AIPROM: Fii si tu eroul solarului tau! Protejeaza ce conteaza!

purtarea echipamentului individual de protectie pentru legumicultori in sere si solarii Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania - AIPROM alaturi de AMAZAG au organizat la Izbiceni (Olt) o intalnire cu legumicultorii din zona pentru a discuta despre importanta purtarii echipamentului individual de protectie in timpul manipularii produselor de protectie a plantelor si despre factorii care ii determina pe fermieri sa adopte acest comportament pentru a-si proteja sanatatea.


Comunitatea locala s-a implicat activ si din discutiile libere avute s-a putut concluziona faptul ca exemplul personal al fermierilor cunoscuti din regiune poate contribui la cresterea gradului de constientizare a importantei purtarii echipamentul individual de protectie in timpul utilizarii produselor de protectia plantelor.

Ideile preconcepute legate de lipsa confortului in timpul purtarii echipamentului de protectie, precum si lipsa de utilitate a purtarii acestuia, dar si perceptia gresita a comunitatilor locale atunci cand fermierii imbraca un astfel de echipament, pot fi depasite daca exista toate premisele necesare unui dialog sincer si pragmatic, asa cum a fost cel de la Izbiceni. Evenimentul ”Fii eroul solarului tau!” a fost organizat la Curtea Boiereasca din Izbiceni si a reunit peste 60 de legumicultori si reprezentanti ai fitofarmaciilor din zona ce au ales sa se implice in acest proiect de promovare a purtarii echipamentului de protectie.

”Ne-am intalnit astazi ca sa cumparam de la voi ceva - promisiunea ca o sa aveti grija de sanatatea voastra. Foarte multi dintre voi aveti grija de plantele din solar, aveti grija sa cumparati samanta potrivita, produsul de protectia plantelor potrivit. Nu stiu cat de mult aveti grija si de sanatatea voastra. De aceea invitatia noastra este sa incepeti sa aveti grija si de voi, la fel cum ingrijiti plantele. Intr-un interval de 2-3 saptamani legumicultori din randul vostru au purtat echipamentul individual de protectie si sunt astazi aici sa va prezinte experienta lor” – a vorbit in deschiderea evenimentului Laurentiu Asimionesei, fondatorul platformei Amazag.

Fii si tu eroul solarului tau 1

 

”Am ales sa ma protejez pentru sanatatea mea”

Proiectul de promovare a purtarii echipamentului individual de protectie a debutat in regiunea Izbiceni la inceputul anului 2019, cand a fost facut un studiu la care au participat 150 de fermieri din zona privind purtarea echipamentului individual de protectie (EIP), dar si o campanie de promovare a purtarii EIP, prin dotarea fitofarmaciilor partenere cu panouri cu leduri luminoase unde ruleaza mesaje care ii indeamna pe fermieri sa se protejeze purtand EIP. In ciuda restrictiilor impuse de evolutia pandemiei COVID-19, proiectul s-a derulat conform planificarii si in anul 2020. La nivel de comunitate, au fost identificati, cu implicarea fitofarmaciilor partenere, legumicultorii care pot influenta comportamentul celor din breasla lor si ii pot convinge, prin puterea exemplului personal, cat de important este pentru sanatatea lor sa poarte echipament de protectie atunci cand utilizeaza produse de protectia plantelor. In cadrul evenimentului 5 fermieri s-au adresat direct comunitatii din care fac parte si au vorbit despre experienta lor in ceea ce priveste purtarea echipamentului de protectie, motivele pentru care au purtat in trecut elemente ale echipamentului de protectie, precum si daca aleg sa se protejeze in continuare.

”Inainte sa fac parte din acest proiect, purtam cizme, combinezon si masca atunci cand faceam tratamente in solar. Am ales sa ma protejez pentru sanatatea mea. Un dezavantaj ar fi legat de marime. Ca sa fie purtat de cat mai multi fermieri cred ca trebuie sa se faca ceva legat de marimi, atat la combinezon cat si la manusi. Fiind marimi atat de mari este dificil sa aplici tratamente in solar imbracat complet. Fermierii ar trebui sa poarte mai des echipamentul de protectie, mai ales atunci cand plantele au o inaltime mare, cand toata pulberea de la atomizor o putem inhalam in absenta mastii” – le-a transmis celor prezenti Siia Laurentiu, legumicultor in localitatea Izbiceni.

 

”Trebuie sa induri azi ca sa fii bine maine”

Efectele utilizarii produselor de protectie a plantelor fara echipamentul de protectie adecvat recomandat pe eticheta produselor nu sunt vizibile imediat, ci se vad in timp. Asadar este important de stiut faptul ca protectia fermierului este la fel de importanta precum este protectia plantelor.

”Am avut o serie de probleme de sanatate si am fost nevoit sa port echipament de protectie. Anterior purtam doar masca. Acum dupa ce am testat toate componentele echipamentului de protectie sunt de parere ca este un lucru bun sa te protejezi. Ochelarii sunt ceva mai incomozi si combinezonul atunci cand trebuie sa faci tratamente la temperaturi mari. Folosesc echipamentul pentru sanatatea mea, pentru protectia mea. Este un lucru bun chiar daca este incomod. Sunt solutii puternice care intra in contact cu piele si trebuie sa te protejezi. Trebuie sa induri azi ca sa fii bine maine” - a adaugat Marancea Cristian, legumicultor din localitatea Cilieni.

Legumicultorul Domnicu Gheorghe din localitatea Scarisoara le-a marturisit celor prezenti la eveniment ca purta echipament de protectie din cand in cand, insa odata ce a testat este hotarat sa-l foloseasca de acum incolo. ”Nu e usor sa stai cu masca atat de mult timp, insa avantajele nu se vad acum, se vad mai tarziu. Daca puteti sa purtati echipamentul de protectie ar fi bine sa o faceti. Purtati echipamentul de protectie ori de cate ori este posibil” – a mai spus acesta.

Demersul privind purtarea echipamentului de protectie este unul inceput de catre Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania – AIPROM cu mult timp in urma. In urma experientelor acumulate in aceasta perioada si in urma discutiilor purtate cu fermierii din diferitele zone ale tarii s-a ajung la concluzia ca exemplul personal al unor modele din comunitate poate contribui la constientizarea importantei purtarii echipamentului individual de protectie.

Bocai Valeriu, un fermier din Rusanesti ne-a spus ca inainte nu purta echipament de protectie. ”Aveam anumite haine pe care le foloseam doar la aplicarea tratamentelor. Uneori, atunci cand plantele erau prea inalte puneam si masca. Imi e mult mai bine acum de cand am inceput sa port echipamentul de protectie. Inainte, fara echipament, dupa fiecare tratament ma jenau ochii, insa cu ochelari este mult mai bine” - adaugat legumicultorul din Rusanesti.

 

Tu ce pui pe primul loc: sanatatea ta sau cea a plantelor?

Un exemplu demn de urmat in ceea ce priveste purtarea echipamentului individual de protectie este legumicultorul Dragu Marin, din localitatea Cilieni. ”Port echipament de protectie la fiecare stropire. Nu il port de acum, ci il port de 3-4 ani. Il port pentru ca m-am gandit la sanatatea mea. Am ales sa ma echipez complet si corect pentru ca am cultura in solar, iar numarul de tratamente aplicat este destul de mare, stropesc foarte des. Daca stai zi de zi in substante este suficient sa gresesti o data. Cunosc cazuri, legumicultori ce au avut contact accidental cu substanta pe care o foloseau pentru ca nu purtau echipament. Daca esti fermier este important sa te intrebi ce pui pe primul plan: viata sau plantele? Vrei sa ai culturi frumoase sau viata lunga? Le poti avea pe ambele daca alegi sa te protejezi. Nu costa asa mult sa iti iei un echipament de protectie complet” – a spus legumicultorul Dragu Marin, din localitatea Cilieni.

Ultima parte a discutiilor a fost alocata clarificarilor aduse de specialistii Asociatiei Industriei de Protectia Plantelor din Romania – AIPROM si de reprezentantii fitofarmaciilor din zona: dl. Tomel Baetica si dna. Cica Petroi.

”Noi suntem aici sa ne asiguram ca produsele de protectie a plantelor va protejeaza culturile, dar nu va cauzeaza nici un rau. Foarte multi dintre cei cu care am stat de vorba de-a lungul timpul ne-au spun ca nu folosesc in mod regulat echipamentul individual de protectie. Atunci cand folositi produse de protectie a plantelor trebuie sa urmati cateva reguli de bune practici pentru sanatatea si protectia dumneavoastra. Daca din diferite motive nu puteti purta echipamentul complet de protectie, macar purtati acele elemente care sunt cele mai importante. Trebuie sa stiti ca in spatiile protejate cea mai mare contaminare cu produse de protectie a plantelor se realizeaza la nivelul picioarelor, pana la genunchi. Nu este indicat sa riscam nimic atunci cand vine vorba de sanatatea noastra”Carmen Botez, Director Executiv AIPROM.

”Producatorul va spune clar pe eticheta ca produsul pe care il utilizati este sigur cu respectarea conditiilor minime recomandate. Fiecare dintre voi stiti mai bine ce purtati si ce va permiteti sa va cumparati pentru a va proteja. Produsul de protectia plantelor cumparat este sigur pentru utilizare atata timp cat purtati echipament de protectie. In functie de posibilitatile dumneavoastra puteti alege o masca mai de calitate, o pereche de ochelari mai buni, o pereche de manusi cu o protectie ridicata. Tot ce conteaza este sa va protejati, numai asa aveti grija de sanatatea voastra” - Ionut Dumitru, Coordonator Proiecte field-based AIPROM.

Echipa AIPROM doreste sa multumeasca in mod special domnului Tomel Baetica si doamnei Cica Petroi, dar si fermierilor care au decis sa faca parte din acest proiect.

 

Nu risca nimic! Echipeaza-te din cap pana-n picioare!

Fii si tu eroul solarului tau 2

Fii si tu eroul solarului tau 3


Fii si tu eroul solarului tau 4

  

Noutati

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

RUFSTER – producator national de invelitori metalice

Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>

4 solutii eficiente de protectie a proprietatilor impotriva ursilor

06-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente

4 solutii eficiente de protectie a proprietatilor impotriva ursilor

Ursii pot cauza numeroase probleme in cadrul unei ferme, cum ar fi distrugerea recoltelor si a culturilor agricole, uciderea animalelor domestice si distrugerea structurilor si echipamentelor. Aceste daune pot avea un impact economic semnificativ asupra fermelor, afectandu-le pe termen lung. Exista insa metode prin care putem sa ne protejam proprietatile impotriva ursilor. Iata cateva dintre acestea! Mai multe>>

3 centrale pe lemne pe care merita sa le cumperi

13-07-2023 Constructii, instalatii, echipamente

3 centrale pe lemne pe care merita sa le cumperi

Cea mai importanta prioritate a multora dintre noi in sezonul rece este confortul termic! In acest sens, suntem intr-o continua cautare a unor solutii de incalzire avantajoase, eficiente si mai ales economice. Mai multe>>

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

30-06-2023 Sere si solarii

12 plante care se dezvolta cel mai bine intr-o sera de gradina

Pasiunea pentru gradinarit iti poate aduce, pe langa alimente proaspete si sanatoase pe tot parcursul anului, venituri suplimentare. Pentru aceasta, insa, trebuie sa te asiguri ca alegi sa cultivi plantele care prospera in aceste mici oaze tropicale create de un simplu cadru metalic acoperit cu o folie impermeabila. Mai multe>>

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

06-06-2023 Sere si solarii

Folia de acoperire pentru solarii si sere: O investitie excelenta pentru agricultorii pasionati

Daca iti doresti o productie de calitate si o crestere sanatoasa a plantelor tale, folia de acoperire pentru solarii si sere reprezinta o alegere excelenta. Aceste produse sunt esentiale pentru a crea un mediu optim in care plantele se pot dezvolta in conditii controlate si pot fi protejate de factorii externi daunatori. Mai multe>>

De ce sa folosesti un paratrasnet sau un sistem de impamantare?

18-05-2023 Constructii, instalatii, echipamente

De ce sa folosesti un paratrasnet sau un sistem de impamantare?

In cazul fenomenelor meteorologice extreme, precum furtunile, este esential sa iti protejezi locuinta, anexele si constructiile agricole impotriva efectelor distrugatoare ale fulgerelor. Afla ce sunt paratrasnetele si sistemele de impamantare si de ce este importanta instalarea lor. Mai multe>>

Alegerea bateriei potrivite pentru gardul electric: 5 sfaturi

28-03-2023 Constructii, instalatii, echipamente

Alegerea bateriei potrivite pentru gardul electric: 5 sfaturi

Utilizarea unei baterii este solutia cea mai frecventa in cazul gardurilor electrice amenajate in zone in care nu este posibila conectarea la reteaua electrica de distributie. In astfel de situatii, rolul sursei de alimentare este preluat de bateria pentru gardul electric, baterie care furnizeaza energia necesara generatorului de impulsuri. Mai multe>>

In urma solicitarilor de la fermieri, s-a demarat campania de irigat 2023

11-03-2023 Irigatii

In urma solicitarilor de la fermieri, s-a demarat campania de irigat 2023

Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare a inceput, in data de 9 martie 2023, campania de irigat in judetul Olt, pana la aceasta data fiind irigate culturi de grau, rapita, orz si lucerna. Astfel, la solicitarea OUAI-urilor din cadrul amenajarilor de irigatii Dabuleni Potelu Corabia, ce administreaza o suprafata de 10.928 ha si Sadova Corabia, cu o suprafata administrata de 19.050 ha, au fost irigate 490 de hectare de grau, 343 de hectare de rapita, 980 de hectare de lucerna si 350 hectare de ... Mai multe>>