Altoirea tomatelor si tomatele "perene"

tomato.jpg



Tehnica de obtinere a tomatelor perene;

Altoirea tomatelor.










Tehnica de obtinere a tomatelor perene

Fermierul Costica Guraliuc din comuna Flamanzi, judetul Botosani, cultiva legume pe aproape 1 ha in solar si peste 2 ha in camp deschis. Pentru ca o singura samanta de tomata costa peste 10 lei vechi dar si pentru economisirea fortei de munca manuale si mecanice, precum si pentru alte avantaje, acest fermier a descoperit o noua tehnica de obtinere a plantelor de tomate “perene”.

Prin plantarea in solar a tomatelor incepand cu luna ianuarie se obtine prima recolta la inceputul verii. Recoltarea continua pana in luna august. Atunci ultimele gogonele recoltate se folosesc pentru muraturi, iar tulpinile de tomate se taie la inaltimea de 30-40 cm de la sol si se indeparteaza vrejii taiati. De la baza tulpinelor ramase in pamant, (deci de pe portiune de 30-40 cm) dau in cateva zile pana la 4 copili. Se lasa pe tulpina sectionata cate un singur copil si ceilalti se aduna, se pun la inradacinat si se planteaza intr-un alt solar.

Din copilul ramas pe tulpina sectionata se formeaza noua planta. Cresterea este rapida, exploziva, deoarece sistemul radicular care hrănea vechea planta este foarte puternic dezvoltat. Prin această “altoire” este grabita cresterea, inflorirea, rodirea si coacerea. Noua recolta obtinuta de pe vechea portiune de tulpina, poate fi valorificata incepand cu luna octombrie, deci cu doua luni mai devreme decat plantarea unui nou rasad. Eliminand aratul, grapatul, modelatul terenului, plantatul, producerea de rasaduri si alte lucrari, deci eliminand destule cheltuieli, se obtine un profit confortabil.




Altoirea tomatelor

Dupa modelul altor tari, si la noi, castiga teren altoirea legumelor in general si cea a tomatelor in cazul de fata.

Procesul de altoire necesita stabilirea si respectarea urmatoarelor cerinte tehnologice:

  • compatibilitatea portaltoiului si altoiului;
  • capacitate ridicata de fuzionare a plantelor;
  • asigurarea unui mediu inconjurator controlat.

Portaltoii trebuie sa prezinte urmatoarele caracteristici:

  • rezistenta la boli cu transmitere prin sol (Tomato Mosaic Virus, Fusarium spp., Verticillum spp., Pyrenochaeta lycopersici);
  • rezistenta la daunatorii de sol (Meloidogyne spp.);
  • rusticitate;
  • dezvoltarea unui sistem radicular deosebit de viguros;
  • productivitate ridicata;
  • timpurietate.

Metoda de obtinere a rasadurilor altoite de legume presupune parcurgerea unor etape:

  • semanatul altoiului;
  • semanatul portaltoiului;
  • pregatirea altoirii;
  • altoirea propriu-zisa;
  • introducerea plantelor altoite in tunel in vederea calusarii;
  • transferarea rasadurilor din tunelul de calusare in spatiul de crestere, unde se face intretinerea conform tehnologiei clasice.

Semanatul altoiului se realizeaza prin metoda clasica, conform fiecarui cultivar.

Semănatul portaltoiului se face in tavi alveolare, la 3-4 zile dupa semanatul altoiului.

Eventualele operatiuni de rarire se realizeaza la 4-5 zile de la rasarire.

Răsadurile astfel obtinute se mentin la o temperatura de 18-20 grade C, timp de 18 zile.

Pregătirea altoirii. Operatiunea de altoire propriu-zisa se executa la lumina indirecta, fiind obligatorie o umbrire adecvata daca vremea este prea insorita.

Se face aprovizionarea cu mansoane de altoit de diferite diametre, (in functie de diametrul portaltoiului si altoiului) si cu lame noi de ras. Mansoanele pot fi de plastic sau din silicon.

Temperatura de lucru este de 21-22 grade C.

Nu se fumeaza in timpul altoirii, iar dezinfectia mainilor cu Virkon sau alt dezinfectant este obligatorie.

Datorita aparitiei neuniforme, rasadurile trebuie selectate.

Altoirea. Portaltoiul se taie cu lama la un unghi de 45 grade, sub/sau deasupra frunzelor cotiledonale, in functie de vreme si de grosimea plantei. Astfel, in cazul in care altoirea se face pe vreme insorita si calda, taierea se face sub frunzele cotiledonale, iar pe vreme intunecata deasupra acestora.

Se recomanda taierea portaltoiului la maxim 2 cm deasupra cubului nutritiv.

Mansonul de altoire se asează pe portaltoiul taiat astfel incat sa nu striveasca tulpina.

Altoiul taiat oblic la 45 grade se aseaza in manson, asigurandu-se un contact perfect cu portaltoiul.

Taierea oblica este preferata uneia drepte deoarece zona de contact dintre portaltoi si altoi este mai mare, sansele de calusare fiind mai mari.

Grosimea rasadului altoi la locul de taiere trebuie sa corespunda cu grosimea sectiunii portaltoiului.

Introducerea plantelor altoite in tunelul de plastic in vederea calusarii se face imediat după altoire, pentru evitarea ofilirii plantelor.

Temperatura optima recomandata din interiorul tunelului este de 21-22 grade C, temperatura maxima admisa de 28-29 grade C, iar U.R.= 98-100%.

Pentru reusita calusarii se evita lumina directa a soarelui astfel ca plantele sa nu se vestejeasca.

Rasadurile se tin in tunelul inchis aproximativ 5 zile. In a 5-a zi se lasă un mic orificiu de aerisire In tunel. in a 6-a zi orificiul de aerisire se mareste, iar in a 7-a zi se poate indeparta definitiv plasticul.

După a 7-a zi se realizeaza transferul rasadurilor si intretinerea lor conform tehnologiei clasice de producere a rasadurilor. Singura lucrare specifica este aceea de inlaturare a mansonului de altoire de plastic cand altoiul si portaltoiul au fuzionat complet.

Daca mansonul este de silicon nu este necesara indepartarea acestuia, deoarece prin cresterea plantei in diametru acesta va cadea. Necesarul de plante pentru aproximativ 1 ha cultura de sera este de cca 14.000 .

Se pot folosi urmatorii portaltoi: Beaufort, Titron si Monstro.

Plantele altoite au o vigoare ridicata, ceea ce conduce la cresterea productiei si a productivitatii muncii, la care se adauga si timpurietatea productiei.

Datorita rezistentei ridicate fata de boli si daunatori numarul de tratamente chimice este mai mic. Deci costurile pentru protectia plantei sunt mai reduse si implicit, profitul este mai mare.


Dr.ing. Maria SCHUTZ

Sursa: Revista Informatii Agrorurale