Magiunul de prune Topoloveni sarbatoreste 5 ani cu Indicatie Geografica Protejata

Magiunul de prune Topoloveni sarbatoreste 5 ani cu IGPASTAZI ESTE ZIUA MONDIALA A SANATATII - 'Astazi, 7 aprilie 2011, am semnat decizia de inregistrare, si deci de protectie pe intreg teritoriul UE a primului produs cu Indicatie Geografica Europeana din Romania: Magiunul de prune Topoloveni', anunta in 2011, comisarul European pentru Agricultura, Domnul Dacian Ciolos.

Sonimpex Topoloveni este societatea care a reusit sa scoata din anonimat dulcele sanatos, cu o reteta autentica, unica si traditionala din anul 1914. Promovarea Magiunului de prune Topoloveni s-a realizat cu eforturi deosebite din partea producatorului. Timp de 5 ani, am fost singurul procesator din industria alimentara din Romania, care a reprezentat tara noastra pe harta gastronomica a Uniunii Europene cu un aliment functional de o mare calitate. Ne-am inscris, astfel, intre cele 1400 produse traditionale europene care se certificau conform unei scheme de calitate.

Notorietatea si intensa promovare create de noi, au atras incalcarea drepturilor de proprietate industriala la toate nivelurile lantului de distributie. Acum, la cinci ani de la obtinerea Indicatiei Geografice Protejate, suntem obligati sa ne aparam drepturile, investitia si traditionalul Magiun de prune Topoloveni, in Justitie, deoarece am surprins autoritatile statului cu o schema de calitate pe care nu au stiut /vrut / putut sa o protejeze conform Regulamentului Comisiei Europene nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calitatii produselor agricole si alimentare:

Art. 13: Protectie

1.Denumirile inregistrate sunt protejate impotriva:
a.oricarei utilizari comerciale directe sau indirecte a unei denumiri inregistrate pentru produse care nu sunt acoperite de inregistrare, in cazul in care produsele respective sunt comparabile cu cele inregistrate sub denumirea respectiva sau in cazul in care printr-o astfel de utilizare se exploateaza reputatia denumirii protejate, inclusiv atunci cand produsele respective sunt folosite ca ingrediente;
b.oricarei utilizari abuzive, imitari sau evocari, chiar daca adevarata origine a produselor sau a serviciilor este indicata sau daca denumirea protejata este tradusa sau insotita de cuvinte precum "gen", "tip", "metoda", "asa cum se prepara la/in", "imitatie" sau alte cuvinte similare, inclusiv atunci cand produsele respective sunt folosite ca ingrediente;
c.oricarei mentiuni false sau inselatoare privind provenienta, originea, natura sau calitatile esentiale ale produsului, care apare pe partea interioara sau exterioara a ambalajului, in materialul publicitar sau documentele referitoare la produsul in cauza, precum si impotriva ambalarii produsului intr-un ambalaj de natura sa creeze o impresie eronata cu privire la originea acestuia;
d.oricarei alte practici care ar putea induce in eroare consumatorul cu privire la adevarata origine a produsului. In cazul in care o denumire de origine protejata sau o indicatie geografica protejata include denumirea unui produs care este considerata a fi generica, utilizarea denumirii generice respective nu se considera a fi contrara dispozitiilor primului paragraf literele (a) sau (b).


Magiunul de prune Topoloveni2.Denumirile de origine protejate si indicatiile geografice protejate nu devin generice.

3.Statele membre adopta masurile administrative si juridice corespunzatoare pentru a preveni sau opri utilizarea ilegala a denumirilor de origine protejate si a indicatiilor geografice protejate mentionate la alineatul (1), produse sau comercializate in statul membru respectiv. In acest scop, statele membre desemneaza autoritatile responsabile cu luarea acestor masuri, in conformitate cu procedurile stabilite de fiecare stat membru.

Autoritatile respective ofera garantii corespunzatoare de obiectivitate si impartialitate si au la dispozitie personal calificat si resursele necesare pentru indeplinirea functiilor lor.

Art. 14: Relatiile dintre marci, denumirile de origine si indicatiile geografice

1.In cazul in care o denumire de origine sau o indicatie geografica este inregistrata in temeiul prezentului regulament, inregistrarea unei marci a carei utilizare ar contraveni articolului 13 alineatul (1) si care se refera la acelasi tip de produs trebuie refuzata daca cererea de inregistrare a marcii este prezentata dupa data depunerii la Comisie a cererii de inregistrare in ceea ce priveste denumirea de origine sau indicatia geografica.

Marcile inregistrate cu incalcarea primului paragraf se invalideaza.

Cu toate acestea, Sonimpex Topoloveni a continuat eforturile de promovare pe plan international, accesand doua programe pe fonduri europene, cu o valoare totala de 2 milioane de euro, din care 20% reprezinta investitia producatorului roman. Astfel, Magiunul de prune Topoloveni a ajuns pe pietele din Norvegia, Elvetia, Rusia, Orientul Mijlociu si America de Nord. Fondurile europene au fost implementate de societatea Economotechniki Greece pentru ca Romania nu mai avea un alt produs certificat european cu care sa se asocieze si sa promoveze traditia gastronomica romaneasca pe pietele terte ale Uniunii Europene. Suntem bucurosi ca Salamul de Sibiu si Telemeaua de Ibanesti au reusit anul acesta sa obtina Indicatia Geografica Protejata, respectiv Denumirea de Origine Protejata si ii felicitam pe producatorii romani care au reusit sa impuna la nivel european alte produse alimentare din Romania.

Recunoasterea internationala a Magiunului din prune Topoloveni am obtinut-o prin cele Doua stele de aur Michelin, din maximum Trei, la International Taste and Quality Institute din Bruxelles, premierea cu medalia Great Taste in Marea Britanie si calitatea de Furnizor al Casei Regale a Romaniei.

 

Magiunul de prune Topoloveana

 

Calitatile exceptionale ale Magiunului de prune Topoloveni i-au adus numeroase alte recunoasteri—certificat Kasrut, certificat Halal, dar si o recomandare din partea Institutului National de Diabet N.C Paulescu prin care se arata ca 'magiunul de prune Topoloveni poate fi consumat de bolnavii de diabet, respectand indicatiile medicului curant'.

Intre Erou si Martir a inceput al doilea secol de existenta a Magiunului de prune Topoloveni, in oricare dintre cele doua situatii fiind inscris numele in istorie pentru Sonimpex Topoloveni , exemplu pentru patriotismul demonstrat prin fapte si atitudine.

Misiunea, viziunea si valorile noastre, ale Sonimpex Topoloveni, sunt sanatatea consumatorului , pastrarea calitatii gustului, mentinerea noastra ca popor, nu populatie, prin orice fapte care atesta continuitatea existentei noastre pe aceste meleaguri. Gastronomia, ca parte a culturii , este reprezentativa in acest sens.

Din respect pentru traditia gastronomica romaneasca am inovat in permanenta pentru a oferi consumatorilor nostri doar alimente functionale, necesare imbunatatirii calitatii vietii. Din anul 2010 procesam gama Topoloveana de dulceturi din fructe, legume si petale din flori, zacusti de legume si bulion de rosii. Gama de dulceturi Topoloveana se realizeaza conform unui Brevet de Inventii prin care am eliminat zaharul adaugat si contine produse 100% naturale, doar din ingrediente proaspete romanesti si fara ingrediente chimice de orice tip. Dulceturile Topoloveana s-au bucurat de recunoasterea internationala a calitatii la Monde Selection, fiind premiate cu medalii de argint si bronz. Am fost singurii producatori premiati din industria alimentara romaneasca.

Sonimpex Topoloveni, prin toata activitatea, si-a inscris numele in istoria industriei alimentare si depinde numai de autoritatile statului daca posteritatea ne va receptiona ca eroi sau martiri.


Director General, Sociolog
Bibiana Dolores Stanciulov

  

 
 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>