Sistemul natural de agricultura practicat de catre fermierul filozof

1oryzasativa.jpg
Masanobu Fukuoka a fost un fermier / filozof, care a locui in insula Shikoku, in sudul Japoniei. Fukuoka a creat o agricultura naturala complet diferita de cea ce face toata lumea. Ferma lui Fukuoka, este un model clasic de permacultura.


Tehnica agricola folosita de catre acesta nu necesita utilaje si produse chimice. El nu ara solul si utilizeaza compost, in fiecare an, pentru culturile agricole din ferma sa. Metoda lui nu creeaza poluare si nici nu are nevoie de combustibili fosili. De asemenea necesita foarte putina munca agricola.

Bill Mollison si Fukuoka, au lucrat independent, pe doua continente diferite, in conditii de mediu total diferite, dar au gasit solutii similare, pentruca oamenii sa traiasca pe pamant si in armonie cu natura. Ambele modele de permacultura se pot adapta la orice sistem si din orice zona climatica. Fukuoka si Mollison a pornit in directii diferite pentru a ajunge in esenta, in acelasi loc, la permacultura.

Permaculture este un sistem de proiectare care maximizeaza functionalitatea dintre elementele sale. Se integreaza in sistem culturi, animale, si un management al apei. Totul este facut pentru a lucra impreuna si pentru a evolua in timp. Cuvantul cheie aici este design. Proiectantul foloseste cu atentie cunostiintele, talentul si sensibilitatea lui pentru a face un plan si care odata pus in aplicare va functiona. Fukuoka a creat o agricultura naturala complet diferita de cea ce face toata lumea.

Ideea de crestere naturala a venit la Fukuoka, cand a avut aproximativ douazeci de ani. Intr-o dimineata, de sambata, la rasarit de soare a avut o inspiratie, vazand cat de perfecta e natura asa cum era atunci. Asa s-a nascut sistemul natural de agricultura.

Problemele apar atunci cand oamenii incearca sa imbunatateasca natura doar in beneficiul lor. Fukuoka a incercat sa explice aceast adevar si altora, dar pentruca nu a fost inteles a revenit la ferma familiei sale unde a decis sa creeze concret o noua agricultura.

Fukuoka nu a avut nici un model de urmat. In loc de intrebarea: "Incerca asta?", Fuhuoka a ales "Ia, nu incerca asta?" Acum cultiva orez doar din semintele raspandite printre ierburi. I-a luat 30 de ani ca sa junga la simplitatea asta. Idee de baza pentru crestere de orez ia venit intr-o zi cand a vizitat o parcela din ferma. A vazut un rasad de orez care crestea sanatos printre ierburi si buruieni. Din acel an, a renuntat la semanatul de orez primavara, pentru al insamanta natural toamna. Pentru a scapa de buruieni, a invata sa acopere terenul cu trifoi alb si cu mulci din paie de orz. El a observat indeaproape ceea ce a fost diferit si in anul urmator a aplicat doar rezultatele care au fost mai bune. A incercat doar in directia relevata de natura.

De asemenea a avut idea de a cultiva legume printre pomii din livada. In loc de a decide care ar fi cele mai bune locatii pentru legume, el le-a imprastia peste tot. Astfel legumele si-au gasii singure locatiile cele mai bune pentru a se dezvolta in continuare.

Ferma lui Fukuoka este un bun model de permacultura amenajata.

In Zona 1, cea mai apropita de casa a mentinut o gradina de legume in stil traditional japonez.

Zona 2 este sectorul de cereale. El creste o cultura de orez si una de orz in fiecare an. Acopera campurile cu paie si cu trifoi alb, imbunatatind astfel solul in fiecare an. Pana sa citeasca o carte a lui Bill Mollison nu avea nici o idee pentru a include in cresterea cerealelor desene sau modele de permacultura.

Zona 3 este livada. Principalala cultura este Mandarinul, dar mai cresc de asemenea si alti pomi si arbusti fructifer, arbori si pomi ornamentali. Etajul de sus este este ocupat de arbori, dintre care multi stabilizeaza azotul si imbunatatesc fertilitatea solului. La mijloc sunt citricile. Pamantul este acoperit cu un amestec de buruieni, legume, plante aromatice si trifoi alb. Gainile sunt libere in livada. Aceste multi-trepte din livada a venit printr-o evolutie naturala. Acesta contine elemente caracteristice amenajarilor de permacultura. Exista multe specii diferite de plante, care maximizeaza suprafata, care profita de lumina solara, si care mentinn in echilibru populatiile de insecte.

Fukuoka, invita vizitatorii oricand in Zona 4. Este sectorul silvic si sursa de ciuperci, ierburi salbatice si legume Este, de asemenea, o sursa de inspiratie. "Pentru a obtine o idee de perfectiune si abundenta naturala", Fukuoka spune: "fa o plimbare in padure de cand in cand pentru a vedea cum traiesc in armonie animalele, copacii inalti, arbustii si ierburile. Toate acestea, fara interventia umana."

Fukuoka spune: "inteligenta umana este vinovatul care separa oamenii de natura."

Din multele exemple, rezulta ca permacultura este un sistem natural de crestere cu adevarat universal. Poate fi aplicat atat in climatul arid cat si in cele umed sau temperat.

Japonia nu a fost receptiva la mesajul lui. Cand satenii din jur au esuat in aplicarea metodelor de agricultura naturala l-au ridiculizat.

La mijlocul lui 1980 a fost la un simpozion de Permaculture in Washington, unde la cunoscut pe Bill Mollison. Au fost aproape o mie de oameni acolo. El a fost copleşit si fericit cand a vazut ca un numar asa de mare de poameni s-au inspirat din gandirea sa.|

El a multumit lui Mollison pentru "crearea de retele de permacultura, care vor ajuta oamenii sa salveze planeta. "Acum", a spus el, "pentru prima data in viata mea am sperante pentru viitor."

Fukuoka considera ca veniturile naturale poate fi considerata si sanatatea spirituala a individului El considera, ca prin vindecarea terenului se purifica si spiritului uman. Pemacultura nu inseamna numai hrana materiala proaspata si sanatoasa dar in primul rand inseamna hrana pentru perfectionarea spirituala a fiintei umane.