Unele particularitati in furajarea porcilor

Unele particularitati in furajarea porcinelorCunoscand importanta furajarii in cresterea porcinelor, facem o sinteza asupra unor aspecte legate de alimentatia porcinelor si cu unele referiri in utilizarea nutreturilor combinate. Ponderea de peste 65% a costurilor in producerea carnii de porc reprezinta contravaloarea hranei, in deosebi in varianta utilizarii nutreturilor combinate furnizate de fabrici specializate sau a celor realizate in ferme, din cereale macinate, cu adaos de concentrate proteino-vitamino-minerale.


Animal monogastric, ominvor, porcul valorifica si se hraneste deopotriva cu cereale, furaje verzi, suculente, reziduuri industriale alimentare, resturi culinare (din bucatarie) si, datorita particularitatilor de digestie, creste atat in ferme specializate cat si in peste 5 milioane de gospodarii rurale din tara. Schematic, digestia in aceasta specie se poate rezuma astfel: In cavitatea bucala are loc masticatia boabelor de cereale si a altor surse vegetale, iar dupa amestecarea acestora cu 3-4 l de saliva, bolul alimentar trece prin faringe si ajunge in stomac unde continua prelucrarea de catre sucul gastric. Din stomac, amestecul alimentar trece in intestinul subtire lung de 14-16 m, unde au loc prelucrari biochimice complexe si de unde proteinele, hidratii de carbon si grasimille sunt transformate in circulatia sangvina sub forma de aminoacizi, glucoaza, acizi grasi asimilabili si substante minerale, elemente nutritive de baza pentru productia de carne, grasime si lapte. Din intestinul subtire continutul alimentar trece in intestinul gros (lung de 4-5 m) unde devine consistent (deoarece apa a fost absorbita) si unde se poate observa resturi furajere nedigerate (ex-boabe de cereale, cand porcul nu consuma nutreturi combinate).

Cresterea corporala (sub forma de carne, grasime, oase, lapte, piele, par, sperma, organe etc) incepe imediat dupa fatare si continua pe tot parcursul perioadelor de crestere, ingrasare si finisare, fiind orientata spre obtinerea greutatii de 110 Kg/cap la varsta de maxim 7 luni. Componentele nutritive: proteina, amidonul, grasimile, sarurile minerale, (Ca, P, Na, CL, Mg, microelemente) vitamine lipo si hidro-solubile se descompun in elemente simple din care se sintetizeaza apoi scheletul, masa musculara si grasimea. Utilizarea eficienta a acestor componente nutrititive pentru satisfacerea functiilor vitale (de intretinere) si de productie este influentata de o serie de factori ca:

Rasa. Primul ritm de crestere strans corelat cu consumul specific (kg de furaje necesare obtinerii unui kg spor). Astfel rasele ameliorate, cu crestere rapida, valorifica eficient substantele nutritive din ratia de nutret combinat, pe cand cele primitive (Bazna, Mangalita) valorifica mai bine nutreturile verzi si suculente.

Sexul. S-a considerat ca proteina este utilizata mai bine de catre vierusi si scrofite si energia de catre castrati, iar sporul de crestere zilnica este in general mai mare la masculi, fata de femele, in acelasi nivel al ratiei.

Varsta. Necesarul de hrana la porcii pana la 18-20 kg este mai mare decat apetitul, in intervalul 20-25kg se realizeaza o concordanta intre cantitatea de hrana ingerata si capacitatea de crestere, iar in urmatoarea perioada 50-110 kg, capacitatea de asimilare este depasita de cea de ingerare. Practic starea fiziologica a animalului influenteaza necesarul de substante nutritive, acesta fiind mai mare la scoafele lactante, fata de gestante, cat si in ultima parte a gestatiei, fata de prima parte. Continutul ratiei in substante nutritive trebuie sa asigure acoperirea necesarului de proteine, energie, saruri minerale si vitamine.

In alcatuirea ratiei se va tine cont de factorii limitativi, care pentru porcine sunt: lizina, metionina, triptofanul, treonina (aminoacizi ce se gasesc in cantitati mici in cereale mai ales in porumb, dar care se pot asigura fie prin folosirea surselor proteice bogate in aceste elemente, fie prin adaugarea aminoacizilor sintetici).

Calitatea organoleptica si sanitara a furajelor. Se impune aici administrarea unui furaj lipsit de germeni patogeni (Salmonella, Escherichia coli, Pasteurela) de mucegaiuri si mai ales de toxinele acestora.

Microclimatul din adapost (temperatura, umiditate) influenteaza si ele valorificarea hranei, la valori ale acestuia sub sau peste cele optime (pentru fiecare categorie de porcine), inregistrandu-se scaderi severe sau cresteri ale cantitatii de furaj ingerat,cu influente negative asupra performantelor productive.

Cu privire la sistemele de hranire - la discretie sau normat, sub forma uscata sau umectata, granulat sau sub forma de faina, in unul sau mai multe tainuri - influenteaza cantitatea de furaje ingerata. In etapa actuala cresterea porcilor se va transforma treptat in sector gospodaresc si in ferme mici specializate. Ca atare, in alimentatie se vor combina sistemul intensiv cu cel traditional.

Sortimentele furajere sunt: cerealele (porumb, orz, ovaz, grau, secara), leguminoasele (mazarea, soia), la categoria oleaginoase (semintele de floarea soarelui, in, canepa), acestea au un continut proteic de 10-24%, o digestibilitate ridicata si se folosesc mai mult sub forma de sroturi. Furajele de volum: radacionasele (cartoful, sfecla, morcovul etc.), nutreturi verzi (lucerna, trifoiul), furajele fibrinoase (fan de leguminoase si faina de fan etc.).

Hranirea cu nutreturi combinate - Nutreturile sunt amestecuri furajere complete, fabricate din fainuri de cereale (porumb, orz, grau, sorg), fainurile proteice (sroturi de floarea soarelui si soia, faina de peste, tarate de grau), adaosuri minerale (calciu, fosfor, sare) si premixuri vitamino-minerale (zoofort) la nivelul satisfacerii cerintelor nutritive.

Medic veterinar
Dr. Galatanu Diana Monica

Noutati

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

EFSA si Romania se implica pentru al patrulea an consecutiv in campania de stopare a Pestei Porcine Africane

23-05-2023 Porcine

EFSA si Romania se implica pentru al patrulea an consecutiv in campania de stopare a Pestei Porcine Africane

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) colaboreaza cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si in anul 2023, in campania europeana de sprijinire a luptei impotriva pestei porcine africane (African Swine Fever/ASF). Mai multe>>

PPA in Romania: mai sunt active 47 focare de Pesta Porcina Africana

03-11-2022 Porcine

PPA in Romania: mai sunt active 47 focare de Pesta Porcina Africana

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - ANSVSA informeaza ca in data de 02.11.2022 mai sunt active 47 de focare PPA, dintre care 44 de focare la nivelul gospodariilor populatiei si 3 focare la nivelul exploatatiilor comerciale, dupa cum urmeza: Mai multe>>

Focar de pesta porcina africana la o ferma din jud. Timis

15-10-2022 Porcine

Focar de pesta porcina africana la o ferma din jud. Timis

In seara zilei de 11.10.2022 a fost confirmata prezenta virusului pestei pocine africane (PPA) intr-o ferma cu un efectiv de 39.191 de porcine, din localitatea Parta, judetul Timis, apartinand SC SMF Romania SRL. Imediat dupa notificarea suspiciunii de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis, serviciile veterinare au intervenit de urgenta si au plasat ferma sub supraveghere oficiala. Mai multe>>

EFSA: Pesta Porcina Africana - Detectare, Prevenire, Raportare

01-08-2022 Porcine

EFSA: Pesta Porcina Africana - Detectare, Prevenire, Raportare

PPA este o boala devastatoare care afecteaza porcii domestici si salbatici. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar provoaca perturbari socio-economice in multe tari. Uniunea Europeana (UE) este cel mai mare exportator de porcine si produse de porc din intreaga lume, cu peste 5 milioane de tone exportate anual, ceea ce face ca aceasta sa fie una dintre cele mai importante activitati economice din sectorul agricol din Europa. Mai multe>>

Ingrasarea timpurie pentru carne a purceilor

22-02-2022 Porcine

Ingrasarea timpurie pentru carne a purceilor

Ingrasarea timpurie se numeste astfel fiindca incepe la o varsta mica a porcilor, la un timp destul de scurt dupa intarcare. Acest sistem se mai cunoaste si si sub numele de ingrasare rapida, sau ingrasare pentru carne, deoarece porcii supusi acestui fel de ingrasare ating greutatea de sacrificare intr-un interval de timp scurt si produsul principal obtinut in urma sacrificarii lor este carnea cu putina grasime. Mai multe>>

Comtim lanseaza pe piata noi game de produse

04-01-2022 Porcine

Comtim lanseaza pe piata noi game de produse

In urma cu 17 ani, Smithfield Romania punea bazele, in zona de Vest a tarii, a ceea ce avea sa devina un model de business sustenabil in zootehnie si industrie alimentara. Prin brandul Comtim, cele mai inalte standarde din industrie in ceea ce priveste siguranta alimentara sunt aplicate pe intregul lant de productie, din ferma in furculita, oferind astfel consumatorilor produse din carne de porc de calitate superioara. Mai multe>>

Unele particularitati in furajarea porcilor

26-11-2021 Porcine

Unele particularitati in furajarea porcilor

Cunoscand importanta furajarii in cresterea porcinelor, facem o sinteza asupra unor aspecte legate de alimentatia porcinelor si cu unele referiri in utilizarea nutreturilor combinate. Ponderea de peste 65% a costurilor in producerea carnii de porc reprezinta contravaloarea hranei, in deosebi in varianta utilizarii nutreturilor combinate furnizate de fabrici specializate sau a celor realizate in ferme, din cereale macinate, cu adaos de concentrate proteino-vitamino-minerale. Mai multe>>

Pesta porcina africana: campanie extinsa in noi tari

03-08-2021 Porcine

Pesta porcina africana: campanie extinsa in noi tari

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor isi intensifica eforturile pentru a opri raspandirea pestei porcine africane in Europa, prin extinderea campaniei #StopASF in alte noua tari. In vara anului 2020, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor, a lansat in sud-estul Europei, o campanie majora care sa creasca gradul de constientizare pentru aceasta boala a porcilor. Mai multe>>

ANSVSA NU interzice cresterea porcilor in gospodarie

31-07-2021 Porcine

ANSVSA NU interzice cresterea porcilor in gospodarie

Ca urmare a informatiilor eronate aparute in presa, avand ca scop denaturarea situatiei reale, precizam urmatoarele: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) NU interzice si NU limiteaza cresterea porcinelor in gospodariile populatiei din Romania. Mai multe>>

Pregatirea scroafelor in vederea fatarii

18-07-2021 Porcine

Pregatirea scroafelor in vederea fatarii

Pregatirea scroafelor gestante pentru fatare trebuie sa inceapa cam din luna a 3-a de gestatie, cand fetusii au o crestere mai intensa, dezvoltand scheletul si organele, necesitand mai multa hrana pe care o iau din sangele scroafei mame. In ultimele 10 zile dinaintea fatarii, scroafele devin foarte greoaie, deoarece purceii ajung aproape la greutatea pe care o au la data nasterii. Mai multe>>