Stadiul primului an de implementare a PNDR 2014-2020

2015 - Primul an de implementare PNDR 2014-2020Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a prezentat stadiul primului an de implementare a PNDR 2014-2020 in cadrul conferintei de presa din data de 17 decembrie 2015. Achim Irimescu a prezentat prioritatile strategice de dezvoltare la nivelul PNDR 2014-2020, masurile lansate in 2015, precum si informatii privind lansarea de noi masuri in cursul anului 2016.

 

 

 

 

Prioritati strategice de dezvoltare la nivelul PNDR 2014-2020

In contextul Politicii Agricole Comune, a Strategiei Europa 2020 si Strategiei de dezvoltare a sectorului agroalimentar pe termen mediu si lung 2020-2030, indeplinirea obiectivelor strategice din PNDR 2014-2020 se va realiza prin cele 6 prioritati de dezvoltare rurala:

  • Incurajarea transferului de cunostinte si a inovarii in agricultura, in silvicultura si in zonele rurale – prioritate orizontala la nivelul programului;
  • Cresterea viabilitatii exploatatiilor si a competitivitatii tuturor tipurilor de agricultura in toate regiunile si promovarea tehnologiilor agricole inovative si a gestionarii durabile a padurilor;
  • Promovarea organizarii lantului alimentar, inclusiv procesarea si comercializarea produselor agricole, a bunastarii animalelor si a gestionarii riscurilor in agricultura;
  • Refacerea, conservarea si consolidarea ecosistemelor care sunt legate de agricultura si silvicultura;
  • Promovarea utilizarii eficiente a resurselor si sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii reduse de carbon si rezilienta la schimbarile climatice in sectoarele agricol, alimentar si silvic;
  • Promovarea incluziunii sociale, reducerea saraciei si dezvoltare economica in zonele rurale.


Toate aceste prioritati sunt transpuse prin urmatoarele interventii:

Sprijin destinat fermelor de mici dimensiuni

  • Sprijin pentru micii fermieri in scopul orientarii spre piata
        • Prin PNDR micii fermieri pot beneficia de sprijinul forfetar de 15 000 euro, pe baza unui plan de afaceri Acest sprijin va fi completat de cel pentru formare profesionala si consiliere.
  • Sprijin pentru tinerii fermieri
        • In PNDR 2014-2020 se acorda tinerilor fermieri pana in 40 de ani, cu pregatire profesionala, un sprijin forfetar de pana la 50 000 Euro, in baza unui plan de afaceri pentru a deveni pentru prima data sefi de exploatatie. Totodata, tinerii fermieri pot beneficia de formare profesionala si consiliere in scopul atingerii obiectivelor stabilite prin planul de afaceri.
  • Schema pentru micii fermieri
        • In scopul comasarii exploatatiilor, fermierii care se angajeaza sa transfere exploatatia prin cedarea pe termen lung a terenurilor in favoarea altui fermier, beneficiaza de sprijin anual de pana la 120% din plata pe care micul fermier ar fi primit-o pe Pilonul I.

Sprijinul pentru tinerii si micii fermieri, raspunde orientarilor PAC, vizand restructurarea activitatii agricole si orientarea catre piata.

 

Sprijin pentru formare si consultanta

  • Servicii de consultanta agricola
      • Pentru a sustine programele de formare profesionala si consilierea tinerilor fermieri, a fermierilor mici si a microintreprinderilor in vederea reorientarii calitative a productiei, respectarea standardelor comunitare si angajamentelor pe agro-mediu, aplicarea practicilor de productiei competitiva, in PNDR au fost introduse masuri specifice.

 

Sprijin investitional destinat fermelor

  • Investitii in competitivitate si inovare. In PNDR sunt abordate si masuri care incurajeaza restructurarea si cresterea competitivitatii exploatatiilor agricole.
        • Exploatatiile agricole vizate pentru sprijin, prin aceasta sub-masura au o dimensiune economica minima de 8.000 SO (valoare productie standard) fiind prioritizate exploatatiile agricole de dimensiuni medii si asocieri ale fermierilor, care detin exploatatii de dimensiuni micii si/sau medii, in cooperative sau grupurilor de producatori cu scopul stimularii comasarii si consolidarii exploatatiilor de mici dimensiuni.
        • Astfel se va stimula restructurarea exploatatiilor si cresterea competitivitatii. Sprijinul pentru restructurare si modernizare va fi directionat in principal catre sectoarele identificate ca sectoare prioritare in cadrul analizei si anume porcine, bovine, pasari, legumicultura (inclusiv productia de material saditor) si culturile de camp, si va fi de asemenea orientat in functie de potentialul agricol al zonei. In mod special, sprijinul are in vedere cresterea productivitatii culturilor de camp (cereale, plante oleaginoase si proteice, cartofi) avand in vedere marja larga de productie neexploatata, care sa acopere lacunele pietei interne si europene.
        • Parteneriatul European pentru Inovare reprezinta unul din instrumentele de cooperare ce are ca scop imbinarea rezultatelor cercetarii si aplicarea tehnicilor inovative la nivel de ferma.
        • Introducerea metodelor inovative si a cooperarii intre fermieri si alti actori implicati este sprijinita prin intermediul masurii de cooperare, in sensul dezvoltarii de proiecte pilot, scheme de mediu comune, lanturi scurte de aprovizionare.

 

Crearea si dezvoltarea grupurilor de producatori si dezvoltarea cooperativelor agricole

  • O prioritate a PNDR, este sprijinul acordat pentru infiintare si functionare a grupurilor de producatori printr-o masura distincta. Cooperativele si grupurile de producatori au un rol important in mai buna corelare dintre oferta si cerintele de piata si in furnizarea unei eficiente marite prin vanzarea in comun al produselor produse de catre membrii acestora, in special in cazul fermelor mici. De aceea, acestea vor fi incurajate si prioritizate in a realiza investitii pentru dezvoltare si in interesul membrilor. Astfel va fi abordata intr-un mod coerent problematica consolidarii si restructurarii fermelor de mici dimensiuni prin intermediul cooperativelor si a grupurilor de producatori.

 

Sprijin investitional destinat restructurarii sectorului pomicol

  • Sub-programul tematic pentru modernizare si restructurarea exploatatiilor pomicole
        • Romania a inclus in PNDR un subprogram tematic dedicat pomiculturii prin care fermierii pot fi sustinuti in vederea infiintarii si reconversiei plantatiilor pomicole, precum si in scopul dezvoltarii activitatilor de prelucrare si comercializare a produselor pomicole.
        • Sprijinirea sectorului pomicol printr-un subprogram dedicat si nu prin masurile clasice ale PNDR 2014-2020 este o abordare necesara pentru a elimina problematicile structurale ce afecteaza plasarea pe piata de fructe proaspete, materie prima pentru procesare si implicit competitivitatea sectorului in general.
        • Aceasta abordare permite identificarea nevoilor specifice, in contextul unei analize detaliate a sectorului, zonarea interventiei, adresarea mai eficienta a acestora pe tot lantul, de la productie si procesare pana la comercializare si sporirea interesului beneficiarilor, datorita constientizarii oportunitatilor oferite de acest sector si de PNDR 2014-2020, prin intermediul Sub-programului tematic.

 

Crearea lanturilor alimentare integrate si a lanturilor scurte

  • Consolidarea pozitiei agricultorilor in cadrul lantului alimentar
        • Abordarea integrata a investitiilor legate de productie, procesare si distributie este sprijinita si stimulata prin promovarea conceptului de lant alimentar prin care se urmareste imbunatatirea performantelor generale ale exploatatiilor agricole si cresterea valorii adaugate a produselor agricole prin procesarea produselor la nivelul fermei si comercializarea directa a acestora. PNDR are in vedere stimularea implicarii fermierilor in scheme de prevenire si gestionare a riscurilor prin intermediul fondurilor mutuale pentru agricultura.

 

Dezvoltarea sistemelor de irigatii secundare

  • Adaptarea infrastructurii la noua structura agricola si forestiera, precum si folosirea eficienta a infrastructurii utilizabile reclama investitii, in special, pentru modernizare si dezvoltare. Secetele, inundatiile si alte amenintari legate de schimbarile climatice au un impact semnificativ asupra stabilitatii productiei si a securitatii alimentare nationale, iar lipsa unei infrastructuri adecvate contribuie la limitarea oportunitatilor de dezvoltare economica in pofida existentei potentialului din agricultura.
  • In vederea adaptarii la efectele schimbarilor climatice si pentru protectia mediului si din motive de competitivitate, este necesara modernizarea instalatiilor de irigatii, care sa asigure utilizarea eficienta a apei, prin folosirea de tehnologii noi care sa conduca la o reducere reala a consumului de apa la nivelul investitiei, precum si pentru a se reduce presiunea asupra corpurilor de apa de suprafata.

 

Sprijin pentru masurile de agro-mediu si clima

  • Sprijin pentru o agricultura ”verde ”si pentru agricultura ecologica
        • Agricultura ecologica promoveaza practici specifice agricole extensive contribuind la protejarea biodiversitatii, a reducerii poluarii solului si a resurselor de ape, prin sprijinul acordat incurajand fermierii in contextul schimbarilor climatice.
        • Prin masurile de investitii se stimuleaza cultivarea suprafetelor in sistem ecologic si obtinerea de produse ecologice prin acordarea unei intensitati marite sau prioritizare in cadrul criteriilor de selectie.

 

Sprijin pentru crearea si dezvoltarea infrastructurii rurale si a economiei rurale

  • Investitii pentru dezvoltarea economiei rurale
        • Spatiul rural romanesc va beneficia de suport in vederea imbunatatirii infrastructurii rurale si a serviciilor de baza, precum si de sprijin pentru microintreprinderi si intreprinderi mici in scopul dezvoltarii economiei rurale.

 

 

Stadiul implementarii masurilor lansate in 2015

Alocarea FEADR pentru implementarea PNDR 2014-2020 este de 8,13 mld.euro. La aceasta, se adauga contributia nationala in valoare de 1,34 mld. euro.

Incepand cu luna martie 2015 au fost lansate apeluri de proiecte in cadrul masurilor M 4, M 6, M 7, M 19 – alocare 2015 pentru masurile lansate – 1,56 mld. euro.

Numarul proiectelor depuse (din cadrul masurilor implementate de catre AFIR) este de 6.852 cu o valoare publica de 1,17 mld. euro, din care s-au selectat pentru finantare 1.109 proiecte in valoare publica de 67,17 mil. euro.

Stadiul implementarii la nivel de submasura:

Submasura 4.1 „Investitii in exploatatii agricole”

      • alocare in anul 2015 de 205,78 mil. euro;
      • 668 proiecte depuse in valoare de 266,27 mil. euro;
      • 87 proiecte selectate in valoare de 29,11 mil. euro prin rapoartele de selectie aferente lunilor iunie, iulie si august.

Submasura 4.1a „Investitii in exploatatii pomicole”

      • alocare in anul 2015 de 70,59 mil. euro;
      • 55 proiecte depuse in valoare de 24,37 mil. euro.

Submasura 4.2 „Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole”

      • alocare in anul 2015 de 93,49 mil. euro;
      • 50 proiecte depuse in valoare de 44,08 mil. euro.

Submasura 4.2a „Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol”

      • alocare in anul 2015 de 8,63 mil.euro;
      • 4 proiecte depuse in valoare de 1,15 mil.euro.

Submasura 4.3 „Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea si adaptarea infrastructurii agricole si silvice - componenta irigatii”

      • alocare in anul 2015 de 218,00 mil. euro;
      • 9 proiecte depuse in valoare de 9,98 mil. euro.

Submasura 4.3 „Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea si adaptarea infrastructurii agricole si silvice - componenta infrastructura de acces agricola”

      • alocare in anul 2015 de 25,00 mil. euro;
      • 35 proiecte depuse in valoare de 33,69 mil. euro.

Submasura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”

      • alocare in anul 2015 de 111,21 mil. euro;
      • 2.874 proiecte depuse in valoare de 120,86 mil. euro;
      • 834 proiecte selectate in valoare de 35,49 mil. euro prin rapoartele de selectie aferente lunilor aprilie, mai, iunie, iulie si august.

Submasura 6.2 „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale”

      • alocare in anul 2015 de 44,16 mil. euro;
      • 1.000 proiecte depuse in valoare de 60,06 mil. euro.

Submasura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”

      • alocare in anul 2015 de 72,85 mil. euro;
      • 928 proiecte depuse in valoare de 13,92 mil. euro;
      • 13 proiecte selectate in valoare de 0,20 mil. euro prin raportul de selectie aferent lunii august.

Submasura 6.4 „Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole”

      • alocare in anul 2015 de 57,21 mil. euro;
      • 502 proiecte depuse in valoare de 76,16 mil. euro.

Submasura 7.2 „Investitii in crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica”

      • alocare in anul 2015 de 552,00 mil. euro;
      • 507 proiecte depuse in valoare de 502,76 mil. euro.

Submasura 7.6 „Investitii asociate cu protejarea patrimoniului cultural”

      • alocare in anul 2015 de 97,00 mil. euro;
      • 40 proiecte depuse in valoare de 12,64 mil. euro.

Submasura 19.1 „Sprijin pregatitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locala”

      • alocare in anul 2015 de 2,40 mil. euro;
      • 180 proiecte depuse in valoare de 2,43 mil. euro;
      • 175 proiecte selectate in valoare de 2,38 mil. euro aferente raportului de selectie.

 

De asemenea, pana in 10 iulie, s-a desfasurat de catre APIA Campania de primire a cererilor unice de plata pentru anul 2015, fiind solicitate urmatoarele sume:

      • Masura 10 „Agromediu si clima” – 28,91 mil. euro;
      • Masura 11 „Agricultura ecologica” – 12,22 mil. euro;
      • Masura 13 „Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice” – 231,53 mil. euro.

 

 

Lansare de noi masuri in cursul anului 2016

Pilonul II PNDR

Prima lansare a sesiunii de proiecte Alocare totala 2014-2020 -mil. euro-
M1 Transfer de cunostinte 67
M2 Consiliere 71
sM4.2 Schemele de ajutor de stat regional si de minimis (pentru consultanta) aferente submasurilor 4.2 - Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole si 4.2.a - Investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole din sectorul pomicol 137
sM4.3 Infrastructura de acces silvica 100
sM 6.5 Schema pentru micii fermieri 112
M8 Impadurirea si crearea de suprafete impadurite 125
M 9 Grupuri de producatori 20
M15 Plati pentru silvo-mediu 118
M16 Cooperare 31
M 17 Fond Mutual 200
M 19.2 +19.4 Leader- Implementarea SDL 636

(Alocarea anului 2016 va fi propusa si adoptata in Comitetul de monitorizare)

M.A.D.R.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

 

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>