”O sansa pentru familia ta”, model unic de antreprenoriat social in zona rurala, ajunge la o investitie de 3 milioane €

Proiectul O sansa pentru familia ta - model de business sustenabil pentru dezvoltarea rurala prin productia de lapte de vaca de calitate superioaraProiectul socio-economic ”O sansa pentru familia ta”, initiat in 2012, intra in a doua etapa de dezvoltare, cu o investitie suplimentara de aproximativ 1 milion de euro. Beneficiarii acestui nou model de business sustenabil pentru dezvoltarea rurala vor fi gospodarii din Zimnicea.

Proiectul va fi sutinut in continuare de fondul international Ecosysteme al companiei Danone, Danone Romania, Open Fields, organizatie nonguvernamentala, si Polaris, un partener local. Investitia totala in cele doua etape ale proiectului este de aproximativ 3 milioane de euro.

”O sansa pentru familia ta” are scopul de a sustine dezvoltarea comunitatilor din zonele defavorizate, dar si de a creste productia de lapte de calitate superioara in Romania. Prima etapa a proiectului, implementata in perioada 2012-2015, a inregistrat rezultate notabile:

    • Peste 370 de vacute de rasa superioara au ajuns la gospodarii din program, pe principiul ”Dar din Dar” – vaci de rasa au fost donate gospodarilor care, la randul lor, au oferit cadou mai departe prima vitelusa nascuta.
    • Comunitatile de gospodari au fost dotate cu statii mobile de muls, tancuri de racire si stocare pentru lapte. In Zimnicea, in prezent sunt 22 de statii mobile de muls folosite de cele 58 familii participante in program, cu un efectiv total de 1.300 de vaci.
    • Peste 11.000 de doze de inseminare artificiala, de calitate superioara, au fost distribuite cu scopul de a imbunatati materialul genetic.
    • Peste 600 de localnici au participat la traininguri de instruire cu privire la: igiena, nutritia, ingrijirea, mulsul vacilor, managementul economic al fermelor, atragere de fonduri suplimentare, controlul costurilor si profitului.
    • Peste 8.000 de beneficiari directi si indirecti, la nivelul comunitatii.


Proiectul O sansa pentru familia ta - Grajd de vaci de lapte inainte si dupa

Grajd vechi (stanga) - grajd nou (dreapta) prin proiectul O sansa pentru familia ta

 

Cea de-a doua etapa a programului, desfasurata in Zimnicea, presupune consolidarea asociatiei de gospodari pentru cresterea sustenabila a autonomiei acesteia, dotarea cu doua masini agricole (una de balotat si alta de recoltat si tocat) ce permit asigurarea nutreturilor pentru perioada de iarna, precum si dotarea cu 7 noi statii mobile de muls.

”Laptele este ingredientul de baza in iaurturile noastre si avem nevoie de calitate superioara pentru a duce mai departe consumatorilor cele mai bune produse. Este o legatura naturala intre aceasta realitate si nevoia de a investi pentru a sustine dezvoltarea productiei si a calitatii laptelui in Romania, ceea ce facem de peste 10 ani in Romania. Fabrica din Bucuresti proceseaza anual cca 55 de milioane de litri de lapte proaspat, majoritatea achizitionat din Romania. Ne dorim ca proiectul ”O sansa pentru familia ta” sa devina un model de urmat si pentru alte comunitati din zonele rurale. Acest proiect a dovedit ca si comunitatile mici, daca sunt sustinute si ajutate, pot produce lapte de calitate superioara si pot dezvolta un model eficient de business local, ca sursa familiala de venituri. Impactul proiectului la nivel social este considerabil, aproximativ 100 de fermieri au inregistrat cresteri ale veniturilor cu peste 55%.” declara Eduard Jerca, Manager Achizitii Lapte, Danone Romania.

Proiectul O sansa pentru familia ta - Vitei Zimnicea


Preocuparea Danone de a sustine productia locala de lapte se concretizeaza si in alte programe, dedicate fermelor romanesti, in care investeste de peste 10 ani. Prin astfel de programe Danone acorda sustinere fermierilor pentru dezvoltarea si modernizarea afacerilor lor, de la plata in avans pana la achizitia de vacute de rasa si a numeroase echipamente de muls si stocare a laptelui.

Proiectul O sansa pentru familia ta - Statii mobile de muls

Statii mobile de muls, Zimnicea

 

Danone Romania

Danone Romania este lider de piata pe segmentul iaurturi, inregistrand in anul 2015 o cifra de afaceri de 484 milioane lei. Compania are in portofoliu zeci de sortimente de produse, realizate in majoritate in fabrica din Bucuresti, cu lapte proaspat colectat de la fermierii romani. Fabrica Danone din Bucuresti a produs local primele iaurturi in 1999. 

Danone Romania face parte din compania Danone, activa in domeniile: produse lactate proaspete, ape minerale imbuteliate, alimentatie pentru bebelusi si alimentatie medicala avansata. Compania Danone urmeaza de peste 40 de ani un model dual care combina dimensiunea de succes in business cu cea de progres social.

Despre Fondul Danone Ecosysteme

Fondul Danone Ecosysteme a fost creat in 2009, moment in care criza financiara si cresterea somajului influentau tot mai mult societati din intreaga lume. Fondul de 100 milioane de euro isi propunea sa sustina initiative locale cu impact pozitiv din perspectiva sociala, de mediu sau de business. Pana in prezent fondul a sustinut numeroase proiecte in 28 de tari.

Despre Open Fields (fosta Heifer Romania)

Fundatia nonguvernamentala Open Fields ofera asistenta comunitatilor nevoiase si grupurilor dezavantajate, pentru a le imbunatati standardele de viata, veniturile si alimentatia.

Open Fields promoveaza dezvoltarea comunitara durabila prin distribuirea de animale, instruiri si asistenta tehnica pentru a ajuta comunitatile sa dobandeasca siguranta in ceea ce priveste hrana, veniturile si protectia mediului inconjurator. 

Organizatia dezvolta proiecte cu animale, microcredite si insamantari artificiale pe intreg teritoriul Romaniei, Moldovei si Bulgariei. Diversitatea proiectelor include beneficiari de diferite etnii si culturi, impreuna cu o mare varietate de animale. Open Fields a dezvoltat pana in prezent 62 de proiecte in 3 tari.

Despre Polaris Group

Polaris Group s-a infiintat in anul 1998 si ofera servicii de instalare si service pentru animale, depozitare lapte, racire tancuri, fiind reprezentant autorizat DeLaval, Mueller, Serap. Este partener Danone din anul 2012 in cadrul proiectului „O sansa pentru familia ta”.

 

Proiectul O sansa pentru familia ta

  

 
 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>