Gogosile de borangic al profesorului Pompiliu

bani.jpg

Am descoperit un personaj plin de idei, neobosit, care nu numai ca a invatat sa puna la treaba proiecte europene, cum e si cel cu viermii, dar isi invata si elevii sa nu mai "doarma" visand sa plece la munca in Spania sau Italia, dupa ce termina scoala, ci sa se apuce de o afacere aici, in tara.








"Trebuie sa ai curaj sa faci ceva in viata", e convingerea gazdei noastre. Barbatul caruia nu-i dai 60 de ani, desi spune ca atat are, ne invita apoi pe plantatia lui de dud, de 10.000 de metri patrati, ca doar de aici a inceput toata povestea viermilor de matase, cu sapte ani in urma.




Scurta poveste a gogosilor de matase

Chiar daca ii vezi atat de mici, viermii sunt adevarati devoratori ai vegetatiei. Ganditi-va ca toata "armata" din Agas consuma cateva sute de kilograme de frunze intr-o luna. Asa ca pana la ferma propriu-zisa trebuie pusa pe picioare o plantatie serioasa de duzi, lucru pe care profesorul Briceanu l-a facut inca din 2001. Abia dupa trei ani, cand mica padure a fost gata de "recolta", omul nostru a demarat si proiectul SAPARD, care a insemnat o investitie de 31.143 euro, jumatate fiind bani europeni, iar restul reprezentand contributie proprie. "Conditiile de baza ale proiectului au fost sa am o legatura stabila cu cei care imi furnizeaza materia prima, dar si sa am desfacerea asigurata", spune dascalul, care acum colaboreaza cu "Sericarom", o unitate de cercetare si crestere a viermilor de matase din Bucuresti. De acolo vin ouale si tot acolo se duc gogosile.

Dar intre cele doua "jaloane" trec 40 de zile. Mai intai trebuie sa treaca o luna pana cand viermele creste si e gata pentru a-si face o "fabrica" de matase. E chiar gogoasa pe care mica vietate si-o tese in jurul ei, ceea ce inseamna inca o saptamana cel putin. E un moment magic, in felul sau, cand viermele e pe cale sa se transforme in fluture, tocmai acolo, in acea "cochilie" de borangic. Dar nu se va ajunge pana in acea faza, pentru ca gogosile vor fi puse intr-o etuva, la o temperatura de 80 de grade, tocmai pentru ca larva sa fie ucisa. Daca nu se intampla asa, gogoasa va fi distrusa de fluturele pe cale sa se nasca. Treaba crescatorilor de viermi e sa obtina gogosile de matase. Mai departe, fiecare asemenea cocon, de culoare alba si de marimea unei alune, reprezinta materia prima pentru fabricile de textile. Firele sunt toarse ca si cum s-ar desira un ghem. si din aceste fibre se fac haine.




Trecutul glorios al viermilor din Romania

Cum nimeni nu se naste invatat, chiar si un cadru didactic a fost nevoit sa puna mana pe carte si sa afle totul despre cresterea viermilor de matase. A vrut sa incerce si meseria asta, veche de cand lumea. E o tehnica pusa la punct de chinezi, cu mai bine de 2.000 de ani inainte de Hristos.

Asa ca profesionistul din judetul Bacau ne-a expus amanunte si despre istoria unei industrii candva infloritoare si la noi. Atat de dezvoltata ajunsese activitatea asta incat Romania socialista era pe locul sase in lume si pe locul doi in Europa la productia de profil. Mai ales in conditiile in care fusesera amenajate adevarate paduri de duzi. Asta a insemnat doua milioane de asemenea arbori cultivati pe 5.000 de hectare. "Sericicultura se facea pe scara larga, in ferme specializate, inainte de 1989", povesteste Pompiliu Briceanu despre vremurile de mult apuse. Ba, mai mult, se facuse un "sport national" din culegerea frunzelor de dud, ca munca patriotica la care participau, vorba aia, toate categoriile sociale, dar mai ales elevii.

La ora asta, duzii de pe marginea soselelor nu mai sunt "la moda", nu mai intereseaza pe nimeni, ci ajung mai degraba lemne de foc. Ca sa revenim in prezent, trebuie sa spunem ca productia fermei din Agas e de aproximativ 600 de kilograme de gogosi pe an. Profitul e suficient de atractiv. Crescatorul ia, spre exemplu, o cutie cu zece grame de oua, pe care plateste 10 lei. Din acel telai, cum e denumirea tehnica, scoate 20 de kilograme de gogosi. Iar un kilogram de gogosi se vinde cu 18 lei.




Polivalenta in agricultura

Sa faci o afacere inseamna, mai ales, sa ai idei si curaj. Asta le spune profesorul Pompiliu elevilor sai. "Unii ma intreaba ce drum sa urmeze in viata", povesteste cel care e cadru didactic la un liceu din Comanesti, un oras din acelasi judet Bacau, nu departe de ferma viermilor de matase. Zona e dominata, de 18 ani incoace, de ideea tinerilor de a pleca la munca in Spania si Italia. "Eu le spun ca, decat sa faca tot felul de munci necalificate in Occident, mai bine e sa ramana in tara si sa inceapa o afacere. Exista multe oportunitati, incep sa vina banii europeni. Nu e usor, dar trebuie sa te lupti daca vrei sa invingi", auzim cuvintele apasate ale celui care e la catedra de 32 de ani ca profesor de tehnologie. Ba, mai mult, ar vrea sa-si aduca elevii la fermele sale, sa le arate cum merge treaba, poate le da idei pentru un plan de viitor. Dascalul nu creste doar viermi de matase, ci si melci. "Treaba cu gasteropodele am inceput-o in 2006, pe trei hectare de teren, aproape de Comanesti."

Un dascal din judetul Bacau a realizat o ferma pentru cresterea viermilor de matase cu ajutorul unei finantari SAPARD in valoare de 31 mii de euro.

Profesorul incearca sa le insufle si elevilor sai dorinta de a se apuca de afaceri cu fonduri europene. El ii incurajeaza pe copii sa faca proiecte viabile in Romania in loc sa plece sa munceasca in Italia si Spania.

Sericicultura este una dintre cele mai vechi indeletniciri, fiind inventata de chinezi cu mai mult de 2.000 de ani inainte de Hristos. Inainte de 1989 Romania era pe locul doi in Europa in ceea ce priveste productia "gogosilor" de matase.

Facem liniste in camera mica, plina cu rafturi pana in tavan. Niste blocuri in care locuiesc viermii. Pe fiecare etaj e cate o "padure" din frunze de dud pe care "plutesc" mii de vietuitoare de culoare pamantie, lunguiete, dolofane si mereu infometate. Se aude un zgomot surd. Un fosnet. E chiar "plimbarea" larvelor pe frunze. Pentru ca nevertebratele sa aiba o viata dulce, trebuie ca incaperile sa nu aiba multa lumina si sa fie umezeala. Aceasta e ferma profesorului Pompiliu Briceanu din comuna bacauana Agas.




Lectii despre afaceri

De bani n-a dus grija, avand in vedere ca profesorul mai e si patronul catorva magazine din Comanesti. Primul business l-a facut imediat dupa 1990, cu o sala de jocuri. "Am si acum multe idei de afaceri. Nu stiu pe cate le voi duce la bun sfarsit", adauga barbatul, iar exemplul cel mai bun e proiectul unui azil de lux pentru batranii cu posibilitati financiare. Dar ce il dezamageste cel mai mult e atitudinea multora dintre elevii sai, care nu se arata interesati sa ajunga prea curand pe propriile picioare. "Le-am tinut prelegeri despre ce inseamna o afacere, cum o demarezi, cum o administrezi, despre fondurile europene, dar putini sunt interesati de asa ceva, din pacate", zice intreprinzatorul, care are un sfat si pentru autoritati, legat de sustinerea celor care au idei si vor sa le puna in practica, fara sa mai existe atat de multa birocratie. "Romanii sunt oameni inteligenti care pot face multe lucruri bune, la oras sau la sat, dar cu conditia sa nu li se puna bete-n roate, ci sa fie sprijiniti", e concluzia profesorului, care e totusi optimist in privinta viitorului elevilor sai.


Autor Dan Gheorghe

Sursa: www.romanialibera.ro

Noutati

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

12-11-2023 Animale de companie

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

Fressnapf, liderul pietei europene in comercializarea produselor pentru animale de companie, implineste toamna aceasta un an de la deschiderea primului magazin din Romania. Compania a lansat in ultimele 12 luni 22 de magazine, dintre care sase in Bucuresti si imprejurimi, si a creat, astfel, peste 150 de locuri de munca. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

27-07-2023 Bovine

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

Masurile obligatorii pentru bunastarea animalelor in perioadele caniculare

11-07-2023 Animale

Masurile obligatorii pentru bunastarea animalelor in perioadele caniculare

Avand in vedere conditiile meteo care prevad pentru perioada urmatoare temperaturi foarte ridicate, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor reaminteste proprietarilor si detinatorilor de animale ca au obligatia de a respecta anumite masuri specifice care sa asigure protectia si bunastarea animalelor si sa evite aparitia stresului termic. Mai multe>>