Intretinerea libera, alternativa viabila pentru fermele de vaci de lapte

1vacifuraj.jpgPentru cresterea economicitatii producerii laptelui in fermele de vaci, masura principala ce se impune este reducerea costurilor cu forta de munca si totodata a maririi gradului de confort a animalelor. Pe langa confortul biologic se realizeaza si implementarea unui flux tehnologic fezabil, referitor la furajarea animalelor, mulsul si activitatea de reproductie.







Intretinerea nelegata (libera) a animalelor se poate practica in 2 variante tehnologice:

  • in adaposturi semideschise;
  • in adaposturi inchise.



Intretinerea in adaposturi semideschise
a fost prima varianta de intretinere libera si s-a bazat pe intretinerea in conditii cat mai naturale. Adapostul este de tip hala si este prevazut doar cu trei pereti Acesta se proiecteaza si se amplaseaza in asa fel incat partea deschisa sa fie orientata spre sud, peretele absent va fi substituit in perioadele reci cu prelata impermeabila astfel conceputa incat sa permita rularea si derularea rapida si cu usurinta.

Toata suprafata adapostului reprezinta zona de odihna a vacilor, iar in interior nici o amenajare. Pardoseala este acoperita cu un strat gros de paie, constituind un asternut permanent, care se improspateaza zilnic cu un strat de paie.

Asternutul permanent se evacueaza complet de regula de 2 ori pe an (primavara si toamna).

Padocul este in continuarea partii deschise a adapostului, vacile avand permanent acces liber la acesta. De regula acesta este betonat, facilitand evacuarea mecanizata a dejectiilor cu lama delta, IFRON, etc.

In padoc se gaseste ieslea pentru administrarea furajelor de volum, distribuirea acestora se face cu remorca tehnologica.

Adaparea se face din jgheaburi de adapare cu nivel constant, prevazute iarna cu sistem termostat.

Mulsul vacilor se efectuează in sala de muls, locul unde se administreaza si furajele concentrate in raport cu productia de lapte a vacilor.

Dezavantajele acestui sistem constau in faptul ca in perioada de iarna creste consumul de nutreturi pentru intretinerea functiilor vitale iar vacile cu productii mari de lapte nu-si pot exterioriza potentialul productiv ca urmare a temperaturilor scazute din timpul iernii si a deranjului reciproc din timpul odihnei. De asemenea consumul de paie pentru asternut este mult mai mare.

Din aceste considerente, nu s-au obtinut intotdeauna rezultatele scontate, fiind inlocuit cu noul sistem de intretinere in adapost inchis cu amenajarea interioara a celor trei spatii distincte.



Intretinerea vacilor in stabulatie libera in adaposturi inchise
este sistemul care se prectica tot mai mult datorita multiplelor avantaje pe care le are.

Adapostul are 4 pereti si usi largi de acces care comunica cu padocul. In interiorul adapostului se disting 3 zone functionale, de odihna, de furajare si de miscare.

Zona de odihna este reprezentata de cusetele individuale de odihna cu limitator de greban (o bara metalica montata in partea anterioara cusete). Aceasta bara obliga vaca sa faca un pas inapoi, astfel incat va defeca si va urina in afara cusetei si astfel zona de odihna va fi permanent curata.

Zona de furajare este amplasata in adapost pe un perete al acestuia sau la mijloc. Furajarea se face cu remorca tehnologica. Pe timp favorabil furajarea se va face in padoc in ieslea amplasata sub copertina.

Zona de circulatie este situata intre zona de odihna si cea de furajare dar mai jos cu 15 - 20 cm decat zona de odihna. Aceasta zona trebuie sa fie suficient de larga pentru a nu se incomoda vacile intre ele (una mananca, alta se plimba).

Pardoseala din zona de circulatie este din beton, iar evacuarea dejectiilor se face cu lopata mecanica tip delta intr-un canal de unde dejectiile sunt incarcate in remorca.

Mulgerea vacilor se face in sali speciale de muls, loc unde se administreaza si concentratele.

Avantajele acestui sistem de intretinere sunt :

se asigura conditii corespunzatoare de microclimat in adapost;

se asigura confort sporit in timpul odihnei;

se reduce incidenta ranirilor la uger si ongloane;

Sistemul de intretinere a vacilor de lapte in stabulatie libera in adaposturi inchise sau semideschise ofera animalelor un plus de confort, iar productiile obtinute cat si durata de exploatare sunt mai mari decat in sistemul legat.

Prin scaderea incidentei afectiunilor podale, posibilitatea depistarii la timp a caldurilor, miscarea animalelor, confera acestora un tonus muscular permanent scazand incidenta imbolnavirilor, reducandu-se distociile si afectiunile post – partum.

Constructiile se realizeaza din materiale usoare, relativ ieftine si durabile.



Ing. Anuta Magdin - (S.C.D.B.ARAD) – membra a consiliului consultativ- buletinul informativ Ex-Press Dairy


2vacifuraj.jpg

Noutati

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

25-01-2024 Pajisti pasuni fanete

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

27-07-2023 Bovine

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

07-03-2023 Pajisti pasuni fanete

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>

Carmen Avram: Romania are cel mai scump lapte din Europa, iar fermierii disperati isi sacrifica vacile

10-11-2022 Bovine

Carmen Avram: Romania are cel mai scump lapte din Europa, iar fermierii disperati isi sacrifica vacile

Criza energetica si penuria de furaje au adus sectorul laptelui din Romania in pragul falimentului. Paradoxul Romaniei e ca, desi, la lapte, are cea mai mare crestere de pret la raft din Uniunea Europeana - 64% - crescatorii de vaci primesc cel mai mic pret pe lapte din toata UE. Adica, 3 lei pe litru, in conditiile in care la raft laptele a ajuns si la 12 lei. Mai multe>>

Finalizarea lucrarilor de modernizare la ferma Apold si achizitia a 400 de vaci

15-10-2022 Bovine

Finalizarea lucrarilor de modernizare la ferma Apold si achizitia a 400 de vaci

DN AGRAR Group, cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania, cu productie de lapte de vaca si productie vegetala, a finalizat lucrarile de modernizare a salilor de muls la Ferma Apold. Investitia a constat in constructia unei noi sali de muls, la standarde internationale, care a fost finalizata in luna iunie si a fost finantata printr-un imprumut bancar, precum si renovarea salii de muls curente, a carei valoare de renovare s-a ridicat la suma de 100.000 euro si a fost finantata integral... Mai multe>>

Carnea de vita din rasa Sura de stepa, livrata direct de la Ferma de Biodiversitate Cobor

19-09-2022 Bovine

Carnea de vita din rasa Sura de stepa, livrata direct de la Ferma de Biodiversitate Cobor

Transilvania devine reper pe harta carnii de vita, prin introducerea pe piata a Surei de stepa. Ferma de Biodiversitate Cobor si-a deschis portile pentru o degustare de preparate din carne de Sura de stepa, urmand sa puna pe piata acest produs in luna octombrie. Numarul vitelor din aceasta rasa in pericol de disparitie nu este mai mare de 500 in Romania, iar la Cobor sunt aproximativ 100. Mai multe>>

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

15-07-2022 Bovine

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

Un metabolism in buna stare de functionare este important pentru toate mamiferele. La vacile de lapte cu productivitate mare el este si mai important, deoarece cantitatile zilnice de lapte produse sunt foarte ridicate si afecteaza nu numai nivelul substantelor minerale din organism (febra laptelui, de exemplu), ci mai ales metabolismul carbohidratilor. Mai multe>>

FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa eficientizam fermele de vaci?

18-04-2022 Bovine

FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa eficientizam fermele de vaci?

In data de 7 aprilie 2022, Asociatia Crescatorilor de Vaci – Baltata Romaneasca, Tip Simmental (ACVBR SIM) alaturi de Centrul de Inovare Digitala „Futures of Innovation Technologies” (CID FIT), coordonat de Iceberg Plus (ICE), au organizat evenimentul „FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa ne eficientizam fermele de vaci?”, parte din proiectul Smart Agri Hubs finantat prin Programul Orizont 2020 pentru Cercetare si Inovare al Comisiei Europene. Mai multe>>

Jurnalul unei vaci | Fertilitatea vacilor de lapte

31-03-2022 Bovine

Jurnalul unei vaci | Fertilitatea vacilor de lapte

Fertilitatea este unul dintre factorii majori care afecteaza eficienta oricarui efectiv de ferma. Poate reprezenta unul dintre costurile majore de productie si reprezinta, de asemenea, un domeniu in care se pot face imbunatatiri semnificative. Mai multe>>

Jurnalul unei vaci | Reproductia

17-03-2022 Bovine

Jurnalul unei vaci | Reproductia

Incepand de azi vom prezenta aspectele pe care atat cei care detin bovine in gospodarii dar si cei care au ferme ar trebui sa le ia in considerare. Vaca a reprezentat mereu pentru noi romanii un animal care ne-a fost alaturi la greu. Oferind tot ce aveam nevoie, a inceput sa dispara pe masura ce supermarket-ul a castigat teren in Romania. Mai multe>>