Cresterea larvelor de viermi de matase

 

Larvele de varsta I - III;

Larvele de varsta IV -V.

.

 

 

 

 

Larvele de varsta I - III

Transferul larvelor in spatiile de crestere se face prin impachetarea acestora, impreuna cu frunza tocata, in hartie de ambalaj, sau asezarea pe tavi confectionate din materiale usoare pe care crescatorul le are la indemana.

Cresterea larvelor tinere se executa in spatii destinate larvelor de varsta I-III.

Spatiile de crestere mai intai sunt pregatite prin dezinfectare cu formol 4%, sulfat de cupru 5%, varuire si dotarea cu stelaje de crestere dezinfectate sicuratate.

Se recomanda ca temperatura sa fie constatanta si sa nu existe variatii mai mari de 1- 3 grade C in 24 de ore.

Atunci cand exista temperatura si umiditate ridicata, frunzele si excremetele fermenteaza impreuna si devin focare de infectie.

Cand exista temperatura si umiditate scazuta se prelungeste perioada larvara, creste riscul imbolnavirilor iar pofta de mancare scade simtitor.

Larvele de varsta I si II au nevoie de temperatura de 26-27 grade C, si umiditate a de 80-85%.

Larvele de varsta III au nevoie de temperatura de 25-26 grade C, si umiditate a de 75-80%.

Hranirea. Frunzele se pastreaza in incaperi cu temperatura de 10-15 grade C, si umiditatea de 75%. Frunzele se recolteaza intregi prin ciupire, fara sa fie strivite si dimineata pe racoare. Se culeg in cosuri mari. Frunzele culese pe ploaie se scutura bine de apa si se zvanta.Frunzele se toaca cu ajutorul cutitului de bucatarie in suvite subtiri de 0,5 cm pentru larvele de varsta I, 1-2 cm pentru varsta II si 2-3 cm pentru varsta III.

Rarirea si schimbarea asternutului. Pentru asigurarea unei densitati optime a larvelor se efectueaza rarirea acestora odata cu schimbarea asternutului. Larvele se muta impreuna cu hartia perforata pe suprafete de crestere libera.

Asternutul nu se schimba la varsa I, ci se schimba la varsta II si la varsta III si doar o singura data. La schimbarea asternutului se foloseste hartie perforata de 5 mm/varsta II si de 8 mm/varsta III. Schimbarea asternutului se face dimineata. Se aseaza hartia perforata sau plasa din material plastic peste larve. Se imprastie frunzele de dud. Si dupa aproximativ o ora se muta pe suprafata de crestere curata. Apoi astenutul vechi este indepartat si dus la platforma de gunoi sau este ars.

Ingrijirea larvelor pe timpul somnurilor. In decursul celor cinci faze de larva sunt trei somnuri cu o durata de 20-24 de ore. In aceste somnuri are loc naparlirea. Pe perioada somnului larvele nu se hranesc si nu se deranjeaza.

In aceasta perioad de somn , temperatura se ridica cu un grad iar umiditatea se reduce cu 5%. Se evita formearea unor curenti de aer prea puternici in incapere. Prima hranire se face cand cca. 90% din larve au iesit din somn.

 

 

 

Larvele de varsta IV -V (adulte)

In aceasta perioda, larvele se caracterizeaza prin consum mare de frunze, aproximativ 80% din necesarul de frunze pe intreaga perioda larvara, iar gradul de consumabilitatea este de 65 - 75% din frunza administrata.

Larvele au deasemenea o rezistenta redusa fata de temperatura peste 28 grade C, umiditatea peste 75% si aerisirea defectuoasa.

Valorificarea hranei este mai scazuta fata de larvele tinere.

Cresterea larvelor adulte se face numai in spatii dotate corespunzator si atestate de medicul veterinar, prin ridicarea probelor sanitare din fiecare spatiu de crestere.

Prima etapa de pregatire a spatiilor de crestere consta in repararea partilor deteriorate (acoperis, captuseli interioare, usi, ferestre, stelaje), inclusiv cosuri de nuiele, masini si utilaje.

In halele cu pardoseala de pamant se executa o dezinfectie a solului, dupa care se va executa sapatura cu cazmaua. La terminarea lucrarii se mai face o dezinfectie a solului, a peretilor si plafonului halei.

Inainte de populare se executa dezinfectia, dezinsectia si deratizarea.

Cresterea larvelor adulte se efectueaza cu frunza intreag sau cu lastari erbacei. Recoltarea frunzelor se face pe timp racoros, iar transportul se face cu remorci hipo si auto care au fost dezinfectate su curatate.

Este interzis stocarea frunzelor mai mult de o jumatate de ora dupa recoltarea din plantatie.

Administrarea hranei se face de cel putin patru ori pe zi. Asezarea frunzelor peste larve, se face cu multa atentie si sa le acopere bine. Lastarii se aseaza perpendicular la masa urmatoare, pentru a aerisi straturile si a rarii larvele pe verticala.

Consumul cel mai mare se realizeaza din ziua a cincea a varstei V, cand larvele mananca cu lacomie si acumuleaza matasa in organism.

La varsta IV (aproximativ 5 zile) asternutul se schimba o data iar la varsta V asternutul se schimba de cate ori este nevoie. La furajare cu frunza intreaga, pentru schimbarea asternutului se foloseste hartie perforata cu orificii de 13 mm.

Rarirea larvelor se face asigurandu-se 3 metri cubi de spatiu pentru larvele rezultate dintr-un gram de viermi de matase.

Se asigura o umiditate in spatiu de 65-70%. In zilele ploioase se va introduce sub stalaje var nestins. Spatiile se vor aerisi si ziua si noaptea. In zilele calduroase geamurile si usile pe partea umbrita trebuie sa fie in permanenta deschise.

Dupa cele 36-48 ore de somn dintre varstele IV si V larvele ies regenerate. Pe durata somnului se sisteaza furajarea in totalitate si se preseaza praf de var pentru a se usca asternutul.

Hranirea dupa iesirea din somn se efectueaza cand 90% din larve au naparlit.

Dupa parcurgerea varstei a V (aproximativ 9 zile), larvele ajung la ingogosare, devind transparente, cu o nuanta translucida, se retrag la marginea stelajelor, si cauta trei puncte de sprijin pentru urzit, lasand in urma lor fir de matase. In aceasta perioda se face ultimul schimb de asternut si se aseaza materialul de ingogosire.

Noutati

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

12-11-2023 Animale de companie

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

Fressnapf, liderul pietei europene in comercializarea produselor pentru animale de companie, implineste toamna aceasta un an de la deschiderea primului magazin din Romania. Compania a lansat in ultimele 12 luni 22 de magazine, dintre care sase in Bucuresti si imprejurimi, si a creat, astfel, peste 150 de locuri de munca. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

27-07-2023 Bovine

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

Masurile obligatorii pentru bunastarea animalelor in perioadele caniculare

11-07-2023 Animale

Masurile obligatorii pentru bunastarea animalelor in perioadele caniculare

Avand in vedere conditiile meteo care prevad pentru perioada urmatoare temperaturi foarte ridicate, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor reaminteste proprietarilor si detinatorilor de animale ca au obligatia de a respecta anumite masuri specifice care sa asigure protectia si bunastarea animalelor si sa evite aparitia stresului termic. Mai multe>>