PNDR: 7,4 miliarde de euro platite fermierilor, 83% grad de absorbtie, angajare 97% a fondurilor europene

AFIR Fonduri Europene PNDR 2007  2013Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a platit efectiv pana in prezent peste 7,4 miliarde euro din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 – 2013 pentru proiecte de investitii si pentru decontarea platilor directe catre fermieri. Prin platile efectuate de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), Romania a ajuns la un gradul de absorbtie al fondurilor europene acordate pentru agricultura si dezvoltare rurala de peste 83%. Avand in vedere ca platile pentru proiectele de investitii si angajamentele multianuale vor continua pana la sfarsitul acestui an, consideram ca rata absorbtiei la finalul perioadei de programare se va apropia de 100%.


De la demararea primelor sesiuni de proiecte PNDR in anul 2008, AFIR a primit si verificat 149.888 cereri de finantare, in valoare de peste 18,4 miliarde de euro. Pana la aceasta data, au fost selectate, pentru a primi finantare nerambursabila, 97.135 de proiecte.

 

Impactul acestui program asupra spatiului si economiei rurale este unul real, concret si masurabil. Programul a sprijinit cu fonduri europene nerambursabile un total de 2.597 ferme si peste 73.000 de fermieri. Vorbim atat de cei 12.954 tineri fermieri, beneficiari ai Masurii 112 (Instalarea tinerilor fermieri), dar si de cei care au accesat masura 141 (Sprijinirea fermelor de semi-subzistenta) si masura 121 (Modernizarea exploatatiilor agricole).

 

De asemenea, Programul a sprijinit financiar 3.133 IMM-uri cu activitate in sectorul non-agricol, care insa isi desfasoara activitatea in mediul rural si care sunt parte din „plasa de siguranta” a economiei nationale. La acestea se adauga 1.011 unitati de procesare finantate prin Masura 123 (Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere).

 

Sunt peste 3.000.000 de locuitori care au beneficiat de infrastructura si de activitatile de renovare si dezvoltare a satelor finantate de Masura 322 (Renovarea si dezvoltarea satelor). Tot prin aceasta Masura au fost modernizati 3.862 km drumuri comunale, s-au construit 2.900 km retea alimentare cu apa si 4.345 km retea canalizare.

 

Impactul efectiv al Masurii 125 (Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii agricole si silvice) se poate masura in construirea a 1.967 km drumuri agricole si 1.610 km drumuri forestiere. Totodata, au fost sustinute financiar 137 proiecte avand ca obiectiv lucrarile de irigatii, fiind finantate si realizate lucrari pentru protejarea de inundatii a 44.794 ha. In total, pentru 318.794 ha au fost realizate lucrari pentru modernizarea si reabilitarea infrastructurii de irigatii.

 

Prezentare detaliata a implementarii PNDR 2007 – 2013 in Romania

Pentru Masura 112 „Instalarea tinerilor fermieri” au fost semnate contracte de finantare cu 13.446 tineri fermieri, in valoare de peste 329,11 milioane de euro, iar platile efectuate catre tinerii fermieri depasesc 278,9 milioane de euro.

 

AFIR a incheiat 2.593 contracte pentru finantarea proiectelor de investitii in exploatatii agricole cu peste 794,1 de milioane de euro prin Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole”. Totodata, au fost efectuate plati totale de peste 565,5 milioane de euro.

 

Un sprijin important in cresterea valorii adaugate a produselor obtinute in ferme l-a oferit Masura 123 „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”, prin care 2.639 beneficiari au solicitat fonduri europene, fiind semnate 1.011 contracte de finantare cu o valoare totala nerambursabila de peste 696,8 milioane de euro. Aceste sume includ Schemele de Ajutor de Stat valabile doar pe parcursul anului 2008, dar si Schema N578 dintre anii 2010 si 2012. Pentru beneficiarii Masurii 123 au fost efectuate plati de peste 452,7 milioane de euro.

 

Masura 221 „Prima impadurire a terenurilor agricole”, a suscitat un interes destul de mic, fiind depuse 52 cereri de finantare, din care au fost contractate 26 proiecte cu o valoare nerambursabila de 1,55 de milioane de euro.

 

Prin Masura 122 „Imbunatatirea valorii economice a padurii” prin care au fost alocate 2,2 milioane de euro, au fost contractate 17 proiecte, in valoare nerambursabila de 2,38 milioane de euro. Pana in prezent au fost efectuate plati catre beneficiari de 1 milion de euro.

 

Masura 312 „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea micro-intreprinderilor” a inregistrat 9.499 de cereri de finantare depuse, fiind contractate pana in prezent 3.130 de proiecte, cu o valoare nerambursabila de 402,7 milioane de euro. Au fost efectuate plati in valoare de 264 de milioane de euro. Cererea foarte mare de fonduri pentru dezvoltarea de activitati non-agricole a reprezentat pentru AFIR o confirmare a faptului ca la nivelul mediului rural romanesc se petrece o schimbare de mentalitate si de paradigma. Populatia activa a inteles ca din punct de vedere economic dependenta de o singura activitate (agricultura) este generatoare de riscuri importante, iar diversificarea ocupationala este solutia potrivita pentru a raspunde la provocarile tot mai numeroase care apar. Pe de alta parte, la nivelul satului romanesc se constata necesitatea existentei unor servicii si activitati care acum un deceniu nu ar fi avut cerere. Acest lucru a fost speculat in mod inteligent de catre cei care si-au deschis o mica afacere cu ajutorul fondurilor europene pentru dezvoltare rurala.

 

Prin Masura 313 „Incurajarea activitatilor turistice” au fost contractate 1.684 de proiecte, in valoare de aproximativ 236,7 de milioane de euro. Pentru proiectele finantate prin aceasta Masura au fost platite peste 86,4 milioane de euro. Din investitiile facute de beneficiarii Masurii 313 se constata o mai mare importanta acordata partii de agrement aferenta serviciilor turistice, lucru care denota o maturizare accelerata a modalitatii de abordare in acest sector.

 

Pentru renovarea si dezvoltarea satelor prin Masura 322 „Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale”, au fost depuse peste 3.317 de cereri de finantare in valoare de peste 7,64 de miliarde de euro. Astfel, suma alocata prin PNDR acestei Masuri pentru intreaga perioada de programare, respectiv 1,60 de miliarde de euro, a fost depasita de peste 4 ori. Au fost contractate 877 de proiecte cu o valoare nerambursabila de 1,73 de miliarde de euro, fiind platite peste 1,4 miliarde euro. Sprijinul financiar obtinut de catre comunitatile rurale a dus la rezultate palpabile cu efect benefic asupra vietii locuitorilor din mediul rural. De la retele de alimentare cu apa sau drumuri comunale si pana la finantarea unor servicii importante ca cele de deszapezire sau asistenta sociala, Masura 322 se poate inscrie ca inca un real succes al PNDR 2007 – 2013.

 

Masura 125 „Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii” a beneficiat de o alocare in valoare de 526 milioane euro. In cadrul acestei masuri au fost depuse 1,701 cereri de finantare in valoare de 1,78 miliarde euro, din care au fost contractate 544 de proiecte in valoare de 554 milioane euro, pana in prezent fiind platite 388 milioane euro.

 

Din punct de vedere al platilor efectuate catre beneficiarii Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) din intreaga tara, Regiunea Nord-Vest Satu Mare a inregistrat plati in valoare totala nerambursabila de peste 761,5 milioane euro. Aceasta regiune este reprezentata de judetele Bihor, Bistrita Nasaud, Cluj, Salaj, Maramures si Satu Mare. Dintre acestea, in judetul Bistrita-Nasaud s-au efectuat plati catre beneficiari de peste 164,5 milioane euro.

 

Regiunea Nord-Est Iasi este cea de-a doua regiune ca valoare a platilor efectuate catre beneficiari cu peste 664 milioane euro platite. Din aceasta zona,in judetul Suceava s-au realizat plati de peste 159,8 milioane euro nerambursabili. Mentionam si celelalte judete din zona, Bacau, Botosani, Iasi, Neamt si Vaslui au efectuat plati cu valori cuprinse intre 81 si 156 milioane euro nerambursabili pentru fiecare judet in parte.

 

Regiunea Sud-Est Constanta (in care sunt incluse judetele Galati, Vrancea, Buzau, Braila, Tulcea si Constanta) a platit in total catre beneficiarii PNDR peste 492,5 milioane euro valoare nerambursabila. Judetul Tulcea a efectuat plati de 123,4 milioane euro valoare nerambursabila.

 

Beneficiarii din centrul tarii, unde Centrul Regional 7 Centru Alba Iulia (avand in componenta judetele Alba, Brasov, Covasna, Mures, Harghita si Sibiu), au primit plati in valoare totala nerambursabila de peste 458,6 milioane euro. Din aceasta regiune, judetul Alba a beneficiat de aproximativ 123,5 milioane euro.

 

Catre beneficiarii din regiunea Vest-Timisoara, respectiv din judetele Arad, Caras Severin, Hunedoara si Timis, pe durata intregii perioade de programare 2007-2013, au fost platite peste 449,5 milioane euro valoare totala nerambursabila. Cel mai bine, din punct de vedere al platilor efectuate, se situeaza judetul Timis cu aproximativ 157,6 milioane euro.

 

In Regiunea Sud-Vest Craiova, prin intermediul Oficiilor judetene din Dolj, Gorj, Olt, Mehedinti si Valcea, s-au efectuat plati in valoare totala nerambursabila peste 448,8 milioane euro. Numai in judetul Dolj, beneficiarii proiectelor au primit in total 135,4 milioane euro.

 

In partea de sud a tarii, mai exact in Regiunea Sud-Targoviste s-au efectuat plati catre beneficiarii PNDR in valoare totala nerambursabila de aproximativ 439,8 milioane euro, dintre care 127,8 milioane euro au fost platite beneficiarilor din judetul Dambovita.

 

In judetul Ilfov si in Bucuresti, s-au efectuat catre beneficiari plati in valoare totala nerambursabila de 278,3 milioane euro.

 

afir

 

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>