mai multa concentrare si mai multa eficienta in derularea programelor la nivel national si conditioneaza finantarea europeana de existenta unei strategii nationale incepand cu anul scolar 2015-2016. In absenta acestei strategii, autoritatile judetene si locale nu vor mai putea face cereri de finantare din fondurile europene alocate, in conditiile in care Romania s-a situat in 2012 pe locul 4 din 26 de state din punct de vedere al absorbtiei de fonduri pe programul de lapte scolar”, spune Ciprian Ciucu.

Varianta integrala a raportului se regaseste pe www.crpe.ro


Despre Raportul CRPE
In cadrul acestui studiu au fost analizate relevanta pentru grupul tinta – elevii din Romania - eficacitatea si eficienta implementarii, precum si impactul asupra sanatatii copiilor si asupra operatorilor economici din industria laptelui. Metodologia de cercetare a inclus atat studierea surselor oficiale (legislatie, rapoarte), cat si interviuri cu reprezentanti ai diferitelor ministere, autoritati, scoli, organizatii ale parintilor, cadrelor didactice, ale medicilor de familie si organizatii neguvernamentale.
Raportul CRPE este sustinut de Tetra Pak, ca parte a initiativei sale globale de promovare a unei alimentatii sanatoase in randul copiilor si, in mod specific, a consumului de lapte in scoli.

Despre CRPE
Centrul Roman de Politici Europene a fost infiintat in 2009 de un grup de experti, avand ca obiectiv sprijinirea rolului Romaniei in Europa prin furnizarea de expertizã in domeniul politicilor publice.
Misiunea CRPE este promovarea Romaniei drept un actor coerent si influent in stabilirea agendei publice si in formularea de politici in cadrul UE, si continuarea procesului de europenizare a Romaniei, prin bunã guvernare, expertizã si dezbateri publice informate.

Despre programul european Laptele in scoli
Programul Laptele in Scoli este un program promovat si sustinut de Uniunea Europeana inca din anul 1977 care a evoluat de la o simpla masura economica de sprijinire a producatorilor de lapte si produse lactate, intr-unul dintre cele mai importante instrumente de preventie a potentialelor riscuri pentru sanatate generate de carentele nutritionale precum excesul ponderal, obezitatea sau afectiunile cardiovasculare.

In prezent, programul Laptele in scoli este implementat in prezent de 26 de state membre ale Uniunii Europene si se adreseaza unui numar de aproximativ 20 de milioane de beneficiari cu varsta intre 3 si 14 ani (prescolari, elevi din ciclul primar si secundar). La nivel european, subventia acordata statelor membre prin acest program a fost de 50-75 de milioane de euro, Romania fiind unul dintre beneficiarii care a atras cele mai multe fonduri: peste 7 milioane de euro in 2011-2012 (comparativ cu Suedia - 8,8 milioane de euro, Danemarca - 6,6 milioane de euro, Marea Britanie - 6,3 milioane de euro) reprezentand subventia pentru aproximativ 50 de milioane de tone de lapte utilizate in cadrul programului. In Romania, aceasta subventie se regaseste partial in finantarea programului national Laptele si cornul, doar pentru componenta de lapte. Este de notat faptul ca programe similare schemei UE Laptele in scoli sunt implementate in foarte multe tari, precum China, Japonia, Canada, Argentina, etc.

Evolutia programului (1977-2014):

  • 1977 – Uniunea Europeana lanseaza programul Laptele in scoli ca masura de sustinere a producatorilor de lapte si produse lactate. Programul a fost construit sa incurajeze consumul de lapte: in mod direct prin consumul produselor distribuite prin acest program si in mod indirect prin influentarea cunostintelor, atitudinilor si perceptiilor tinerilor fata de produsele lactate, contribuind la o crestere a consumului si in afara acestui program. Masura a pornit de la premisa ca, odata format in copilarie, comportamentul de consum se va pastra si perpetua la varsta adulta, astfel incat cresterea consumului de lapte sa se realizeze de la o generatie la alta. Efectul scontat pe termen lung - echilibrul pietei consumului de lapte si sprijinirea implicita a producatorilor.
  • 2008 - Programul a fost revizuit, punandu-se mai mult accent pe caracterul nutritional si educational pentru combaterea excesului ponderal si obezitatii in randul copiilor si tinerilor, prin formarea unor obiceiuri alimentare sanatoase.
  • Conform datelor statistice si evaluarii UN-FAO (UN Food and Agriculture Organization), obiectivele programului sunt in continuare de actualitate, deoarece la nivel mondial se inregistreaza un declin constant al consumului de lapte. Conform datelor Eurostat, din 2003 si pana in 2011 s-a inregistrat o scadere a consumului cu aproximativ 5%, iar consumul de lapte exprimat in echivalent lapte a scazut de la 302 kg in 2001 la 286 de kg in anul 2011. Astfel, FAO a definit programul Laptele in scoli ca o investitie intr-o viitoare crestere a cererii consumului de lapte, in special prin capacitatea acestui program de a genera un comportament alimentar sanatos la o varsta frageda.
  • O recenta propunere de modificare din anul 2014 are ca obiectiv comasarea acestui program cu Programul Fructele in scoli, pentru a avea o abordare unitara si un impact mai mare la nivelul beneficiarilor.


Raportul poate fi consultat aici.

 

CRPE

 

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>