Mediu

Convector de energie solara din cutii de aluminiu de suc si bere de 0,5 litri

Printr-o discutie amicala foarte interesanta, cu un prieten, am ajuns la concluzia ca trebuie sa construiesc un convector de energie solara, care sa fie simplu de realizat.

 









Materia prima este data de soare, este ecologic si la urma urmei este foarte ieftina, iar convertorul este realizabil de oricine care are o indemanare tehnica. Captarea energiei solare i-a preocupat pe cercetatori in mod constant in ultimii 15 ani. Daca primele panouri erau capabile sa amortizeze investitia in 10 ani, tehnologia mileniului III, a facut minuni si in acest domeniu. Convectorul construit de mine se amortizeaza intr-un sezon.

 

Natura este un rezervor de energie, iar in fiecare zi planeta noastra absoarbe energie solara pe care o acumulează sub formă de calorii, in aer. Aceasta rezerva de caldura, reinnoita in permanenta este inepuizabila, gratuita si foarte bine valorificata de convectorul solar.

 

Avantajele incalzirii cu convectorul solar:

  • Evitarea utilizarii unei instalatii de incalzire pe baza energiei de combustie, energie din ce în ce mai rara si mai scumpa;

  • Eliminarea poluarii cu gaze de ardere;

  • Limitarea emisiilor de CO2;

  • Participarea la protejarea mediului inconjurator;

  • Controlul bugetului de incalzire prin economii semnificative;

  • Cresterea bunastarii proprii, dar si pe cea a familiei, oferind un plus de confort si pe timpul iernii.

    Un convector solar, isi extrage energia din natura (energie regenerabila) pentru a transfera unei surse de caldura, care va incalzi locuinta. Piesa de baza este o cutie din scandura de brad, acoperita cu o placa de policarbonat transparent de 3-4 mm, (prototipul are marimea de 2x1 m). Policarbonatul este acoperit cu o folie protectoare subtire, de culoare albastra, parte pe care vom pune in exterior. Partea cu folia protectoare, incolora, va fi in partea interioară. Cutia in care se gaseste convectorul solar, confectionata din cutii de bere, sucuri, goale, decapitate de 500 ml, (putem sa folosim cutii de sucuri de 250 ml, dar munca depusa este dubla, Hi! Hi!) decupate si pe parte superioara si pe partea inferioara, introduse unul in celalalt pe o lungime de cca 1-2 metri, ce depinde de marimea la care dorim sa il confectionam. (a fost incercat si varianta lipirii dozelor cu SILICON SANITAR, dar munca depusa este mult mai mare, este mult prea scump si cele 5-6 doze economisite este nesemnificativa. Prototipul are 10 coloane a 18 tuburi, egal cu 180 doze goale. Marimea cutiei este 2x1 metri, deci cca. 2 metri patrati. La un metru intra cca 18 tuburi, dar depinde si de marimea cutiei convectorului solar si in special de placa de policarbonat.

     

    Daca incalzim o cutie, un pic, pe flacara aragazului, foarte usor intra una intralta, la racire se fixeaza perfect. Numarul sirului de cutii la 1 metru este cca 9-10 cutii goale, depinzand de distanta la care vom plasa, (cca. 10-20 mm), dar cutiile pot fi plasate una langa alta. Se calculeaza la suprafata de 1 mp convector solar, suprafata la 10 mp de camera. Numarul cutiilor folosite pentru 2 mp este cca. 90-100.

    In partea inferioara, respectiv laterala, a tevilor este vata minerala cu grosimea de 5 mm, care face izolarea termica, in timpul functionarii acest sistem inchis. Sistemul poate sa se incalzeasca pana la 130 de grade Celsius, primavara si toamna. Daca temperatura exterioara este plus 2-3 grade, aparatul nostru ridica temperatura la 16 grade Celsius.


     

    Tavile sunt introduse intr-o caseta din scandura, in prealabil gaurite la 65 mm intre gauri 10 mm, vopsite negru mat, vopsea rezistenta la caldura. Cutiile care urmeaza sa fie vopsite trebuie degresate cu benzina, in interior foarte bine curatate, se nu aiba miros si impuritati. Scandura noastră, este de fapt, laterala a unui cutii confectionate dintr-o tabla de aluminiu sau tabla zincata de 0,5 - 1 mm. Cutia de tabla este fixata pe scandura cu holtsuruburi. Pe cele doua capete se fixează 2 cooler-e PC, sau ventilatoare, de preferat ventilatorul de la clima autoturismului Dacia, ventilator care impinge aerul cald in interiorul masinii. Unul impinge aerul din camera de locuit in tuburi, altul scoate aerul incalzit din tuburi si impinge in camera, deci este un sistem de incalzire aproape inchis.

    Convectorul solar de fapt nu este un incalzitor, ci un aparat care ajuta la incalzirea incaperilor. Acest convector solar, se monteaza pe pereti in pozitia verticala deoarece in zilele de iarna, cand il folosim, razele solare ajung pe pamant la 26 grade, iar radiatia solara este de 1250 Kwh/mp/an.

     

    Montarea convectorului solar se face intotdeauna pe partea de sus a cladirii si orificiul de comunicare cu incaperea trebuie sa fie, teoretic, pe partea inferioară 100-160 mm, pe partea superioara 150-160 mm, functie de cooler-ul folosit. Eu personal folosesc coolere de 120 mm. Folosind coolere mai mici randamentul scade. Cooler-ul trebuie sa fie cu consum mic, dar puternic, reglarea se face cu un comparator de caldura.


     

    Alaturez schema electrica unui montaj electronic, pentru cei care stiu sa construiasca, aparatul complet, se poate cumpara pe internet de la firma Condrat. (vezi link-ul

    www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=Vkcxd1NtVkZNWEZYVkVaT1lXMTBNdz09&pid=Vkd0U2NtVnJOVVZVV0d4UFpXeEZPUT09

      Sistemul porneste daca temperatura in camera, este mai mica decat in convectorul solar (cca 10 minute de la aparitia soarelui si se opreste, cand temperatura convectorului solar ajunge la temperatura camerei).

     

     

    Dupa calcule, dupa un an de folosire banii investiti se recupereaza. Consumul de current electric este cca 3 ron/an.

    Materialele necesare „Captorului de caldură solara” - 4 mp.

    • Scandura;

    • Placa de policarbonat;

    • Vata minerala;

    • Alufolie;

    • Profil de aluminiu;

    • Robinet gravitational;

    • Filtru de aer;

    • Ventilator 120x120 mm;

    • Electronica.

    • Alimentator 12V 1-2 A;

    • Releu 12 V cca sa suporte 2W puterea ventilatoarelor;

    • Vopsea neagra, spray;

    • Cutiile de bere, suc;

    • Meseriaşi;

    • Fundul cutiei placa OSB; Tabla zincata 0,5 mm; Holtzsuruburi.


     

    Dorinta mea a fost ca „sa fie cat mai ieftin”, si care sa poata fi confectionata intr-o bucatarie. Marimea pe care o propun pentru a fi confectionata la inceput este de cca 1 mp. Pe aceasta cale multumesc prietenilor mei radioamatori, Petrisor Doru, Angyal Stefan, Condrat Endy si in special fostului meu elev Kocsik Carol, pentru ajutorul dat la confectionarea prototipului convectorului solar.

     

    Comentarii, sugestii, imbunatatiri, astept pe yo2byd@freemail.hu

     

    Doresc mult succes, celor care construiesc acest captator solar descris de mine, sau unul similar inbunatatit, din tuburi de bere goale.


     

    Prof. Adalbert Ban

    ECO Club Independent Pecica

    Tel fix 004-0257-468170

    Tel mobil 004-0745-822583

     


     


     

Noutati

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>