Sprijinul financiar pentru incurajarea consumului de fructe proaspete in scoli

Sprijin financiar fructe in scoliProgramul de incurajare a consumului de fructe in scoli este o masura menita sa incurajeze consumul de fructe proaspete in scoli si sa promoveze formarea de obiceiuri alimentare sanatoase si prevenirea diferitelor afectiuni de sanatate. Deasemenea in cadrul Programului de incurajare a consumului de fructe in scoli se vor implementa si o serie de masuri adiacente precum: Organizarea de vizite la ferme pomicole sau legumicole, organizarea de concursuri sau zile tematice dedicate consumului de fructe si legume.

 

Distributia de Mere - Sprijin financiar pentru programe cu impact social

Obiectiv: Programul de incurajare a consumului de fructe in scoli este o masura menita sa incurajeze consumul de fructe proaspete in scoli si sa promoveze formarea de obiceiuri alimentare sanatoase si prevenirea diferitelor afectiuni de sanatate (diabet, boli cardiovasculare si obezitate infantila), constientizand avantajele cu caracter nutritional si fiziologic privind aportul de vitamine si minerale prin consumul de fructe in stare proaspata.


BENEFICIARI

Beneficiari sunt elevii din clasele l-VIII, din scolile primare si gimnaziale, autorizate/acreditate de Ministerul Educatiei Nationale, incepand cu anul scolar 2012-2013, de prevederile programului beneficiaza si elevii din clasa pregatitoare, care frecventeaza invatamantul de stat si privat autorizat/acreditat.


SOLICITANTII AJUTORULUI COMUNITAR

sunt consiliile judetene si primariile sectoarelor municipiului Bucuresti, care administreaza activitatea de distributie a fructelor in institutiile scolare, efectueaza plata catre furnizorii acestor produse si indeplinesc conditiile de aprobare.


VALOAREA AJUTORULUI FINANCIAR

incepand cu anul scolar 2010-2011, fructele distribuite elevilor, perioada si frecventa distributiei, precum si limita valorii zilnice/elev se stabilesc si se actualizeaza anual prin Hotarare a Guvernului, in functie de evolutia preturilorsi tarifelor.


CALITATEA, PREZENTAREA Sl MARCAJUL MERELOR DISTRIBUITE

Caracteristicile generale ale merelor distribuite elevilor sunt cuprinse in Anexa la OMADR nr. 243 din 5 noiembrie 2012, privind specificatiile tehnice ale caietelor de sarcini pentru procedurile de atribuire a contractelor de furnizare a fructelor proaspete in scoli.

In aplicarea art. 1 alin. (1) din O.U.G. nr. 24/2010 privind implementarea programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli, aprobata cu modificari prin Legea nr. 195/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se vor furniza mere cu o greutate minima de 100 grame, incadrate la categoria "Extra" si/sau categoria I, conform Standardului de comercializare pentru mere, prevazut in anexa I "Standarde de comercializare prevazute la articolul 3" - partea B "Standarde de comercializare specifice" - Partea 1 "Standard de comercializare pentru mere" la Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei din 7 iunie 2011 de stabilire a normelor de aplicare a Reg. (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului in ceea ce priveste sectorul fructelor si legumelor si sectorul fructelor si legumelor prelucrate.

Se vor asigura transportul si distributia merelor zilnic, bisaptamanal sau saptamanal la destinatar (institutiile de invatamant).

Prezentarea merelor se va face in ambalaje care sa permita numararea cu usurinta a bucatilor.

Pe ambalaje trebuie inscriptionate in mod obligatoriu:

    • denumirea produsului;
    • cantitatea neta exprimata in kg si numarul de bucati;
    • mentiunea privind greutatea minima de 100 grame/bucata;
    • conditii de depozitare;
    • denumirea si adresa furnizorului;
    • mentiunea privind lotul;
    • mentiunea „PRODUS DISTRIBUIT GRATUIT CONFORM O.U.G. 24/2010, APROBATA CU MODIFICARILE Sl COMPLETARILE ULTERIOARE. ESTE INTERZISA COMERCIALIZAREA!";
    • data expirarii.


Merele trebuie sa fie intregi, sanatoase, spalate, curate, fara materii straine vizibile, fara urme de atacuri de boli si daunatori, fara umiditate externa in exces, fara miros sau gust strain, sa reziste la transport si manipulare.

Loturile de mere destinate Programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli - distributia de mere vor fi insotite de:

    • buletine de analiza privind continutul reziduurilor de pesticide si metale grele, care vor fi emise inainte de inceperea distributiei fructelor, aferente loturilor respective. Daca in perioada derularii distributiei apar situatii independente de vointa furnizorului, de natura sa afecteze loturile de mere destinate programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli, acestea vor fi insotite de buletine de analize privind continutul de alti contaminanti. Buletinele de analiza se elibereaza de laboratoare nationale sau comunitare acreditate in conformitate cu ISO EN 17025."
    • avize de expeditie care trebuie sa indice denumirea produsului, soiul, categoria, numarul lotului din care s-au furnizat si cantitatea de mere furnizata, exprimata in kilograme, si numarul de bucati;
    • certificate de conformitate emise conform Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale - OMADR nr. 420/2008 privind stabilirea atributiilor Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic in Producerea si Valorificarea Legumelor si Fructelor;
    • certificate de calitate emise de furnizor.


ETAPELE DE DESFASURARE

1.  Aprobarea solicitantilor de ajutor financiar
Aprobarea solicitantilor se face in urma depunerii cererii de aprobare, in care sunt luate angajamente scrise privind respectarea regulilor acestei masuri, specificate in regulamentul european si legislatia nationala, fata de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura APIA.

2.  Solicitarea ajutorului financiar
Solicitarea ajutorului financiar se realizeaza prin intermediul formularului de cerere de plata a ajutorului financiar.

Incepand cu anul scolar 2012-2013, solicitantii ajutorului financiar vor transmite cererea de plata si in sistem electronic, dupa validarea acesteia, prin intermediul unui program informatic distinct de sistemul informatic actual de la APIA.

Documentele care trebuie sa insoteasca cererea de plata sunt:

    • buletinele de analiza ale loturilor de mere furnizate in perioada cererii respective, avand inscrisa mentiunea „Conform cu originalul", in cazul in care acestea sunt prezente in copie;
    • desfasuratorul cu institutiile scolare beneficiare; acesta va fi transmis la APIA prin intermediul sistemului informatic dupa validarea acesteia;
    • declaratia furnizorului/furnizorilor privind provenienta merelor, in original, specificandu-se numele si adresa producatorului, numarul/numerele lotului/loturilor din care s-au furnizat merele, soiul, categoria, anul recoltarii si greutatea minima a merelor furnizate, numarul/data emiterii buletinelor de analiza aferente lotului/loturilor, numarul/data emiterii certificatelor de conformitate aferente lotului/loturilor, cantitatea de mere furnizata institutiilor scolare din judetul respectiv, daca a mai furnizat mere din lotul respectiv pentru programul fructe in scoli in alt judet/judete, cantitatea furnizata, exprimata in bucati si kg, precum si cantitatea totala, exprimata in kg, a lotului respectiv;
    • copiile facturilor pentru merele furnizate in perioada cererii pentru care se solicita sprijinul financiar;
    • dovada platii catre furnizor a merelor facturate, in copie (ordin de plata si extras de cont bancar stampilat de banca/trezorerie);
    • adresa de la inspectoratul scolar judetean si Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti, dupa caz, in original, in care trebuie sa fie specificat numarul total al zilelor de scoala pentru perioada cererii de plata si numarul de elevi beneficiari pentru fiecare institutie de invatamant;
    • copia contractului de furnizare a merelor in institutiile de invatamant, incheiat intre solicitant si furnizor, care trebuie sa contina inscrisul Conform cu originalul.
    • centralizatorul avizelor emise pentru fiecare institutie de invatamant la care a furnizat mere in perioada cererii de plata, intocmit de furnizor;
    • dovada de identitate financiara;
    • certificate de conformitate emise conform OMADR nr. 420/2008 privind stabilirea atributiilor Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic in producerea si Valorificarea Legumelor si Fructelor pentru loturile de mere furnizate in perioada cererii respective, avand inscrisa mentiunea Conform cu originalul, in cazul in care acestea sunt prezente in copie;
    • comunicarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata repartizate prin hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, pentru consiliile locale ale sectoarelor Municipiului Bucuresti, in copie, avand inscrisa mentiunea Conform cu originalul;
    • copie dupa contractul de furnizare a merelor incheiat intre furnizor si producator care trebuie sa contina inscrisul Conform cu originalul. Cantitatile contractate de furnizor de la producator/producatori trebuie sa acopere cantitatile solicitate de fiecare consiliu judetean, respectiv primariile sectoarelor municipiului Bucuresti.
    • certificate de calitate emise de furnizor.


Cererile de plata se depun de doua ori pe an, conform structurii anului scolar, pentru doua semestre, dupa incheierea fiecarui semestru scolar. Cu exceptia cazurilor de forta majora, pentru a fi valabile, cererile de plata a ajutorului trebuie sa fie completate corect si depuse cel tarziu pana in ultima zi a celei de-a treia luni care urmeaza dupa incheierea perioadei la care se refera cererea.

Penalitati pentru cererile de plata depuse cu intarziere. Depasirea termenului de depunere a cererii de plata atrage dupa sine urmatoarele reduceri ale ajutorului financiar:

    • 5%, daca depasirea este mai mica sau egala cu o luna;
    • 10%, daca depasirea este mai mare de o luna, dar mai mica de doua luni;
    • in cazul in care termenul se depaseste cu mai mult de doua luni, ajutorul se reduce in plus cu 1% pe zi suplimentara de intarziere.


3.  Controlul la nivelul solicitantilor si beneficiarilor
Inspectorii APIA sau ai organismelor de control competente vor face vizite de inspectie solicitantilor si institutiilor scolare, pentru confirmarea dreptului la ajutorul solicitat.

4.  Plata ajutorului financiar
Ajutorul financiar este platit de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura in termen de trei luni de la data depunerii cererii de plata corect completata si valabila, cu exceptia cazului in care s-au initiat anchete administrative.



MASURI ADIACENTE in cadrul Programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli

Conform Strategiei nationale privind programul de incurajare a consumului de fructe in scoli si a hotararii anuale a Guvernului, privind stabilirea fructelor distribuite, a perioadei si frecventei distributiei, a limitei valorii zilnice/elev si a masurilor adiacente distributiei de fructe, a bugetului aferent acestora, precum si a modalitatii de implementare efectiva si de gestionare la nivelul administratiei publice, in cadrul Programului de incurajare a consumului de fructe in scoli se vor implementa urmatoarele masuri adiacente:

    1. Organizarea de vizite la ferme pomicole sau legumicole, la statiuni de cercetare pomicola sau legumicola, la zilele recoltei, expozitii, targuri sau alte evenimente si/sau activitati similare;
    2. Organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe si/sau legume, inclusiv degustarea de fructe si/sau legume, cu acordarea de premii, precum si organizarea de activitati de gradinarit la nivelul scolii;
    3. Organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe si legume sau de activitati educative practice.

Solicitantii de ajutor financiar opteaza, in functie de buget si de preferinte, pentru masurile adiacente pe care le vor implementa.


OBIECTIVELE SCHEMEI

    • Constientizarea elevilor asupra unei alimentatii sanatoase bazate pe consumul de fructe si legume;
    • Deprinderea si fixarea unor obiceiuri alimentare sanatoase in randul elevilor si prevenirea diferitelor afectiuni de sanatate (diabet, boli cardiovasculare si obezitate infantila), mediatizand avantajele cu caracter nutritional si fiziologic privind aportul de vitamine si minerale prin consumul de fructe si legume in stare proaspata.


BENEFICIARII AJUTORULUI FINANCIAR

elevii din clasele I-VIII care frecventeaza invatamantul de stat si privat autorizat/acreditat de Ministerului Educatiei Nationale. De prevederile programului beneficiaza si elevii din clasa pregatitoare care frecventeaza invatamantul de stat si privat autorizat/acreditat.

Solicitantii ajutorului financiar pot fi consiliile judetene si primariile sectoarelor municipiului Bucuresti care administreaza activitatea de distributie a fructelor in institutiile de invatamant publice si private autorizate/acreditate de Ministerul Educatiei Nationale si care efectueaza plata catre furnizorii acestora.


VALOAREA AJUTORULUI FINANCIAR

Valoarea ajutorului financiar reprezinta maximum 15% din fondurile alocate consiliilor judetene si primariilor sectoarelor municipiului Bucuresti, pentru acordarea gratuita a merelor.

Finantarea ajutorului financiar pentru implementarea masurilor adiacente se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul MADR si reprezinta sprijin financiar din FEGA si din contributie publica nationala totala. Contributia publica nationala totala se compune din cofinantare publica de minimum 11% din valoarea sprijinului acordat prin FEGA si taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiei de produse si prestarilor de servicii.


ETAPELE DE DESFASURARE

1.  Solicitarea ajutorului financiar.
Aceasta se realizeaza prin intermediul formularului de cerere de plata a ajutorului financiar. Documentele care trebuie sa insoteasca cererea de plata sunt:

    • dovada de identitate financiara;
    • copie de pe BI/CI a reprezentantului legal al solicitantului;
    • adresa de la Inspectoratul scolar judetean sau Inspectoratele sectoarelor municipiului Bucuresti, dupa caz, in original, care trebuie sa specifice numarul total de elevi si numarul zilelor de scoala din perioada cererii, conform structurii anului scolar;
    • memoriu justificativ in care se vor prezenta actiunile desfasurate in vederea implementarii masurilor adiacente si cheltuielile efectuate pentru realizarea acestora;
    • documente justificative ale cheltuielilor efectuate, aferente perioadei pentru care se depune cererea, copia facturilor fiscale emise de furnizorii/prestatorii de materiale/servicii in baza contractelor incheiate, cu mentiunea Conform cu originalul si Bun de plata;
    • dovada platii catre prestatorii de servicii/furnizorii de materiale: ordin de plata si extras de cont bancar stampilat de banca/trezorerie, care trebuie sa contina inscrisul Conform cu originalul;
    • copia contractelor (sau a atribuirii de contracte) incheiate cu furnizorii si/sau prestatorii de materiale si/sau servicii.


2.  Depunerea cererilor de plata a ajutorului financiar
Cererea de plata trebuie sa fie depusa in original, de doua ori pe an, la incheierea fiecarui semestru scolar, doar pentru masurile adiacente implementate in cursul semestrului respectiv.


Pentru a fi valabila, cererea de plata trebuie sa fie completata corect, sa fie insotita de toate documentele justificative mentionate in procedura si sa fie depusa in termenul legal.

Solicitantul trebuie sa depuna cererea de plata pana cel tarziu in ultima zi a celei de a treia luni ce urmeaza perioadei care face obiectul respectivei cereri, exceptie facand invocarea de catre solicitant a cazului de forta majora.


Reduceri pentru cererile de plata depuse cu intarziere
Conform OUG nr. 24/2010, ajutorul financiar pentru cererile de plata depuse cu intarziere se plateste totusi, dar cu urmatoarele reduceri:

    • 5 %, daca depasirea este mai mica sau egala cu o luna;
    • 10 %, daca depasirea este mai mare de o luna, dar mai mica de doua luni;
    • 1% pe zi suplimentara daca termenul se depaseste cu mai mult de doua luni.


3.  Inspectia la nivelul solicitantilor si beneficiarilor
Inspectorii APIA sau ai organismelor de control competente vorface vizite de inspectie solicitantilor si institutiilor scolare, pentru confirmarea dreptului la ajutorul solicitat.


4. Plata ajutorului financiar
Ajutorul financiar este platit de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura in termen de trei luni de la data depunerii cererii de plata, valabila si corect completata, in afara cazului in care s-au initiat anchete administrative.


A.P.I.A.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura
www.apia.org.ro

 

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>