Noutatile aduse in Ghidului Solicitantului - Energie Regenerabila pentru sectorul agro-alimentar

Noutatile aduse de Versiunea 3 a Ghidului Solicitantului - Energie Regenerabila pentru sectorul agro-alimentarMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, anunta lansarea sesiunii de primire a solicitarilor de finantare pentru sprijinirea investitiilor in noi capacitati de producere a energiei electrice produsa din surse regenerabile pentru autoconsumul intreprinderilor din cadrul sectorului agricol si industriei alimentare:

Data si ora deschidere procedura de ofertare concurentiala: 20.11.2023 ora 8.00.

Data si ora inchidere procedura de ofertare concurentiala: 15.12.2023, ora 23.59.

Alocarea stabilita pentru 2023 este de 150 de milioane de euro, aceasta fiind in functie de capacitatile instalate la nivelul intreprinderii:

  • 100 de milioane de euro pentru capacitati instalate mai mici de 1 Megawatt (MW), din care 10 milioane de euro pentru energie eoliana si 90 de milioane de euro pentru energie solara;
  • 50 de milioane de euro, din care pentru energie eoliana 10 milioane de euro, iar pentru energie solara de 40 milioane de euro, pentru capacitati instalate mai mari de 1MW alocarea totala.


Valoarea ajutorului de stat este 100% nerambursabila, iar potentialii beneficiari pot depune mai multe proiecte, doar daca investitiile vizeaza locuri de consum diferite, cu incadrarea in limita sumei de 20.000.000 euro/ beneficiar.

Solicitarile de finantare prin Schema de ajutor de stat privind sprijinirea investitiilor in noi capacitati de producere a energiei electrice produsa din surse regenerabile pentru autoconsumul intreprinderilor din cadrul sectorului agricol si industriei alimentare se pot depune pe www.afir.ro

Schema de ajutor de stat privind sprijinirea investitiilor in noi capacitati de producere a energiei electrice produsa din surse regenerabile pentru autoconsumul intreprinderilor din cadrul sectorului agricol si industriei alimentare se finanteaza din Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei. Administratorul schemei de ajutor de stat este Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale.

Precizam ca, pentru energie eoliana, finantarea este de maximum 1.400.000 de euro/ MW pentru capacitati instalate mai mici sau egale de 1 MW si de maximum 700.000 euro/ MW capacitati instalate mai mari de 1 MW.

Pentru energia solara, valoarea sprijinului este de pana la 1.000.000 euro/ MW pentru capacitati instalate mai mici sau egale de 1 MW si de pana la 500.000 euro/ MW pentru capacitati instalate mai mari de 1 MW.

  • Beneficiarii eligibili: intreprinderile din sectorul agricol, intreprinderile din sectorul industriei alimentare, societatile agricole, precum si organizatii/federatii de organizatii din domeniul imbunatatirilor funciare.

 

! IMPORTANT:

Venind in sprijinul beneficiarilor, prin Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 493/2023 a fost aprobata modificarea Schemei de energie cu privire la faptul ca, dovada inscrierii in statutul societatii, intre altele, a activitatii privind producerea de energie electrica, corespunzatoare diviziunii 35: "Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat", clasa CAEN 3511 – Productia de energie electrica, se va prezenta la momentul contractarii. In vederea intocmirii documentatiei necesare accesarii acestei finantari, potentialii beneficiari au la dispozitie Ghidul solicitantului si anexele aferente Schemei de ajutor de stat pentru energie regenerabila pe pagina oficiala a Agentiei, www.afir.ro, in sectiunea Finantare.

Versiunea finala a Ghidului solicitantului, versiunea 3, aplicabila sesiunii deschise in intervalul 20 noiembrie – 15 decembrie 2023, include o serie de clarificari si completari privind domeniul de aplicare, categoria de beneficiari, eligibilitatea proiectului.

 

INFORMATII SUPLIMENTARE:

Ghidului Solicitantului aferent Schemei de ajutor de stat privind sprijinirea investitiilor in noi capacitati de producere a energiei electrice produsa din surse regenerabile pentru autoconsumul intreprinderilor din sectorul agricol si industriei alimentare, Versiunea 3, aduce urmatoarele clarificari in sprijinul potentialilor beneficiari.

 

Referinta Versiunea anterioara Versiunea actuala
Pag. 4,Cap 1, paragraf 2 Prezentul ghid (...) din surse regenerabile eoline si solare pentru autoconsum, realizate de intreprinderile din cadrul (…). Prezentul ghid (...) din surse regenerabile eoline si solare pentru autoconsum, exclusiv pentru activitatea desfasurata conform codurilor CAEN eligibile pentru schema, realizate de intreprinderile din cadrul (...).
Pag. 6 a) Intreprinderile din sectorul agricol (...), legal constituite;b) Intreprinderile din sectorul industriei alimentare (microintreprinderi, intreprinderi mici, mijlocii si intreprinderi mari, inclusiv PFA, II, IF), legal constituite si inregistrate la ONRC; a) Intreprinderile din sectorul agricol (...), societati agricole, legal constituite;b) Intreprinderile din sectorul industriei alimentare (microintreprinderi, intreprinderi mici, mijlocii si intreprinderi mari, inclusiv PFA, II, IF), legal constituite;
Pag. 6 La momentul depunerii proiectelor, solicitantii sprijinului (…) de energie electrica, dupa caz. La momentul contractarii solicitantii sprijinului (…) de energie electrica, dupa caz.
Pag. 7 • Nu sunt eligibile proiectele de investitii care sunt propuse pentru a inlocui capacitati mai vechi de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie solara si eoliana si nici proiectele care nu au prevazut un autoconsum de minimum 70% din energia electrica produsa prin capacitatea nou instalata. • Nu sunt eligibile proiectele de investitii care sunt propuse pentru a inlocui capacitati mai vechi de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie solara si eoliana, proiectele care sunt propuse pentru a extinde capacitati existente de producere a energiei electrice din sursele regenerabile si nici proiectele care nu au prevazut un autoconsum de minimum 70% (...).
Pag. 7 • Autoconsumul se refera la energia produsa, livrata si utilizata local de catre beneficiar si care reprezinta minimum 70 % din productia pe un an al centralei regenerabile finantate. • Autoconsumul se refera la energia produsa, livrata si utilizata de catre beneficiar exclusiv pentru activitatea desfasurata conform codurilor CAEN eligibile pentru schema (COD CAEN 01, COD CAEN 10, COD CAEN 11) si care reprezinta minimum 70% din productia pe un an al centralei regenerabile finantate.
Pag. 8 I – C < 30% P, unde:I = Cantitatea anuala de energie electrica injectata in retea, avand la baza ca document justificativ facturile emise de furnizorC = Cantitatea anuala de energie electrica consumata din retea, avand la baza ca document justificativ facturile emise de furnizorP = Cantitatea anuala de energie electrica produsa de centrala electrica instalata, avand la baza ca document justificativ productia inregistrata de contorul centralei. I – C <= 30% P, unde:P = cantitatea anuala de energie electrica produsa de centrala, avand la baza ca document justificativ productia inregistrata de contorul/sistemul SCADA al centralei;I = cantitatea anuala de energie electrica injectata in retea, avand la baza ca document justificativ facturile emise de furnizor in cazul prosumatorilor sau procesele verbale de citire contor emise de catre operatorul de distributie in cazul instalatiilor cu Pi mai mare de 400 kW;C = Cantitatea anuala de energie electrica consumata din retea, avand la baza ca document justificativ facturile emise de furnizor.
Pag. 8 La nivel de proiect, acest indicator reprezinta capacitatea nou instalata de producere a energiei din surse regenerabile eoliana, solara. In cazul energiei produsa din sursa regenerabila solara, acest indicator reprezinta capacitatea nou instalata obtinuta prin insumarea puterii panourilor fotovoltaice (puterea in curent continuu). In cazul energiei produsa din sursa regenerabila solara, acest indicator reprezinta capacitatea nou instalata obtinuta prin insumarea puterii nominale a invertoarelor (puterea in curent alternativ). In situatia in care puterea in invertoare este mai mare decat cea instalata in panouri fotovoltaice se va utiliza valoarea cea mai mica dintre cele doua la calculul indicatorului si a ajutorului de stat solicitat si eliminarea mentiunii In cazul energiei produsa din sursa regenerabila solara, acest indicator reprezinta capacitatea nou instalata obtinuta prin insumarea puterii panourilor fotovoltaice (puterea in curent continuu).
Pag. 12 Solicitantul trebuie sa faca dovada dreptului de folosinta al terenului/cladirii pe care se realizeaza investitia (ex: act de proprietate/ contract de concesiune/ superficie, etc.) valabil cel putin 5 ani (...) Codului civil. Solicitantul trebuie sa faca dovada dreptului de folosinta al terenului/cladirii pe care se realizeaza investitia (ex: act de proprietate/ contract de concesiune/ superficie/ comodat/ inchiriere, etc.) valabil cel putin 5 ani (...) Codului civil.
Pag. 14 Dovada consumurilor actuale, probata prin facturi si curbe de consum emise de furnizorul de energie pe parcursul ultimului an calendaristic, iar in cazul in care nu exista facturi la momentul depunerii cererii de finantare, consumul va fi estimat de catre proiectant; Dovada consumurilor actuale, exclusiv pentru activitatea desfasurata conform codurilor CAEN eligibile pentru schema, probata prin facturi din ultimul an calendaristic, iar in cazul in care nu exista facturi la momentul depunerii cererii de finantare, consumul va fi estimat de catre proiectant;
Pag. 16, litera l) Nu sunt eligibile proiectele care sunt propuse pentru a inlocui capacitati mai vechi de producere energie electrica din sursele regenerabile( eoliene/solare) si nici proiectele care nu au prevazut un autoconsum de minimum 70% din energia electrica produsa prin capacitatea nou instalata. Nu sunt (...) sursele regenerabile (eoliene/ solare), proiectele care sunt propuse pentru a extinde capacitati existente de producere a energie electrica din sursele regenerabile si nici proiectele care nu au prevazut un autoconsum de minimum 70% (...).
Pag. 25 In cazul proiectelor cu acelasi punctaj, departajarea acestora, se face in functie de valoarea eligibila a proiectului, exprimata in euro, in ordine crescatoare. In cazul proiectelor cu acelasi punctaj, departajarea acestora, se face in functie de valoarea totala a proiectului de investitii - prioritate primesc proiectele cu valoarea cea mai MARE.
Pag. 27   i) Audit electroenergetic pe echipamentele eligibile pentru autoconsum (pentru viitorii beneficiari, care au si obiecte de activitate, la locurile de productie sau de consum, autorizate conform codurilor CAEN, care nu sunt eligibile in cadrul Schemei de ajutor, conform cererilor de finantare).
Pag. 29 Beneficiarul va prezenta dosarul achizitiei ce va cuprinde: (...)- Contractul cu oferta tehnica si financiara pentru toti ofertantii; Beneficiarul va prezenta dosarul achizitiei ce va cuprinde: (...)- Oferta tehnica si financiara pentru toti ofertantii si contractul pentru ofertantul ales;
Pag. 30 2. sa mentina in functiune sistemul de producere a energiei electrice din surse regenerabile (eoline /solare) pentru autoconsum realizate prin program; 2. sa mentina in functiune sistemul de producere a energiei electrice din surse regenerabile (eoline /solare) pentru autoconsum realizate prin program exclusiv pentru activitatea desfasurata conform codurilor CAEN eligibile pentru schema (CAEN 01, CAEN 10, CAEN 11);
Pag. 34 A. Eligibilitatea solicitantuluia) Solicitantul face parte din (...)· Sunt constituiti si inregistrati la ONRC din Romania, sau, in cazul OUAI/FOUAI, daca sunt constituiti in conformitate cu prevederile Legii nr. 138/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv prezinta: A. Eligibilitatea solicitantuluia) Solicitantul (...)· Sunt constituiti in conformitate cu legislatia aplicabila in domeniu, respectiv prezinta:
Pag. 34 A. Eligibilitatea solicitantului1. este legal constituit si inregistrat la ONRC din Romania sau este constituit in conformitate cu prevederile Legii imbunatatirilor funciare nr. 138/ 2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare; A. Eligibilitatea solicitantului1. Sunt constituiti in conformitate cu legislatia aplicabila in domeniu;
Pag. 37 Se va verifica:• Existenta a trei oferte (...).Procesul verbal de adjudecare al ofertei castigatoare Se va verifica:• Existenta a trei oferte (...).Decizia de alegere a ofertei castigatoare
Pag. 38 Criteriul 3. Proiectele care vizeaza si capacitate de stocareProiectele care prevad in cadrul investitiei si capacitate de stocare care poate stoca minimul 50 % din productia de energie produsa prin capacitatea de productie de energie instalata prin proiect. Criteriul 3. Proiectele care vizeaza si capacitate de stocare1. Proiectele care prevad in cadrul investitiei si capacitate de stocare care poate stoca minim energia produsa de capacitatea de producere de energie (la puterea ei nominala) instalata prin proiect timp de 12 minute.Exemplu: pentru a putea primi punctele aferente trebuie ca o capacitate de producere de 1 MW sa stocheze 0,2 MWh (reprezentand stocarea energiei produse la puterea nominala a centralei timp de 12 minute).

MADR
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: &quot;APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri&quot;

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>