Din 20 dec. 2023 se lanseaza sesiunile pentru investitii in sectorul zootehnic si in procesare

DR 20 si DR22 - MADR anunta lansarea a doua sesiuni importante de finantareMADR va lansa in data de 20 decembrie 2023 doua sesiuni de finantare pentru interventii din cadrul PS PAC 2023-2027, astfel:

Interventia DR 20 - „Investitii in sectorul zootehnic, care vizeaza consolidarea orientarii catre piata si sporirea competitivitatii fermelor agricole. Aceasta initiativa are ca obiectiv imbunatatirea performantelor generale ale exploatatiilor zootehnice, modernizarea sectorului agricol prin stimularea cercetarii, tehnologiei si digitalizarii, precum si cresterea valorii adaugate a produselor agricole prin procesarea acestora la nivelul fermei. Programul este deschis fermierilor, cooperativelor agricole, societatilor cooperative si grupurilor/organizatiilor de producatori recunoscute de MADR. Sprijinul nerambursabil este acordat fermierilor, excluzand persoanele fizice, cu o valoare maxima de 2.000.000 euro/proiect. Pentru proiectele axate exclusiv pe achizitia de utilaje si echipamente agricole, sprijinul public poate atinge suma de 300.000 euro/proiect. Intensitatea sprijinului public nerambursabil este de maximum 65% din costurile eligibile per proiect, contribuind astfel la sustinerea investitiilor in sectorul zootehnic.

Sesiunea se va desfasura in intervalul: 20 decembrie 2023, ora 9.00 – 30 aprilie 2024, ora 16.00.

Alocarea financiara pentru sesiunea de depunere proiecte este de 224.610.728 Euro din care:

    • Componenta sector bovine (inclusiv bubaline) – 67.383.218,40 Euro
    • Componenta sector suine – 98.828.720,32 Euro
    • Componenta sector ovine-caprine – 15.722.750,96 Euro
    • Componenta pasari de curte (altele decat gaini ouatoare vizate de componenta V) si alte animale de ferma, inclusiv albinele – 22.461.072,8 Euro
    • Componenta gaini ouatoare – modernizare pentru trecerea de la baterii imbunatatite la sisteme alternative de crestere – 20.214.965,52 Euro

 

Interventia DR 22 - „Investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole”, ce are ca obiectiv consolidarea orientarii catre piata si sporirea competitivitatii fermelor agricole, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. De asemenea, se inscrie in eforturile de atenuare a schimbarilor climatice si adaptare la acestea, contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. In plus, se propune promovarea ocuparii fortei de munca, cresterea economica si egalitatea de gen in agricultura, inclusiv prin implicarea femeilor in acest domeniu. Bioeconomia circulara si silvicultura sustenabila completeaza setul de obiective pentru dezvoltarea rurala durabila.

Beneficiari ai acestei interventii pot fi:

    • Formele asociative cu rol economic: cooperative agricole si societati cooperative, conform legislatiei nationale, precum si grupuri si organizatii de producatori recunoscute de MADR.
    • Alti operatori economici: IMM-uri conform Legii nr. 346/2004, intreprinderi mari, inclusiv fermieri incadrati in statutul de IMM/ intreprindere mare.

 

Rata sprijinului public nerambursabil este de 65% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri, forme asociative si alte intreprinderi. Suma maxima de finantare variaza in functie de tipul proiectului:

    • Maximum 3 milioane euro/proiect pentru investitii de modernizare.
    • Maximum 10 milioane euro/proiect pentru investitii de infiintare cu cel putin investitii de procesare in sectoarele legume-fructe, industria de morarit, ulei si nutreturi combinate.
    • Maximum 7 milioane euro/proiect pentru celelalte investitii de infiintare.

 

Sesiunea se va desfasura in intervalul: 20 decembrie 2023, ora 9.00 – 30 aprilie 2024, ora 16.00.

Alocarea financiara pentru sesiunea de depunere proiecte este de 210.300.000 Euro.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale incurajeaza tinerii fermieri romani sa participe activ la aceste sesiuni de depunere a cererilor de finantare, subliniind importanta investitiilor in modernizarea sectorului agricol, alimentar si promovarea practicilor sustenabile.

 

 

Conditiile accesarii fondurilor europene pentru investitii in sectorul zootehnic si in procesare

In vederea lansarii sesiunilor de primire a cererilor de finantare pentru investitii in sectorul zootehnic si in unitati de procesare a produselor agricole si pomicole, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat in data de 4 decembrie 2023 versiunea finala a Ghidului solicitantului pentru DR-20 Investitii in sectorul zootehnic si pentru DR-22 Investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole. Ambele interventii sunt finantate prin Planul Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027).

Valoarea maxima a fondurilor europene care se pot obtine pentru investitii in sectorul zootehnic prin DR-20 este de 2.000.000 euro/ proiect, iar in cazul investitiilor care isi propun exclusiv simpla achizitie de utilaje si echipamente agricole, valoarea maxima a sprijinului public este de 300.000 euro/ proiect. Sprijinului public nerambursabil, raportat la costurile eligibile per proiect, este de maximum 65% din costurile eligibile.

Dintre investitiile eligibile prin interventia DR-20, amintim infiintarea, extinderea si modernizarea adaposturilor de animale, dotarea exploatatiei cu utilaje agricole, cu remorci si semiremorci tehnologice specializate pentru activitatea agricola, precum si cu utilajele agricole necesare asigurarii bazei furajere. Sunt eligibile si investitiile pentru infiintarea, extinderea si modernizarea unitatilor de conditionare si depozitare, investitiile necesare reproductiei, infiintarea sau dezvoltarea componentei de comercializare la nivel de exploatatie – inclusiv magazinele la poarta fermei sau rulotele alimentare prin care vor fi comercializate exclusiv propriile produse agricole.

In cadrul interventiei DR-22, valoarea finantarii acordate este de maximum10.000.000 de euro/ proiect pentru infiintarea unitatilor de procesare pentru sectoarele legume-fructe, industria de morarit, ulei si nutreturi combinate. Tot prin DR-22 se pot obtine fonduri de cel mult7.000.000 de euro/ proiect pentru alte investitiide infiintare decat cele mentionate anterior si de maximum 3.000.000 de euro/ proiect pentru investitii de modernizare.

Prin interventia DR-22, sunt eligibile investitii in constructia si dotarea unitatilor de conditionare, depozitare si procesare, in infrastructura interna si in utilitati, precum si cheltuieli pentru asigurarea respectarii conditiilor de igiena si a fluxului tehnologic, cheltuieli aferente marketingului produselor obtinute (echipamente pentru etichetarea, ambalarea produselor), cheltuieli aferente comercializarii produselor etc.

Conform Regulamentului de organizare si functionare al procesului de selectie si al procesului de verificare si solutionare a contestatiilor pentru proiectele aferente interventiilor de dezvoltare rurala din PS 2023 – 2027, sesiunea de depunere a solicitarilor de finantare se deschide dupa 15 zile calendaristice de la publicarea pe site-ul AFIR a Ghidului solicitantului si a fisei de evaluare generala a proiectului.

Pentru elaborarea documentatiei necesare depunerii cererii de finantare, toti cei interesati au la dispozitie pe pagina www.afir.ro, la sectiunea Finantare, Ghidul solicitantului si anexele aferente DR-20 (click aici) si DR-22 (click aici).

MADR/AFIR

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>