XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Radu Puiu XTB Romania - Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudiniSectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile producatoare de combustibili fosili, cele pe care ar trebui sa le inlocuiasca.


Iar asta in contextul in care ratele mai mari ale dobanzilor isi pun amprenta si asupra acestui sector.

”Indicele S&P Global Clean Energy Index, alcatuit din 100 cele mai mari companii din domeniul energiei solare, eoliene si alte activitati legate de sursele regenerabile, a scazut cu 20% in ultimele doua luni, ceea ce a dus evolutia de la inceputul anului, pana in prezent, la 30%. Iar acest lucru plaseaza sectorul pe drumul spre cea mai slaba performanta anuala din 2013. In schimb, indicele S&P 500 Energy Index, care are o pondere mare in sectorul petrolului si gazelor naturale, a inregistrat o pierdere de numai 4,30% de la inceputul anului”, precizeaza Radu Puiu.

Corectiile de pe aceasta piata apar in ciuda zecilor de miliarde de dolari alocate prin credite fiscale, subventii si imprumuturi ale guvernelor catre companiile de energie verde din SUA si Europa. Sectorul de energie regenerabila a fost deosebit de vulnerabil la cresterea ratelor dobanzilor, deoarece multe companii au incheiat contracte pe termen lung, stabilind pretul la care vor vinde energia inainte de a-si dezvolta proiectele. Pe masura ce inflatia globala a crescut, companiile din domeniul energiei verzi au fost afectate de o crestere uriasa a costurilor, exacerbata de cererea tot mai mare de proiecte de energie regenerabila. Totodata, dobanzile ridicate au facut ca imprumuturile in crestere sa fie mai impovaratoare.

Radu Puiu Financial Analyst XTB Romania - Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini”Producatorii de energie regenerabila sufera, in mare parte, de pe urma unui sezon de raportari financiare dezastruoase, determinate de lanturile de aprovizionare problematice, de problemele de fabricatie si de costurile de productie in crestere. Toate acestea afecteaza profiturile”, explica analistul XTB Romania. In contextul in care lumea incearca sa treaca in ritm alert la o energie mai curata, producatorii de echipamente se straduiesc sa tina pasul cu cererea globala in crestere. Asta duce la majorarea costurilor de productie si la intrebari cu privire la sustenabilitatea economica a proiectelor de anvergura ale principalilor jucatori din industrie.

 

Scadere masiva a activelor pentru companiile din sector

Intr-un raport publicat recent, Allianz Research a precizat ca cele mai mari opt firme de energie regenerabila din lume au raportat o scadere totala combinata a activelor de 3 miliarde de dolari in prima jumatate a anului. Proiectele eoliene, in special, s-au confruntat cu situatii turbulente. Economistii au declarat ca sezonul trecut al castigurilor a fost un "moment de invatare" pentru industrie.

Luna trecuta, Comisia Europeana a anuntat un nou plan de actiune privind energia eoliana, care vizeaza cresterea semnificativa a capacitatii eoliene instalate. ”Asta este o dovada ca recalibrarea necesara este in curs de desfasurare, dar ea nu va fi realizata peste noapte. Ca dezvoltatorii sa investeasca in parcuri noi este un proces de durata. Producatorii de turbine eoliene, la randul lor, au nevoie de timp sa investeasca in capacitatea necesara pentru a atinge obiectivele politicienilor. Trebuie spus ca aceste companii nu au fondurile necesare pentru a investi atat de mult intr-un ritm atat de accelerat”, subliniaza analistul XTB Romania.

Consiliul Global al Energiei Eoliene (GWEC) se asteapta ca in urmatorii 10 ani sa se adauge o capacitate eoliana offshore de 380GW pe 32 de piete. Aproape jumatate din aceasta crestere este asteptata din regiunea Asia-Pacific, urmata de Europa (41%), America de Nord (9%) si America Latina (1%). Potrivit lui Radu Puiu, diversificarea lantului de aprovizionare va deveni probabil o prioritate pentru a consolida lanturile de aprovizionare locale si pentru a evita dependenta excesiva de anumite piete, in special de China. Aceasta tara produce, in prezent, aproximativ 60% din nacelele onshore si offshore (partea centrala a unei turbine care gazduieste echipamente mecanice si electrice cheie), cutii de viteze sau generatoare.

 

Un scenariu posibil, dar putin probabil

Agentia Internationala a Energiei prognozeaza daca traiectoria actuala a tranzitiei catre o energie curata este in conformitate cu tinta de crestere a temperaturii medii globale cu 1,5 grade Celsius, obiectiv care necesita emisii nete zero pana in 2050. Potrivit autoritatii, un scenariu net zero este inca posibil, dar este necesara continuarea punerii in aplicare a unor politici "mature, incercate si testate si, in cele mai multe cazuri, foarte eficiente din punct de vedere al costurilor". Raportul Agentiei constata ca investitiile in tehnologiile de energie regenerabila si implementarea acestora depasesc rapid proiectele privind combustibilii fosili, iar cererea pentru acest tip de combustibili va atinge probabil un nivel maxim inainte de 2030. Chiar si asa, lumea nu este pe drumul cel bun pentru a ajunge la un nivel net zero. Conform traiectoriei actuale, temperaturile medii globale vor creste cu 2,4 grade Celsius.

Statele membre UE trebuie sa contribuie la atingerea obiectivului comun de utilizare a energiei regenerabile in proportie de 45% pana la sfarsitul deceniului. Potrivit Consiliului UE, noile norme vizeaza sectoarele in care integrarea energiei regenerabile a fost "mai lenta". In contextul in care unele proiecte din SUA, dar si din Marea Britanie, risca sa fie abandonate daca guvernele nu ofera sprijin, China continua sa joace un rol determinat pentru sector.

Lanturile de aprovizionare cu tehnologii de energie regenerabila sunt mai concentrate decat alte lanturi de aprovizionare tipice. Beijingul a determinat o mare parte a acestei concentrari prin investitii masive conduse de stat, acaparand parti importante din industria mineralelor esentiale, a panourilor solare si a vehiculelor electrice, inclusiv a bateriilor pentru vehicule electrice. In acest sens, patru tari - Vietnam, India, Malaiezia si Thailanda - detin o cota de 13% din productia mondiala de panouri solare. China detine aproximativ 80%. Astfel, relatiile geopolitice, in special cele dintre China si SUA, vor fi extrem de importante pentru dezvoltarea sectorului. Discutiile dintre presedintele american Joe Biden si presedintele chinez Xi Jinping, cu ocazia summitului APEC, au fost catalogate drept "pozitive", cei doi lideri discutand o serie de subiecte, printre care Ucraina, Taiwan si Orientul Mijlociu. Presedintele chinez a declarat dupa intalnire ca exista mult loc pentru cooperarea dintre cele doua puteri si ca Beijingul doreste sa fie un partener si un prieten al Statelor Unite. Mai mult, Secretarul american al Comertului, Gina Raimondo, a declarat ca Statele Unite cauta sa detensioneze tensiunile cu China.

 

Despre XTB:

Grupul XTB este un furnizor international de produse, servicii si solutii tehnologice de tranzactionare si investitii. Entitatile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autoritati de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC si KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piete din intreaga lume. XTB este o companie fintech bazata pe incredere, tehnologie si suport. Din 2004, Grupul XTB si-a extins activitatea, care acopera acum 13 piete majore din Europa, America Latina si Asia, castigand increderea a peste 847.000 de clienti. Folosind propriile platforme premiate xStation si xStation Mobile, entitatile XTB Group ofera acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv actiuni reale, ETF-uri si CFD-uri pentru Forex, indici, marfuri, actiuni, ETF-uri si criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB ofera tehnologie de varf institutiilor financiare din intreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com

 

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetari, analize, preturi sau alte informatii oferite cu titlul de comentarii generale de piata nu reprezinta sfaturi de investitii. XTB nu este raspunzator pentru orice pierdere sau paguba incluzand si fara limitare la, orice pierdere sau castig care poate lua nastere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informatii. Va aducem la cunostinta ca informatiile sau cercetarile bazate pe date istorice nu garanteaza viitoare performante sau rezultate. 78% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui sa luati in considerare daca va puteti permite sa va asumati riscul ridicat de a va pierde banii.

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>