Tarta KAINUUN RONTTONEN

 

Comisia Comunitatilor Europene a adoptat REGULAMENTUL (CE) NR. 1116/2008 din 11 noiembrie 2008 de inregistrare a unei denumiri in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate, respectiv KAINUUN RONTTONEN (IGP).

 

 

 

Descrierea produsului traditional KAINUUN RONTTONEN

Tipul produsului:

Clasa 2.4: Produse de panificatie, produse de patiserie, produse de cofetarie, biscuiti

Descriere

Kainuun ronttonen este o tarta mica si rotunda, cu blat crocant din faina de secara, umpluta cu piure de cartofi, faina de secara si merisoare.

Umplutura este un amestec rosu-maroniu de piure de cartofi si merisoare, cu gust dulce, glasat cu unt topit.

Kainuun ronttonen se prepara in trei etape: intai se prepara umplutura, apoi blatul crocant si, in final, cele doua se combina.

Aria geografica

Regiunea Kainuu, situata in Provincia Oulu, este formata din opt comune si doua orase.

Kainuu are o populatie de 86 000 de locuitori si o densitate a populatiei de 4 locuitori pe kilometru patrat. Suprafata totala a regiunii Kainuu este de 24 451 km patrati; 12 % din aceasta suprafata este acoperita de apa. Regiunea are peste 2 milioane de hectare de paduri, iar peisajul se caracterizeaza in principal prin dealuri, paduri, rauri si lacuri, precum si prin tinuturi mlastinoase.

Dovada originii

Produsele se prepara in conformitate cu legislatia in vigoare, iar procesul de fabricare respecta sistemul HACCP de control al calitatii. Conformitatea cu caietul de sarcini este verificata de catre autoritatea nationala finlandeza pentru siguranta alimentelor.

Trasabilitatea produsului se asigura prin indicarea numelui producatorului pe ambalaj sau pe eticheta produsului, care trebuie sa fie aplicata pe ambalaj. Locul de productie trebuie sa se situeze in aria geografica delimitata de catre producator pentru fabricarea Kainuun ronttonen.

Metoda de obtinere

Tarta Kainuun roonttonen se prepara in trei etape: intai se prepara umplutura, apoi

blatul crocant si, in final, cele doua se combina. Kainuun ronttonen se fabrica suta la suta manual, incepand cu masurarea ingredientelor. Sunt folosite masini doar pentru a ajuta la framantarea si rularea aluatului, precum si la decojirea cartofilor.

Ingrediente:

·         Blat crocant:

o        0,500 kg apa rece,

o        0,007 kg sare,

o        0,300 kg faina de grau,

o        0,800 kg faina de secara,

o        0,050 kg ulei de rapita.

·         Umplutura:

o        2,000 kg cartofi,

o        0,300 kg faina de secara,

o        0,400 kg merisoare zdrobite,

o        0,100 kg zahar,

o        0,007 kg sare.

Prepararea umpluturii:

·         Se curata cartofii de coaja si se fierb bine in apa. Apoi se strecoara si se zdrobesc.

·         Piureul de cartofi obtinut se lasa putin la racit, apoi se adauga faina de secara si se amesteca.

·         Amestecul se lasa doua-trei ore la temperatura camerei pentru a capata un gust dulce. Din cand in cand se amesteca.

·         Dupa ce amestecul s-a racit si s-a indulcit, se adauga merisoarele zdrobite si indulcite si sarea.

Prepararea blatului crocant:

·         Se dizolva sarea in apa rece. Se adauga treptat faina de secara, apoi faina de grau si putina dospeala. Se framanta pana cand se obtine un aluat. In final se adauga uleiul de rapita si se omogenizeaza.

·         Se ruleaza aluatul pana cand se obtine o foaie de 2 mm grosime. Cu ajutorul unui instrument de taiat se decupeaza discuri de aluat (cu diametrul de 50-130 mm). Pe fiecare blat se intinde un strat gros de umplutura, lasandu-se 1 cm distanta de margine. Raportul dintre umplutura si blat trebuie sa fie de 1:1.

Impaturirea, ondularea marginilor si coacerea tartelor Kainuun ronttonen:

·         Marginile blatului se intorc peste umplutura, lasand mijlocul tartei neacoperit, si se onduleaza presand aluatul la intervale regulate pentru a forma cute rotunjite si uniforme. Tartele se asaza pe o tava de copt.

·         Se coc intr-un cuptor incins pana cand devin crocante, iar marginile prind o culoare maro-aurie. Se scot din cuptor, iar marginile se ung cu unt topit.

Depozitarea tartelor Kainuun ronttonen:

·         Tartele crocante Kainuun ronttonen sunt cel mai delicioase atunci cand se servesc usor reci.

·         La temperatura camerei, ele pot fi pastrate timp de o zi sau doua, acoperite cu un material textil sau tinute intr-o punga de hartie. In frigider, pot fi pastrate timp de o saptamana. Este suficient sa fie reincalzite inainte de a fi consumate.

·         Pentru le a prelungi durata de depozitare, tartele se pot congela fie inainte, fie dupa coacere. Tartele congelate crude se pot coace in cantitatile cerute, in functie de necesitati.

Legatura:

Produsele de panificatie si de patiserie ocupa un loc important in bucataria regiunii Kainuu.

Götha si Reima Rannikko scriau, in cartea intitulata Kainuun leipa (Painea din Kainuu): „Daca in intreaga regiune Kainuu se gasesc aceleasi tipuri principale de paine, in diferite parti ale regiunii exista zeci de specialitati locale. Dupa cinci ani de munca, am reusit sa identificam in Kainuu aproximativ o suta de tipuri principale de produse de panificatie si patiserie. Acest numar este si mai mare daca tinem cont de toate varietatile si diferentele existente. Diversitatea de produse de panificatie si patiserie se datoreaza, cel putin partial, pozitionarii geografice a regiunii Kainuu, la rascrucea dintre influentele culturale din Ostrobotnia de Nord, Savonia si Karelia ruseasca”.

Legenda spune ca, demult, cand mancarea era pe terminate la sfarsitul iernii, iar barbatii erau nevoiti sa plece in padure la taiat de lemne, femeile adunau ultimele resturi de merisoare de pe fundul vasului, luau ce mai ramasese in lada cu cartofi si coceau amestecul intr-un aluat de faina de secara. Rezultatul se numea ronttonen, o tarta mare si hranitoare. In zilele noastre ronttonen se prepara si la dimensiuni mai mici.

Fiintele umane pot distinge patru gusturi de baza: sarat, dulce, acru si amar. Pe vremuri, cand zaharul era o raritate sau lipsea cu desavarsire, Kainuun ronttonen satisfacea pofta de dulce a oamenilor, dulceata sa obtinandu-se prin lasarea cartofilor la indulcit. Crusta subtire si savoarea se datoreaza procesului de fermentare. Ronttonen coapte in cuptor sunt produse de patiserie crocante, cu totul unice.

Tarta ronttonen este recunoscuta ca fiind un produs unic, specific in exclusivitate regiunii Kainuu. Ea este o specialitate locala din Kuhmo. In manualele scolare si in cartile de bucate, tartele ronttonen sunt asociate automat cu regiunea Kainuu. De exemplu, reteta de ronttonen publicata in cartea intitulata Baker's a la carte (de Manne Stenros) a fost luata de la unul dintre producatorii din Kainuu, care face parte din grupul semnatar al prezentei cereri de inregistrare. In regiunea Kainuu se produc mai multe tipuri de tarte, insa doar tarta preparata conform retetei de mai sus poarta numele de ronttonen. Legatura cu regiunea Kainuu este demonstrata, de exemplu, in cartea de bucate: „Suomalaisia leipaerikoisuuksia” („Specialitati de panificatie finlandeze”) (Leipatoimikunta 1988). Istoria comuna a regiunii si a produsului este cel mai bine descrisa in cartea „Kainuun leipä” („Painea din Kainuu”), scrisa de Gotha si Reima Rannikko (Otava 1978). In cartea scrisa de maestrul bucatar Jaakko Kolmonen, „Suomen maakuntaleivät” („Tipuri de paine din regiunile Finlandei”), care contine retete pentru circa 80 de tipuri diferite de paine finlandeza, Kainuun rönttönen este citata ca exemplu de produs de brutarie tipic regiunii Kainuu. Operele literare care reflecta viata din regiunea Kainuu, precum „Muina miehina” de Veikko Huovinen, descriu foarte clar Kainuun ronttonen drept un produs local. Tartele Kainuun rönttönen sunt un element esential al manifestarilor culturale din Kainuu, precum traditionalul festival anual de muzica de camera din Kuhmo, care reuneste oameni din intreaga lume, dandu-le ocazia sa deguste specialitatile locale. Kainuun ronttonen au fost prezentate la Festivalul de cultura culinara finlandeza din Helsinki in 1998, in targurile din Helsinki in 1994 si la Targul de produse de cofetarie si panificatie din Stuttgart in 1996. De asemenea, au ocupat un loc central in standul regiunii Kainuu de la Targul anual de turism din Helsinki.

Pe vremuri, Kainuun ronttonen se consuma cu supa, aceasta traditie pastrandu-se si in prezent. Poate fi o gustare delicioasa si hranitoare, atat pentru copii, cat si pentru adulti, si nu necesita decat adaugarea unei cantitati mici de unt, dupa gust. Merge foarte bine cu cafea si este ideala in excursii.

Grup

Denumire: Kainuun Leipomoliikkeen harjoittajat ry

Adresă: Kainuuntie 126

FI-88900 Kuhmo

Telefon (358-020) 833 53 35

Fax (358-8) 655 12 74

E-mail: kaesa@kaesankotileipomo.fi

Componență: Producatori/prelucratori ( X ) Alte categorii ( )




Sursa: www.agriculturae.ro

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>